Wat is een dubbelzaag?

DubbelzaagDubbelzaag? Eén van de wat minder bekende cirkelzagen is de dubbelzaag, ook wel bekend als cirkelzaag met dubbel blad. De dubbelzaag is een cirkelzaagmachine, die beschikt over twee zaagbladen, zoals zijn naam al aangeeft. De machine is ontworpen om verschillende soorten materialen te zagen. Natuurlijk zijn er wel meer zaagmachines die deze mogelijkheid hebben, toch gaat het bij de dubbelzaag nog wat verder.

Het is namelijk zo dat bij het zagen van verschillende materialen het zaagblad van de dubbelzaag niet hoeft te worden verwisseld. Een dubbel zaagblad kan namelijk heel eenvoudig diverse materialen verzagen. Ook heeft de dubbelzaag minder terugslag en trillingen ten opzichte van een cirkelzaagmachine met één zaagblad. De zaagsneden worden hierdoor niet alleen mooier, maar ook nog eens gladder. Het ontwerpen van een dubbelbladzaag was gericht op de doelgroep klussers en doe-het-zelvers. Gebruiken van de dubbelzaag voor commercieel gebruik kwam hier in het begin nog niet aan de orde.

Dubbelzaag kopen?

Wil je een dubbelzaag kopen? Bekijk hieronder een dubbelzaag top 3. Hierin kunt u snel een beslissing maken over de dubbelzaagapparaten die bij u passen. Momenteel worden dubbelzagen alleen nog aangeboden bij Bol.com.

Powerplus POWX0675 25 mm Powerplus POWX0675 25 mm

Al vanaf: € 74,95


De Powerplus POWX0675 heeft een vermogen van 1050 Watt en een zaagdiepte bereik van 25 mm. Hout, kunststof en metaal zijn te zagen zonder de zaagbladen te verwisselen.

Powerplus POWX0682 Powerplus POWX0682 45 mm

Al vanaf: € 119,-


De Powerplus POWX0682 heeft een vermogen van 1500 Watt en wordt geleverd in een kunststof koffer. Met de machine kan een zaagdiepte van 45 mm bereikt worden.

Powerplus POWX0675 30 mm Powerplus POWX0675 30 mm

Al vanaf: € 79,-


De Powerplus POWX0675 is ook beschikbaar met een zaagdieptebereik van 30 mm. Het zagen van hout, kunststof en metaal is geen enkel probleem voor deze zaagmachine.

Hoe werkt een dubbelzaagmachine?

De dubbelbladzaag heeft de vorm van een minicirkelzaag, toch is er één groot verschil. Het is namelijk het geval dat de dubbelzaagmachine gebruikt maakt van twee zaagbladen. Deze zaagbladen draaien naast elkaar in tegenovergestelde richting. Het zaagblad ‘kant A’ is gemonteerd op de aandrijfas waarvan de buitendiameter het grootst is. Het zaagblad ‘kant B’ komt tegen het zaagblad ‘kant A’ aan en wordt gemonteerd op de aandrijfas die het kleinst is.

Onderhoud dubbelzaag

Smeren zaagblad met wasstaaf

Wanneer je aluminium, koper, gietijzer of inox zaagt kan een zaagblad snel stomp worden. Daarom kan het gebruiken van wasstaven een oplossing zijn. Met deze wasstaven kun je de zaagbladen insmeren. Door het insmeren van de zaagbladen met de wasstaven kan de levensduur van de machine worden verhoogd. De wasstaven zijn vooral geschikt voor de Powerplus dubbelzaag POWX0680. De gebruiksaanwijzing is als volgt.

  • Plaats de wasstaaf in de bijbehorende opening vooraan op de cirkelzaagmachine.
  • Draai daarna aan het toevoerwieltje om de zaagbladen te kunnen smeren.

In het volgende filmpje van het merk Powerplus, wordt de dubbelzaag POWX0680 geintroduceerd. Bekijk het filmpje en kom meer te weten over deze krachtige cirkelzaag met dubbel blad.

Zaagbladen monteren

Dubbelzaagbladen A & B

Bekijk eerst goed welke dubbelzaagbladen er zijn meegeleverd. Bepaal daarna ‘kant A’ en ‘kant B’ van de bijgeleverde zaagbladen. Als dit is gebeurd kunt u het onderste deel van de zaagbladbeschermkap openen. Plaats dan eerst het ‘kant A’- zaagblad op de dubbelbladzaag en monteer deze op het deel van de aandrijfas met de buitendiameter die het grootst is. Nu kan het ‘kant B’ zaagblad worden geplaatst bovenop het ‘kant A’ zaagblad en monteer deze op de aandrijfas die de kleinste diameter heeft. Nu kan de montagemoer worden vastgezet, gebruik hiervoor een zaagbladsleutel of iets dergelijks.

Bekijk onze cirkelzaagblad pagina voor meer informatie over het monteren van zaagbladen.

Dubbelzagen en hun prijsklasse

Dubbelbladzagen worden momenteel nog maar door twee fabrikant geproduceerd. De fabrikanten die de dubbelzagen produceren zijn Powerplus en Batavia. Powerplus kan daarom ook wel worden gezien als de bedenker van de dubbelzaag. Gemiddeld genomen ligt de prijs van een dubbelzaagmachine tussen de honderd en honderddertig euro. Hieronder laten we een aantal type dubbelzagen zien die momenteel te koop zijn.

  • Dubbelzaag Powerplus 1050W POWX0675
  • Powerplus Dubbelzaag 1050W Ø125mm POWX0680
  • Powerplus Dubbelzaag 1200W 160mm POWX0682
  • Batavia Dubbelbladzaag Multicut 80

Wil je meer weten over dubbelzaagmachines? Of heb je vragen? Neem dan gerust met ons contact op, door hieronder een reactie achter te laten.

2 Opmerkingen
  1. Bedankt voor het artikel!

Laat een reactie achter

Cirkelzaagkopen.nl
Logo