AfkortzaagEen Afkortzaag is eigenlijk een compacte zaagtafel. En is in vergelijking tot een tafelzaag een stuk kleiner en makkelijker te verplaatsen. Een ander verschil is dat bij een zaagtafel het zaagblad in de tafel is gemonteerd. Bij afkortzagen bevindt het zaagblad zich boven het te zagen materiaal. Aan het zaagblad zit ook een handvat bevestigd. Door het handvat naar beneden te trekken kun je door het materiaal heen zagen. Bij een trek-afkortzaag is het ook mogelijk om bredere stukken planken te zagen. Hier kan niet alleen het cirkelzaagblad naar beneden worden gehaald. Ook is het zaagblad van voor naar achteren te bewegen.

Vergelijk de 50 beste afkortzagen
Meer informatie

Afkortzaag kopen?

Op basis van klantervaringen hebben wij voor jou een afkort- en verstekzagen top 3 opgesteld. Daarnaast kun je diverse aanbieders vergelijken om jouw eigen afkortcirkelzaag met succes te kopen. Het zal je opvallen dat deze top 3 voornamelijk uit afkortzaag aanbiedingen bestaat. Zo betaal je nooit teveel.

METABO KGS 216 M
METABO KGS 216 M

Al vanaf: € 184,99


Met een 1500 watt motor zaagt de Metabo KGS 216 M S verschillende materialen zonder moeite. Ook beschikt deze verstekzaag over een stofafzuiging, lasergeleider en trekfunctie. De machine heeft een zaagdiepte van 65 mm.

Aanbieder Prijs
Coolblue € 184,99
Bol.com € 185,00

Metabo KGS 254 M
Metabo KGS 254 M

Al vanaf: € 279,00


De Metabo KGS 254 M is een 1800 watt afkort- en verstekzaag en geschikt voor het afkorten van verschillende materialen. Bijzonderheden: lasergeleider, gewicht 17,5 kg en haalt 4500 toeren per minuut.

Aanbieder Prijs
Bol.com € 279,00
Coolblue € 279,99

Einhell TC SM 2131
Einhell TC SM 2131

Al vanaf: € 120,78


De Einhell TC SM 2131 is een 1800 watt afkort- en verstekzaag die zonder moeite verschillende materialen zaagt. De verstelbare kop en laserfunctie bieden jou de mogelijkheid om hoogwaardige zaagsneden te maken.

Aanbieder Prijs
Bol.com € 120,78
Coolblue € 121,80

Hou de afkortzaag aanbiedingen in de gaten

Voordelig uw afkortzaag online kopen? Dan is het verstandig om eens opzoek te gaan naar een afkortzaag aanbieding. Hierdoor zijn de top kwaliteit afkortzagen voor jou gewoon betaalbaar als doe-het-zelver. Veel voorkomende aanbiedingen zijn op de Metabo KGS afkortzagen. Met name de KGS 254 en 216 M, maar ook de TH-SM 2131 van Einhell. Vaak moet je dan denken aan een korting, maar ook bijvoorbeeld een gratis accessoire set kan worden toegevoegd. Via onderstaande button krijg je een mooi overzicht te zien van recente aanbiedingen, maar schiet op de kortingen zijn tijdelijk.

Bekijk alle aanbiedingen!
Meer informatie

Waar is een afkortzaag voor bedoeld?

Een verstekzaag is te gebruiken om snel en precies balkjes af te zagen. Ook kun je met een afkortzaagmachine verstekzagen. Daarom goed te gebruiken voor het zagen van plinten (met een fijn zaagblad). Voordat je begint met zagen moet je natuurlijk eerst de afkortzaag goed afstellen. Hierbij hebben we het met name over de verschillende gadgets en onderdelen. In onderstaand filmpje wordt precies uitgelegd hoe je de verstekzaag optimaal kunt gebruiken. Om je zo een beetje een idee te geven van de mogelijkheden.

Accessoires bij een afkortzaag?

Net als elke andere cirkelzaag heeft ook de verstekzaag verschillende soorten accessoires. Neem bijvoorbeeld de laser om precieze zaagsneden te maken of een onderstel voor een betere werkhouding. Daarnaast kun je nog denken aan een accu-variant of zelfs een zaagmachine met stofafzuiging. Wat vooral weer voordelen heeft als het gaat om de gezondheid.

Laser

Afkortzaag met laserZien of je de balk precies op lengte afzaagt is lastig, daarom kan een laser handig zijn. De laser is gemonteerd in het voorste gedeelte onder het zaagblad van de afkortzaag. En geeft de zaaglijn weer van de plek waar het zaagblad neer komt. Let op! Niet elk merk ondersteund de laserfunctie. Filter daarom altijd in de shop op lasers. Zo weet je altijd zeker of er wel of geen laser bij zit. Tip: haal de zaag naar beneden wanneer die uit staat en raak het hout aan. Nu weet je waar de zaagsnede komt.

Onderstel

Afkortzaag met onderstelVeel afkortzagen zijn in combinatie met een onderstel te gebruiken als tafelcirkelzaag. Hierdoor wordt de machine geschikt voor het zagen van grote stukken hout. Door een verstelbaar onderstel wordt het werken met een afkortzaag voor iedere klusser mogelijk. Een onderstel is zowel los te kopen als in combinatie met een verstekzaag. Zonder onderstel wordt het werken met lange stukken hout al snel lastig bevonden. Met een onderstel heb je meer grip op het materiaal, waardoor je een veilige werkhouding aanneemt. Daarnaast is het onderstel gemakkelijk te assembleren en na gebruik compact op te bergen.

Accu

Afkortzaag op accuSoms is het niet altijd mogelijk om te beschikken over netspanning op de bouwplaats. Een handige oplossing hiervoor is een afkortzaag op accu. Deze zaagmachines leveren dankzij de 2 x 18 volt uitvoering evenveel vermogen als een afkortapparaat op netspanning. Wel wat prijziger dan één met kabel, maar geeft veel flexibiliteit tijdens het klussen. Zelfs wanneer er geen spanning aanwezig is! Kortom zeker het overwegen waard om hier eens naar te kijken, want de tijd dat accu afkortzagen slap waren is allang voorbij.

Stofafzuiging

StofafzuigingEen goede stofafzuiging voorkomt dat er stofvorming ontstaat wat weer schadelijk voor de longen is. Vooral als het gaat om fijnstof is een goede stofafzuiging essentieel. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is een ‘bouwstofzuiger’. Ook moet je kijken naar de manier waarop het stof wordt afgezogen. is dit dicht bij het zaagblad het geval of beschikt jouw zaagmachine niet eens over een stofafzuiging? Een investering die zeker niet mag worden vergeten, want veiligheid en gezondheid speelt hier een belangrijke rol!

Soorten afkortzagen

Een afkortzaag is in twee verschillende modellen verkrijgbaar. De twee modellen verschillen voornamelijk in de aanvullende functie die ze hebben. De soorten die er zijn: een afkortzaag met verstekfunctie en een verstekzaag met trekfunctie. Wat veel zegt over de zaagcapaciteit die je kunt bereiken tijdens het zagen. Hieronder kort een uitleg over beide verstekzagen, zodat je weet wat je kunt verwachten bij je aankoop.

Verstekfunctie

De afkortzaag met verstekfunctie is de meest bekende verstekzaag. Deze zaag heeft namelijk alleen de mogelijkheid om te bewegen in een verticale richting. Dit wil zeggen dat het zaagblad met de hand door het te zagen materiaal heen kan worden gehaald. Er zijn een aantal beperkingen, namelijk de breedte van het te zagen hout.

Trekfunctie

De afkortzaag met trekfunctie is een vernieuwde ontwikkelde verstekzaag. Deze nieuwe zaagmachine heeft namelijk de mogelijkheid zoals de naam al zegt een ‘trekfunctie’. Dit wil zeggen dat het zaagblad niet alleen in verticale, maar ook in horizontale richting is te bewegen. Dit geeft de mogelijkheid om bredere planken te zagen.

Welke merken afkortzagen zijn er?

Er zijn een heleboel merken afkortzagen te onderscheiden. Over het algemeen zullen de meeste merken je wel bekend voor komen. Uit recensies en ervaring blinkt er één merk uit. Dit merk is Metabo en doet zijn naam eer aan. Vooral als het gaat om de afkortzagen. Andere merken afkortzagen zijn te vinden in de opsomming.

 • Bosch
 • Makita
 • DeWalt
 • Festool
 • Metabo
 • Einhell

Metabo

MetaboEen merk die momenteel erg in trek is als het gaat om afkorten is Metabo. Dit merk levert de KGS serie die erg populair is. Beschikbaar in: 216, 254 en 305. Dit getal geeft de diameter van het zaagblad aan. Mocht je op een perfecte hoogte willen werken? Dan kan een Metabo UMS onderstel bijbesteld worden.

Bosch

Bosch blauwBosch heeft twee categorieën afkortapparaten. De professionele GCM (blauwe serie) is voor de prof klussers terwijl je als beginner beter kunt kiezen voor de doe-het-zelf PCM (groene serie). Ideaal voor de meest uiteenlopende klussen en beschikt zelfs over een Bosch GTM 12 JL combinatiezaag met de voordelen van een afkort- en tafelzaag.

Makita

MakitaMakita is goed te herkennen aan hun zaagmachines met blauwe uitstraling en doorzichtige beschermkappen. Waar momenteel de Makita LS0815FL het meest populair is. De prijzen variëren van driehonderd tot soms wel duizend euro! Een merk die voor de beginner soms ver buiten handbereik ligt.

Festool

FestoolProfessioneel gereedschap is voor een houtbewerker, meubelmaker of ondernemer natuurlijk niet weg te denken. Neem bijvoorbeeld de Festool afkortmachines die ideaal inzetbaar zijn voor de nauwkeurige en professionele werkzaamheden. Gegarandeerd tot de millimeter nauwkeurig, maar erg prijzig!

Afkortzaag
4.3 (86.96%) 46 votes

18 gedachten over “Afkortzaag

  1. Hallo Rene,

   Bedankt voor je reactie! Watt (ook wel symbool W) is de SI-eenheid van vermogen (energie per tijdseenheid). Wat aangeeft hoeveel energie de machine kan leveren binnen een bepaalde tijd. Hoe hoger het vermogen hoe meer kracht oftewel weerstand de machine kan verwerken. De andere eenheid ‘rpm’ staat voor ‘rotaties per minuut’. Wat aangeeft hoe vaak het cirkelzaagblad ronddraait in een minuut. Een hoge rpm betekent een hoge zaagsnelheid en een nauwkeurige zaaglijn. Er zijn zaagmachines met een langzame start of toerenregeling voor meer controle.

   Voor meer vragen over de eigenschappen klik hier.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

  1. Hallo Michel,

   Welke afkortzaag je uiteindelijk gaat kopen heeft heel veel te maken met de werkzaamheden die je wilt verrichten. Wanneer je brandhout of afvalhout verzaagt is een kwalitatief goeie zaagmachine niet nodig. Neem bijvoorbeeld een Ferm of Einhell. Voor professionele werkzaamheden daarentegen, zoals: meubelmaker, houtbewerker of timmerman kan een Festool, Bosch of Makita uitkomst bieden.

   Wil je hier tussenin zitten? Dan is het merk Metabo wel de beste keuze. Zeker als je kijkt naar de Metabo KGS 216 M afkortmachine.

   Kortom: hoe hoger de prestaties tijdens het werk hoe meer je betaald.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

  1. Hallo Rafael,

   Of een winkel kan worden bestempeld als ‘juiste winkel’ dan moet je heel erg kijken naar de eisen die je stelt. Er zijn namelijk veel eisen die je kunt bedenken: voordelig, betrouwbaar of snelle levering. Wanneer je spreekt over voordelig: dan wil je graag dat afkortmachines van deze winkel minder kost dan wanneer je deze bij een andere winkel koopt. Betrouwbaarheid zegt meer over of de winkel doet wat hij belooft. Belooft hij binnen een dag te leveren of te voldoen aan een bepaalde kwaliteit? Dan moet hij hier ook zeker aan voldoen. Een laatste puntje is natuurlijk de snelheid van het leveren. Iets wat voor zich spreekt, want je wil natuurlijk vandaag bestellen en morgen in huis.

   Hoop je hiermee wat factoren te hebben gegeven om een juiste aanbieder te kiezen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 1. Goedemiddag,

  Ik ben voornemens planken te zagen van Bankirai hardhout van 28mm dik.
  Wat is jullie advies m.b.t. tot het vermogen om dit soort materiaal te zagen?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Groeten, Bart

  1. Hallo Bart,

   Met een vermogen tussen 1000 en 2000 Watt kun je deze klussen klaren. mocht je planken in grotere aantallen zagen dan kan een zaagmachine met een hoog vermogen altijd van pas komen. Hoe hoger het vermogen hoe makkelijker en hoe sneller de machine de planken kan verwerken. Het onbelaste toerental geeft het aantal omwentelingen weer. Hoe hoger jouw vermogen des te dichter ligt het onbelaste toerental bij het belaste toerental. Een ander voordeel is dat de duurzaamheid van de machine wordt verhoogd, omdat kans op slijtage een stuk lager licht.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

  1. Hallo Willem,

   Het is juist tegenovergesteld. Een afkortzaag met trekfunctie heeft een grotere zaagdiepte dan één die dit niet heeft. Kijk maar naar de KGS en KS 216 M afkortzagen van Metabo. Hier zie je dat de KS 216 M een zaagdiepte heeft van 60 mm en de KGS 216 M één van 65 mm.

   Dit komt, omdat beide afkortmachines een zaagblad hebben van 216 mm (diameter). Alleen in het midden kan deze zaagmachine de hoogste zaagdiepte behalen. Door het ronde zaagblad is de zaagdiepte aan de buitenkant juist minder diep. Een zaagmachine met een bewegend zaagblad kan de maximale zaagdiepte in het midden verschuiven naar alle kanten van de te zagen plank. Dit geeft hem dus een iets hogere zaagdiepte dan wanneer je alleen het zaagblad naar beneden kunt halen.

   Ik hoop dat je het begrijpt, mochten er vragen zijn laat het ons weten!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Dank voor de tips die ik hier boven heb gelezen.
  Begrijp ik het goed dat je bredere planken, zoals steigerplanken alleen kunt zagen met een trekzaag door de breedte? Een steigerplanken is toch gauw 18 cm breed. Dat haal je niet met een afkortzaag, toch?

  1. Hallo Fred,

   Bedankt voor je reactie en dat je wat aan de tips hebt gehad!

   Over het algemeen worden de meeste afkortmachines al standaard geleverd met trekfunctie. Daarbij kun je een zaagdiepte hebben van 65 mm of minder of 85 mm of meer. Ditzelfde geldt voor de zaagbreedte die kan variëren van minder dan 150 mm (zonder trekfunctie) en meer dan 300 mm (met trekfunctie).

   Het is inderdaad dan aan te raden om een afkortmachine met trekfunctie te halen als je steigerplanken wilt zagen.

   Hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 3. Hallo,

  Ik zoek een afkortzaag voor een serieuze klusser, welke zouden jullie adviseren?
  De volgende punten vindt ik belangrijk:
  -Minimaal 85 mm zaagdiepte
  -Redelijke zaagbreedte het liefst rond de 300 mm
  -Stofafzuiging, (als het kan ook mogelijk voor een stofzuiger)
  -Laserfunctie
  -Tafelverbreders
  -Netstroom
  -Schuin en verstek zagen, linksom en rechtsom

  Met vriendelijke groet,

  Maikel

  1. Hallo Maikel,

   Dan raden wij de Makita LS1018L aan die aan alle eisen voldoet waar je het over hebt. De eigenschappen zijn:
   Zaagdiepte: 91 mm
   Zaagbreedte: 310 mm

   Beschikt over:

    Trekfunctie
    Lasergeleider
    Stofafzuiging
    Tafelverbreding
    Beide kanten kantelbaar

   P.s. deze machine is heel robuust en wordt erg goed beoordeeld door gebruikers.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *