CirkelzaagbladCirkelzaagblad kopen? Dit kan soms een erg lastige keuze zijn, het kiezen van een cirkelzaagblad voor uw zaagtafel. Er zijn dan ook veel verschillende soorten cirkelzaagbladen bestemd voor handcirkelzagen, afkortzagen of precisie cirkelzagen. Cirkelzaagbladen zijn meestal gemaakt van dun staal, wat erg veerkrachtig is tijdens het zagen. Voordat u een cirkelzaagblad koopt is het belangrijk om te weten welke materialen u gaat zagen. Er zijn namelijk cirkelzaagbladen bedoeld voor hout- of metaalbewerking. Wilt u meerdere materialen zagen met èèn cirkelzaagblad? Dan is een universeel zaagblad de goede keuze. Om de levensduur van een zaagblad te verlengen is onderhoud (schoonmaken, slijpen) een vereiste.

Vergelijk de 113 beste zaagbladen
Meer informatie

Zaagbladen zijn er in vele soorten en maten verkrijgbaar. Ook zijn er daarom verschillende aanbiedingen. De meeste zaagbladen liggen namelijk in een prijsklassen van rond de tien a dertig euro. Vaak worden de aanbiedingen gegeven in de vorm van een korting. Het is ook mogelijk om scherpe cirkelzaagbladen aanbiedingen te verkrijgen bij de aankoop van een zaagmachine. Veel aanbieders geven dit vaak als optimalisatie of een totaal pakket met extra veel korting. Dus mocht u ooit een zaagmachine kopen denk dan eens aan deze aanbiedingen. Misschien kun je er voor een mooie prijs nog wel wat zaagbladen bij krijgen.

Uw eigen cirkelzaagblad kopen?

Cirkelzaagkopen.nl heeft voor u een cirkelzaagblad top 3 samengesteld. Op basis van klantervaringen, prijs en kwaliteit is deze top 3 een prima hulpmiddel om een zaagblad met succes te kopen. Vergelijk hieronder de verschillende zaagbladen, prijzen en aanbieders:

Kreator 216 MM 60T

Kreator 216MM 60T

Al vanaf: € 27,00


Dit Kreator zaagblad beschikt over 60 vlijmscherpe tanden om hout, MDF of laminaat zonder enig probleem op maat te zagen. Daarnaast heeft dit cirkelzaagblad een diameter van 216 mm en een dikte van 2,2 mm. Met de reduceer ringen kunt u de diameter van het asgat zelf bepalen (15,9 – 30 mm).

Meer informatie

Kreator 216 MM 60T

Kreator 190MM 60 T

Al vanaf: € 23,00


Kreator cirkelzaagblad met 60 tanden om hout, MDF of laminaat perfect door te zagen. Dit zaagblad heeft een diameter van 190 mm en een dikte van 2,2 mm. Ook krijg je 3 jaar garantie en heeft het blad een asgat van 30 mm. Wat heb je nog meer nodig tijdens het zagen?

Meer informatie

Metabo 216MM 24T

Metabo 216MM 20T

Al vanaf: € 49,00


Dit Metabo zaagblad (20 tanden) is met zijn 216 mm aan diameter ideaal inzetbaar voor de Metabo KGS 216 M. Een professionele en kwalitatieve opbouw geschikt voor het zagen van hout, laminaat, mdf en hard hout. Kortom! Geschikt voor langdurige werkzaamheden op de bouw of thuis.

Meer informatie

Het juiste zaagblad kiezen

Wanneer je een cirkelzaagblad wilt kiezen dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Het is namelijk zo dat niet elk zaagblad geschikt is voor jouw zaagmachine. Een vijftal stappen die je zeker moet doorlopen worden hieronder weergegeven, maar bekijk ook eens het filmpje van Makita.

Soorten

Cirkelzaagbladen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en met afwijkende eigenschappen. Waar het ene zaagblad geschikt is voor schulpen kan de ander beter worden ingezet voor groefzagen. Welke zagen er allemaal zijn en wat het verschil tussen al deze zaagbladen is lees je hieronder.

Rits zaagblad

Rits zaagbladen (10 tot 12 zaagtanden) zijn zaagbladen met een kleine diameter die bedoeld zijn om het voorritsen van (beplakt) plaatmateriaal mogelijk te maken. Hierbij wordt in een tafelzaag een rits zaagblad voor het hoofdzaagblad geplaatst waarbij deze in tegengestelde richting draait ten opzichte van het hoofdzaagblad. Het rits zaagblad zaagt een ondiepe groef aan de onderzijde van het laminaat waardoor aan zowel onderzijde (met rits zaagblad) als bovenzijde (met hoofdzaagblad) een perfecte zaagsnede zonder rafels of schilfers ontstaat.

Schulpzaagblad

Een schulpzaagblad (20 tot 40 zaagtanden) wordt gebruikt om te schulpen, waarbij er in lengterichting (oftewel vezelrichting) wordt gezaagd in materialen zoals panlatten en zacht-, middel hard- tot massief hout. Deze schulpzaagbladen worden veelal in combinatie met een hand-, inval- of tafelzaag gebruikt. Daarnaast beschikken de meeste schulpzaagbladen over een ‘spaanbegrenzing’. De spaanbegrenzing zorgt voor minder terugslag wanneer hout in lengterichting wordt doorgezaagd en geeft daardoor extra veiligheid.

Groefzaagblad

Een groefzaag (12 tot 18 zaagtanden) wordt ingezet om te groeven, schulpen of te frezen. Hierbij kan zowel in langs- als dwarsdoorsnede gezaagd worden. Een vlaktand groefzaag is inzetbaar voor massief hout, maar er zijn ook groefzaagbladen voor plaatmateriaal of verschillende kunststoffen. Een ‘DADO zaagblad’ heeft veel weg van een groefzaagblad, maar bestaat uit meerdere zaagbladen met daar tussen messen om extra brede sleuven te frezen of te zagen op de tafelzaagmachine (verschilt per zaagtafel).

Afkortzaagbladen

Afkortzaagmachines zijn uitgerust met een afkortzaagblad van 70 tot wel 120 zaagtanden voor afkorten en in (dubbel)verstekzagen van plinten, laminaat, balken, lijsten en ander plaatmateriaal. De tand van een afkortzaagblad staat in tegenstelling tot een handcirkelzaagblad voorover, waardoor de vezels (hout) beter doorgesneden kunnen worden. Sommige zaagbladen hebben een aparte tandvorm, waardoor ‘schulpen’ en ‘afkorten’ met èèn cirkelzaag mogelijk is. Deze cirkelzaagbladen zijn bedoeld voor de combinatiezaag (afkort- en tafelcirkelzaag).

Precisiezaagbladen

mini cirkelzaagbladen
Precisie cirkelzagen zijn klein in formaat en beschikken dus ook over kleine zaagbladen. Voor elk materiaal is er wel een precisiezaagblad ontwikkeld. Denk hierbij aan materialen als hout, laminaat, plastic, metaal, composiet, aluminium, fineer of keramiek. Waarbij ze vooral geschikt zijn voor de kleine huis- en tuinklussen en erg in trek zijn bij vrouwen door hun makkelijke hanteerbaarheid.

Overige zaagbladen

Daarnaast zijn er nog meerdere zaagbladen die allemaal weer in de wat specifiekere eigenschappen van elkaar te onderscheiden zijn. Om je ook hier wat meer over te vertellen worden deze in een opsomming kort toegelicht.

 • Meerbladzaag: geschikt voor langdurig zagen met zware werkzaamheden en hoge aanvoersnelheden om hout op te delen in lengterichting en te schulpen.
 • Universeel zaagblad: geschikt voor tafel-, verstek- of afkortzagen om materialen zoals hardhout, (belegt) spaanplaat, meubelplaat, cementgebonden plaat materiaal of sierlijsten te zagen. Ook verkrijgbaar als geluidsarm zaagblad.
 • Aluminium zaagblad: verkrijgbaar in positieve vertanding (massief aluminium) of negatieve vertanding (aluminium of kunststofprofielen) met 60 tot wel 120 zaagtanden.

Kwaliteit

Ook kun je onderscheid maken uit het materiaal waar een blad uit bestaat. Dit heeft namelijk een grote invloed op de prijs van het product. Je hebt bijvoorbeeld HSS, CT of TCT zaagbladen, maar wat betekent dit en welke zijn nu beter? Hieronder kort wat meer over deze drie verschillende zaagbladen:

 • HSS-bladen: deze afkorting staat voor ‘High Speed Steel’ oftewel snelstaal en wordt gebruikt voor het maken van exacte zaagsneden.
 • CT-bladen: de benaming CT staat voor hardmetaal en deze zaagbladen blijven vijf maal langer scherp.
 • TCT-bladen: deze bladen zijn CT bladen met wolfraamcarbide en daarnaast voorzien van extra harde HM-zaagtanden.

Materialen

Vaak zie je dat bij de meeste cirkelzaagbladen afkortingen staan zoals H0 of TR, maar wat betekent dit nou? Kortgezegd staan al deze afkortingen voor materialen die met deze zaagbladen zijn te zagen. Je mag er dan vanuit gaan dat wanneer het zaagblad geschikt is voor hout deze niet te gebruiken is bij het zagen van metaal. Een aantal afkortingen met een uitleg zie je hieronder:

Afkorting Geschikt voor:
FER Fermacell en eternit
ME Metaal (fijngetand)
DA Aluminium en Dakplaten (fijngetand)
TR MDF, trespa en andere geperste platen (fijngetand)
HL Hout en Laminaat (fijngetand)
HO Hout

 

Onderhoud zaagblad

Om de levensduur van uw cirkelzaagbladen te verlengen is goed onderhoud vereist. Dit onderhoud bestaat voornamelijk uit het slijpen van uw cirkelzaagbladen. Ook is het belangrijk om uw zaagbladen af en toe schoon te maken. De stappen hiervoor worden in onderstaande schoonmaaktips weergegeven:

 • 1e stap: bevestig een touw/draad aan het cirkelzaagblad;
 • 2e stap: hang het zaagblad waaraan het touw zit boven een doos;
 • 3e stap: bespuit vervolgens het blad met een ovenreiniger in (gehele zaagblad);
 • 4e stap: verwijder na ongeveer +/- 20 minuten enig vuil (houthars, zaagsel) met een doek;
 • 5e stap: zaagblad schoon? Laat deze drogen;
 • 6e stap: na het drogen kan het zaagblad worden ingevet met bijvoorbeeld vaseline.

Merken zaagbladen

Merken als Bosch, Makita, DeWalt, Einhell, Powerplus, Batavia, Ferm, Kreator en Bahco hebben al diverse cirkelzaagbladen op de markt gebracht. Een grote fout die vaak wordt gemaakt is dat mensen denken dat voor een Bosch alleen een Bosch zaagblad kan worden gebruikt. Mits je de juiste diameter, asgat etc… hebt is het mogelijk om ieder merk zaagblad op jouw zaagmachine te gebruiken.

Benieuwd welk zaagblad voor jouw machine geschikt is? Geef hieronder een reactie en ontvang binnen no-time een antwoord!

Cirkelzaagblad
3.5 (70.87%) 46 votes

18 gedachten over “Cirkelzaagblad

  1. Hallo Peter,

   Allereerst heeft een zaagblad met weinig tanden meer tandholte wat inhoudt dat de houtspanen makkelijk zijn af te voeren. Een afkortzaag bijvoorbeeld mag veel tanden hebben, omdat de afvoer van het houtstof een stuk minder is. Hoe meer tanden je hebt hoe langer het zagen duurt, maar hoe beter de tanden snijden door de vezelbundels. Wat een betere en strakke zaagsnede creëert!

   Het nadeel is wel dat veel tanden moeilijk het zaagsel kunnen afvoeren en er wrijving en brand kan ontstaan. Mocht je toch een cirkelzaagblad hebben voor je afkortmachine met weinig tanden. Dan is het handig om de aanvoersnelheid aan te passen. Hoe lager je aanvoersnelheid is hoe meer tijd de tanden krijgen om het materiaal te verwerken. Wat resulteert in een mooiere en strakkere zaagsnede.

   Wil je toch wat meer weten over de voor- en nadelen? Klik dan hier om het blogbericht te lezen over de eigenschappen van cirkelzaagbladen.
   https://www.cirkelzaagkopen.nl/uitleg-eigenschappen-cirkelzaagblad/

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 1. Hallo , ban al een tijdje op zoek naar cirkelzaagblad voor black en decker handzaagmachine type dn54 , diameter 127×12.7 12t . Waar o waar te koop .
  Gr. Jurgen.

  1. Hallo Jurjen,

   Dat zijn inderdaad oude cirkelzaagmachines met geheel andere zaagblad afmetingen dan die nu worden aangeboden. Dit is het zaagblad wat het dichts in de buurt komt ‘Kreator Zaagblad 115x20x2mm 18T’, maar behoort niet tot die van Black & Decker dus er zal gebruik moeten worden gemaakt van reduceerringen.

   Misschien dat iemand anders een zaagblad kent die beter overeenkomt?

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Goedendag,

  Ik heb gemerkt dat het niet altijd mogelijk is om de spijkers uit de balkjes van pallets te verwijderen. Graag zou ik een zaagblad willen hebben dat geschikt is voor dat hout met daarin spijkers. Mijn cirkelzaag kan een maximale diameter van 162 mm hebben en heeft een asje van 20 mm. Hebben jullie een blad dat hiervoor geschikt is?

  Bij voorbaat dank,

  Gijs

  1. Hallo Gijsbert,

   Bedankt voor je reactie. Wij verkopen zelf geen producten, maar vergelijken deze alleen. In dit geval heb je een “spijkervast” zaagblad nodig. Deze worden door diverse online webwinkels aangeboden.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

  1. Hallo Ruud,

   Er zit inderdaad een groot verschil in hout of trespa. Trespa is niet zo 1.2.3. gemakkelijk te zagen en geeft vaak snel slijtage aan het zaagblad (met een hoog piepend geluid, oorkappen handig ;)).

   Voor een trespa zaagblad moet je: wisseltand- of trapezium-vlaktand zaagblad gebruiken. (bekijk de link maar eens staat veel info over de soorten zaagbladen!)

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 3. Beste
  Ik heb een Metabo KGS 254 afkortzaag en wil daar laminaat en mdf plinten mee gaan zagen. Ik heb gekeken naar Kreator zaagbladen vanwege de interessante prijs. Kan ik hiervoor het beste een 60 of een 80 tands blad gebruiken.
  Alvast dank voor uw reactie.

  1. Hallo Willem,

   Bedankt voor je reactie! Het verschil tussen een zaagblad met 60 en 80 tanden is niet heel groot. Beide zaagbladen vallen met dit aantal tanden onder de fijne zaagbladen waarmee dus een fijne, langzame maar splintervrije zaagsnede is te behalen. Als het gaat om laminaat is een nauwkeurige en nette zaaglijn niet super belangrijk, omdat de zaaglijn altijd onder de plinten verdwijnt. Als het om plinten gaat is de kwaliteit van de zaaglijn wel wat belangrijker. Kortom hoe meer tanden hoe fijner de zaagsnede, maar in jou geval maakt het vrij weinig uit welke van de twee je kiest. Ga daarom dus voor de goedkoopste of die met 80 tanden.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

  1. Hallo Rick,

   Het kan inderdaad voorkomen dat jouw cirkelzaag beschikt over een as die kleiner uitvalt dan de 30mm asgaten van een blad. Een reduceerring kan hier uitkomst bieden. Dit is eigenlijk een ringetje die de laatste millimeters opvult tussen jouw as en het 30 mm asgat. Deze zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten, speciaalzaken of online.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 4. Beste,

  voor mijn Bosch XPS40 hand- afkortzaag zoek ik een zaagblad welke voor aluminium geschikt is, kan deze namelijk niet vinden bij de winkels in de buurt.

  Mvg,

  Vincent

 5. Beste,

  Ik gebruik een Mafell K 85 EC handcirkelzaag en zou een nieuw zaagblad willen kopen om tropisch hardhout te schulpen en afkorten met een (zeer)fijne mooie zaagsnede. Ik gebruik nu de standaard hm237*1,8/2,5*30mm z12 zaag.

  Wat raden jullie aan?

  Alvast bedankt!

  Mvg,

  Marc

  1. Beste Marc,

   Bedankt voor je reactie, ik heb even voor je gekeken. Het volgende zaagblad raden wij aan:

   Mafell Zaagblad-HM 237 x 1,8/2,5 x 30 mm, Z 24, WZ, voor afkorten en schulpen in hout.

   Deze heeft meer zaagtanden, waardoor je een nog fijnere zaagsnede kunt maken (geschikt voor hardhout).

   Succes met zagen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 6. Beste Lezer,

  Ik ben op zoek naar een afkortcirkelzaagblad. Ik zie soms erg grote verschillen in prijs waarvan je zou denken hoe kan dat nou.
  Ik heb een Metabo 254M en wil graag een zaagblad met 60 tanden kopen. Nu kan ik een blad van Metabo zelf kopen van 60 euro met precision cut HW/CT tanden. Na een beetje zoeken kwam ik ook bij de silverline 250mm met TCT tanden voor 16 euro. Hoe kan dat, heeft u enig idee waar dit in zit? Het goedkopere zaagblad lijkt zelfs zaagtanden te hebben van een beter materiaal.
  Ik zie wel dat het max. toerental erg verschilt. De duurdere kan 6100rpm en de goedkopere 4600 rpm, mijn zaag draait n0 =4500 rpm zou dus op zich kunnen.

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,

  Arnold

  1. Dag Arnold,

   Bedankt voor je reactie. Is afhankelijk van meerdere factoren. Metabo is een wat bekender merk, en dan zijn de prijzen al sneller hoger, dan die van een minder bekend merk. Daarnaast speelt het soort materiaal een grote rol en waarvoor het zaagblad is bedoeld, te zagen materiaal.

   In principe zou je gewoon de goedkopere variant kunnen testen, anders weer retour sturen. Dit scheelt nogal qua prijs 😉

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *