Cirkelzaagblad

CirkelzaagbladCirkelzaagblad kopen? Dit kan soms een erg lastige keuze zijn, het kiezen van een cirkelzaagblad voor uw zaagtafel. Er zijn dan ook veel verschillende soorten cirkelzaagbladen bestemd voor handcirkelzagen, afkortzagen of precisie cirkelzagen. Cirkelzaagbladen zijn meestal gemaakt van dun staal, wat erg veerkrachtig is tijdens het zagen. Voordat u een cirkelzaagblad koopt is het belangrijk om te weten welke materialen u gaat zagen. Er zijn namelijk cirkelzaagbladen bedoeld voor hout- of metaalbewerking. Wilt u meerdere materialen zagen met èèn cirkelzaagblad? Dan is een universeel zaagblad de goede keuze. Om de levensduur van een zaagblad te verlengen is onderhoud (schoonmaken, slijpen) een vereiste.

Vergelijk de 113 beste zaagbladen
Bekijk nu

Zaagbladen zijn er in vele soorten en maten verkrijgbaar. Ook zijn er daarom verschillende aanbiedingen. De meeste zaagbladen liggen namelijk in een prijsklassen van rond de tien a dertig euro. Vaak worden de aanbiedingen gegeven in de vorm van een korting. Het is ook mogelijk om scherpe cirkelzaagbladen aanbiedingen te verkrijgen bij de aankoop van een zaagmachine. Veel aanbieders geven dit vaak als optimalisatie of een totaal pakket met extra veel korting. Dus mocht u ooit een zaagmachine kopen denk dan eens aan deze aanbiedingen. Misschien kun je er voor een mooie prijs nog wel wat zaagbladen bij krijgen.

Uw eigen cirkelzaagblad kopen?

Cirkelzaagkopen.nl heeft voor u een cirkelzaagblad top 3 samengesteld. Op basis van klantervaringen, prijs en kwaliteit is deze top 3 een prima hulpmiddel om een zaagblad met succes te kopen. Vergelijk hieronder de verschillende zaagbladen, prijzen en aanbieders:

Kreator 216 MM 60T

Kreator 216 MM 60T

Al vanaf: € 27,00


Dit Kreator zaagblad beschikt over 60 vlijmscherpe tanden om hout, MDF of laminaat zonder enig probleem op maat te zagen. Daarnaast heeft dit cirkelzaagblad een diameter van 216 mm en een dikte van 2,2 mm. Met de reduceer ringen kunt u de diameter van het asgat zelf bepalen (15,9 – 30 mm).

Bestel nu

Kreator 216 MM 60T

Kreator 190 MM 60 T

Al vanaf: € 23,00


Kreator cirkelzaagblad met 60 tanden om hout, MDF of laminaat perfect door te zagen. Dit zaagblad heeft een diameter van 190 mm en een dikte van 2,2 mm. Ook krijg je 3 jaar garantie en heeft het blad een asgat van 30 mm. Wat heb je nog meer nodig tijdens het zagen?

Bestel nu

Metabo 216MM 24T

Metabo 216 MM 20T

Al vanaf: € 49,00


Dit Metabo zaagblad (20 tanden) is met zijn 216 mm aan diameter ideaal inzetbaar voor de Metabo KGS 216 M. Een professionele en kwalitatieve opbouw geschikt voor het zagen van hout, laminaat, mdf en hard hout. Kortom! Geschikt voor langdurige werkzaamheden op de bouw of thuis.

Bestel nu

Het juiste zaagblad kiezen

Wanneer je een cirkelzaagblad wilt kiezen dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Het is namelijk zo dat niet elk zaagblad geschikt is voor jouw zaagmachine. Een vijftal stappen die je zeker moet doorlopen worden hieronder weergegeven, maar bekijk ook eens het filmpje van Makita.

Soorten

Cirkelzaagbladen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en met afwijkende eigenschappen. Waar het ene zaagblad geschikt is voor schulpen kan de ander beter worden ingezet voor groefzagen. Welke zagen er allemaal zijn en wat het verschil tussen al deze zaagbladen is lees je hieronder.

Rits zaagblad

Rits zaagbladen (10 tot 12 zaagtanden) zijn zaagbladen met een kleine diameter die bedoeld zijn om het voorritsen van (beplakt) plaatmateriaal mogelijk te maken. Hierbij wordt in een tafelzaag een rits zaagblad voor het hoofdzaagblad geplaatst waarbij deze in tegengestelde richting draait ten opzichte van het hoofdzaagblad. Het rits zaagblad zaagt een ondiepe groef aan de onderzijde van het laminaat waardoor aan zowel onderzijde (met rits zaagblad) als bovenzijde (met hoofdzaagblad) een perfecte zaagsnede zonder rafels of schilfers ontstaat.

Schulpzaagblad

Een schulpzaagblad (20 tot 40 zaagtanden) wordt gebruikt om te schulpen, waarbij er in lengterichting (oftewel vezelrichting) wordt gezaagd in materialen zoals panlatten en zacht-, middel hard- tot massief hout. Deze schulpzaagbladen worden veelal in combinatie met een hand-, inval- of tafelzaag gebruikt. Daarnaast beschikken de meeste schulpzaagbladen over een ‘spaanbegrenzing’. De spaanbegrenzing zorgt voor minder terugslag wanneer hout in lengterichting wordt doorgezaagd en geeft daardoor extra veiligheid.

Groefzaagblad

Een groefzaag (12 tot 18 zaagtanden) wordt ingezet om te groeven, schulpen of te frezen. Hierbij kan zowel in langs- als dwarsdoorsnede gezaagd worden. Een vlaktand groefzaag is inzetbaar voor massief hout, maar er zijn ook groefzaagbladen voor plaatmateriaal of verschillende kunststoffen. Een ‘DADO zaagblad’ heeft veel weg van een groefzaagblad, maar bestaat uit meerdere zaagbladen met daar tussen messen om extra brede sleuven te frezen of te zagen op de tafelzaagmachine (verschilt per zaagtafel).

Afkortzaagbladen

Afkortzaagmachines zijn uitgerust met een afkortzaagblad van 70 tot wel 120 zaagtanden voor afkorten en in (dubbel)verstekzagen van plinten, laminaat, balken, lijsten en ander plaatmateriaal. De tand van een afkortzaagblad staat in tegenstelling tot een handcirkelzaagblad voorover, waardoor de vezels (hout) beter doorgesneden kunnen worden. Sommige zaagbladen hebben een aparte tandvorm, waardoor ‘schulpen’ en ‘afkorten’ met èèn cirkelzaag mogelijk is. Deze cirkelzaagbladen zijn bedoeld voor de combinatiezaag (afkort- en tafelcirkelzaag).

Precisiezaagbladen

Precisie cirkelzagen zijn klein in formaat en beschikken dus ook over kleine zaagbladen. Voor elk materiaal is er wel een precisiezaagblad ontwikkeld. Denk hierbij aan materialen als hout, laminaat, plastic, metaal, composiet, aluminium, fineer of keramiek. Waarbij ze vooral geschikt zijn voor de kleine huis- en tuinklussen en erg in trek zijn bij vrouwen door hun makkelijke hanteerbaarheid.

Overige zaagbladen

Daarnaast zijn er nog meerdere zaagbladen die allemaal weer in de wat specifiekere eigenschappen van elkaar te onderscheiden zijn. Om je ook hier wat meer over te vertellen worden deze in een opsomming kort toegelicht.

 • Meerbladzaag: geschikt voor langdurig zagen met zware werkzaamheden en hoge aanvoersnelheden om hout op te delen in lengterichting en te schulpen.
 • Universeel zaagblad: geschikt voor tafel-, verstek- of afkortzagen om materialen zoals hardhout, (belegt) spaanplaat, meubelplaat, cementgebonden plaat materiaal of sierlijsten te zagen. Ook verkrijgbaar als geluidsarm zaagblad.
 • Aluminium zaagblad: verkrijgbaar in positieve vertanding (massief aluminium) of negatieve vertanding (aluminium of kunststofprofielen) met 60 tot wel 120 zaagtanden.

Kwaliteit

Ook kun je onderscheid maken uit het materiaal waar een blad uit bestaat. Dit heeft namelijk een grote invloed op de prijs van het product. Je hebt bijvoorbeeld HSS, CT of TCT zaagbladen, maar wat betekent dit en welke zijn nu beter? Hieronder kort wat meer over deze drie verschillende zaagbladen:

 • HSS-bladen: deze afkorting staat voor ‘High Speed Steel’ oftewel snelstaal en wordt gebruikt voor het maken van exacte zaagsneden.
 • CT-bladen: de benaming CT staat voor hardmetaal en deze zaagbladen blijven vijf maal langer scherp.
 • TCT-bladen: deze bladen zijn CT bladen met wolfraamcarbide en daarnaast voorzien van extra harde HM-zaagtanden.

Materialen

Vaak zie je dat bij de meeste cirkelzaagbladen afkortingen staan zoals H0 of TR, maar wat betekent dit nou? Kortgezegd staan al deze afkortingen voor materialen die met deze zaagbladen zijn te zagen. Je mag er dan vanuit gaan dat wanneer het zaagblad geschikt is voor hout deze niet te gebruiken is bij het zagen van metaal. Een aantal afkortingen met een uitleg zie je hieronder:

Afkorting Geschikt voor:
FER Fermacell en eternit
ME Metaal (fijngetand)
DA Aluminium en Dakplaten (fijngetand)
TR MDF, trespa en andere geperste platen (fijngetand)
HL Hout en Laminaat (fijngetand)
HO Hout

Onderhoud zaagblad

Om de levensduur van uw cirkelzaagbladen te verlengen is goed onderhoud vereist. Dit onderhoud bestaat voornamelijk uit het slijpen van uw cirkelzaagbladen. Ook is het belangrijk om uw zaagbladen af en toe schoon te maken. De stappen hiervoor worden in onderstaande schoonmaaktips weergegeven:

 • 1e stap: bevestig een touw/draad aan het cirkelzaagblad;
 • 2e stap: hang het zaagblad waaraan het touw zit boven een doos;
 • 3e stap: bespuit vervolgens het blad met een ovenreiniger in (gehele zaagblad);
 • 4e stap: verwijder na ongeveer +/- 20 minuten enig vuil (houthars, zaagsel) met een doek;
 • 5e stap: zaagblad schoon? Laat deze drogen;
 • 6e stap: na het drogen kan het zaagblad worden ingevet met bijvoorbeeld vaseline.

Merken zaagbladen

Merken als Bosch, Makita, DeWalt, Einhell, Powerplus, Batavia, Ferm, Kreator en Bahco hebben al diverse cirkelzaagbladen op de markt gebracht. Een grote fout die vaak wordt gemaakt is dat mensen denken dat voor een Bosch alleen een Bosch zaagblad kan worden gebruikt. Mits je de juiste diameter, asgat etc… hebt is het mogelijk om ieder merk zaagblad op jouw zaagmachine te gebruiken.

Benieuwd welk zaagblad voor jouw machine geschikt is? Geef hieronder een reactie en ontvang binnen no-time een antwoord!

28 Opmerkingen
 1. Ik zie meerdere soorten zaagbladen waar de één 24, 48 of 60 tanden heeft, maar wat is precies het verschil?

  • Hallo Peter,

   Allereerst heeft een zaagblad met weinig tanden meer tandholte wat inhoudt dat de houtspanen makkelijk zijn af te voeren. Een afkortzaag bijvoorbeeld mag veel tanden hebben, omdat de afvoer van het houtstof een stuk minder is. Hoe meer tanden je hebt hoe langer het zagen duurt, maar hoe beter de tanden snijden door de vezelbundels. Wat een betere en strakke zaagsnede creëert!

   Het nadeel is wel dat veel tanden moeilijk het zaagsel kunnen afvoeren en er wrijving en brand kan ontstaan. Mocht je toch een cirkelzaagblad hebben voor je afkortmachine met weinig tanden. Dan is het handig om de aanvoersnelheid aan te passen. Hoe lager je aanvoersnelheid is hoe meer tijd de tanden krijgen om het materiaal te verwerken. Wat resulteert in een mooiere en strakkere zaagsnede.

   Wil je toch wat meer weten over de voor- en nadelen? Klik dan hier om het blogbericht te lezen over de eigenschappen van cirkelzaagbladen.
   https://www.cirkelzaagkopen.nl/uitleg-eigenschappen-cirkelzaagblad/

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Hallo , ban al een tijdje op zoek naar cirkelzaagblad voor black en decker handzaagmachine type dn54 , diameter 127×12.7 12t . Waar o waar te koop .
  Gr. Jurgen.

  • Hallo Jurjen,

   Dat zijn inderdaad oude cirkelzaagmachines met geheel andere zaagblad afmetingen dan die nu worden aangeboden. Dit is het zaagblad wat het dichts in de buurt komt ‘Kreator Zaagblad 115x20x2mm 18T’, maar behoort niet tot die van Black & Decker dus er zal gebruik moeten worden gemaakt van reduceerringen.

   Misschien dat iemand anders een zaagblad kent die beter overeenkomt?

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 3. Antwoord
  Gijsbert Niels Terlaak Poot 19 januari 2018 op 22:31

  Goedendag,

  Ik heb gemerkt dat het niet altijd mogelijk is om de spijkers uit de balkjes van pallets te verwijderen. Graag zou ik een zaagblad willen hebben dat geschikt is voor dat hout met daarin spijkers. Mijn cirkelzaag kan een maximale diameter van 162 mm hebben en heeft een asje van 20 mm. Hebben jullie een blad dat hiervoor geschikt is?

  Bij voorbaat dank,

  Gijs

  • Hallo Gijsbert,

   Bedankt voor je reactie. Wij verkopen zelf geen producten, maar vergelijken deze alleen. In dit geval heb je een “spijkervast” zaagblad nodig. Deze worden door diverse online webwinkels aangeboden.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 4. Waar kan ik aan zien waar Mn zaagblad geschikt voor is ik heb namelijk 3 bladen met veel tanden . Maar zie niet of ze voor hout of trespa zijn . Waar Jan ik dat aan zien . Gr Ruud

  • Hallo Ruud,

   Er zit inderdaad een groot verschil in hout of trespa. Trespa is niet zo 1.2.3. gemakkelijk te zagen en geeft vaak snel slijtage aan het zaagblad (met een hoog piepend geluid, oorkappen handig ;)).

   Voor een trespa zaagblad moet je: wisseltand- of trapezium-vlaktand zaagblad gebruiken.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 5. Beste
  Ik heb een Metabo KGS 254 afkortzaag en wil daar laminaat en mdf plinten mee gaan zagen. Ik heb gekeken naar Kreator zaagbladen vanwege de interessante prijs. Kan ik hiervoor het beste een 60 of een 80 tands blad gebruiken.
  Alvast dank voor uw reactie.

  • Hallo Willem,

   Bedankt voor je reactie! Het verschil tussen een zaagblad met 60 en 80 tanden is niet heel groot. Beide zaagbladen vallen met dit aantal tanden onder de fijne zaagbladen waarmee dus een fijne, langzame maar splintervrije zaagsnede is te behalen. Als het gaat om laminaat is een nauwkeurige en nette zaaglijn niet super belangrijk, omdat de zaaglijn altijd onder de plinten verdwijnt. Als het om plinten gaat is de kwaliteit van de zaaglijn wel wat belangrijker. Kortom hoe meer tanden hoe fijner de zaagsnede, maar in jou geval maakt het vrij weinig uit welke van de twee je kiest. Ga daarom dus voor de goedkoopste of die met 80 tanden.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 6. Veel informatie, maar wat ik niet kan vinden is hoe ik bijvoorbeeld een asgat van 30mm passend kan maken voor mijn cirkelzaag?

  Groet Rick

  • Hallo Rick,

   Het kan inderdaad voorkomen dat jouw cirkelzaag beschikt over een as die kleiner uitvalt dan de 30mm asgaten van een blad. Een reduceerring kan hier uitkomst bieden. Dit is eigenlijk een ringetje die de laatste millimeters opvult tussen jouw as en het 30 mm asgat. Deze zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten, speciaalzaken of online.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 7. Beste,

  voor mijn Bosch XPS40 hand- afkortzaag zoek ik een zaagblad welke voor aluminium geschikt is, kan deze namelijk niet vinden bij de winkels in de buurt.

  Mvg,

  Vincent

 8. Beste,

  Ik gebruik een Mafell K 85 EC handcirkelzaag en zou een nieuw zaagblad willen kopen om tropisch hardhout te schulpen en afkorten met een (zeer)fijne mooie zaagsnede. Ik gebruik nu de standaard hm237*1,8/2,5*30mm z12 zaag.

  Wat raden jullie aan?

  Alvast bedankt!

  Mvg,

  Marc

  • Beste Marc,

   Bedankt voor je reactie, ik heb even voor je gekeken. Het volgende zaagblad raden wij aan:

   Mafell Zaagblad-HM 237 x 1,8/2,5 x 30 mm, Z 24, WZ, voor afkorten en schulpen in hout.

   Deze heeft meer zaagtanden, waardoor je een nog fijnere zaagsnede kunt maken (geschikt voor hardhout).

   Succes met zagen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 9. Beste Lezer,

  Ik ben op zoek naar een afkortcirkelzaagblad. Ik zie soms erg grote verschillen in prijs waarvan je zou denken hoe kan dat nou.
  Ik heb een Metabo 254M en wil graag een zaagblad met 60 tanden kopen. Nu kan ik een blad van Metabo zelf kopen van 60 euro met precision cut HW/CT tanden. Na een beetje zoeken kwam ik ook bij de silverline 250mm met TCT tanden voor 16 euro. Hoe kan dat, heeft u enig idee waar dit in zit? Het goedkopere zaagblad lijkt zelfs zaagtanden te hebben van een beter materiaal.
  Ik zie wel dat het max. toerental erg verschilt. De duurdere kan 6100rpm en de goedkopere 4600 rpm, mijn zaag draait n0 =4500 rpm zou dus op zich kunnen.

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,

  Arnold

  • Dag Arnold,

   Bedankt voor je reactie. Is afhankelijk van meerdere factoren. Metabo is een wat bekender merk, en dan zijn de prijzen al sneller hoger, dan die van een minder bekend merk. Daarnaast speelt het soort materiaal een grote rol en waarvoor het zaagblad is bedoeld, te zagen materiaal.

   In principe zou je gewoon de goedkopere variant kunnen testen, anders weer retour sturen. Dit scheelt nogal qua prijs 😉

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 10. Goedendag,

  Op mijn huidige Flip-over zaagtafel van Powerplus de POWX07587 is standaard 254mm asgat 30mm gemonteerd.
  Nu zijn mij zaagbladen aangeboden van 250mm asgat 30mm.
  Volgens mij zouden deze dan ook gemonteerd kunnen worden, alleen zijn deze zaagbladen 4mm minder in doorsnede.
  Wat volgens mij maar 2mm is van uit het asgat, en de zaagdiepte dan 2mm minder is dan de opgegeven specificaties.

  Mijn vraag is: klop mijn berekening, en mogen ze gemonteerd worden?

  Alvast bedankt voor de moeite.

  Met vriendelijke groet.

  Johannes

  • Dag Jan,

   Bedankt voor je reactie. In principe dient de diameter van asgat over een te komen, in dit geval klopt dit. Anders was het nog mogelijk geweest om het verschil aan te vullen met rubberen ringen.

   Ze mogen dus gewoon monteert worden, echter is de zaagdiepte wel lager, naar mijn weten 4 mm gewoon. Je zou dit kunnen vergelijken met het oude zaagblad, dan weet je het zeker.

   Veel succes, en anders even bij een bouwmarkt langsgaan, maar denk niet nodig.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 11. Hallo Team Cirkelzaagkopen.nl,

  Wij hebben een Bosch zaagtafel waar nu een specifieke hout-cirkelzaag in zit. Nu wil ik naast grenenhout, MDF, multiplex en zo ook wel eens aluminium plaat of profiel zagen. Bestaat er een zaag die voor al deze materialen geschikt is of zit ik echt aan een aparte zaag vast?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groet, Peppo

  • Hallo Peppo,

   Als je het specifiek over deze houtsoorten/materialen hebt (exclusief aluminium) dan is het wel mogelijk om dit met één zaagblad te doen (ga uit van een fijn zaagblad met 60 of 80 tanden). Nu bestaat er geen cirkelzaagblad die voor alle materialen geschikt is. Denk aan metaal, hardhout of andere kunststof samenstellingen.

   Ik schijn wel eens gehoord te hebben dat er cirkelzaagbladen zijn die deels hout en metaal kunnen zagen, maar dan vooral bedoeld voor oude spijkers in het hout.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 12. Hallo,

  Ik ben van plan om stroken eikenhout van ong. 20 mm te schulpen met een Festool invalzaag.
  Ik gebruik nu het standaard blad 48 T.
  Zelf dacht ik aan een blad met minder tanden.
  Wat is uw advies.

  Mvg,

  Bob Wieland

  • Dag Bob,

   Aangezien het om dunne stroken gaat, en dit waarschijnlijk anders veel tijd kost, is een zaagblad met minder tanden inderdaad interessanter. Het zagen gaat dan een stuk sneller, alleen zijn de zaagsneden minder mooi. Dit betekent meer splinters etc. Maar als je het hout na die tijd toch al wou schuren/afwerken, dan maakt het niet veel uit.

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 13. Hallo, ik heb een Dewalt DWS 780 afkort/verstek zaagmachine. Ik zou graag willen weten welk zaagblad ik nodig heb om laminaat te zagen, zonder dat het verbrand. Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Dag Siep,

   Bedankt voor je reactie. Voor de DWS 780 wordt een zaagblad aangeraden met een diameter van 305 mm en een asgat van 30 mm (dit zou je eventueel met verloopringen kunnen corrigeren). Daarnaast zegt het aantal zaagtanden iets over de nauwkeurigheid van de zaagsnede. In dit geval worden meer zaagtanden aangeraden, maar ook weer niet teveel. Wanneer een zaagblad teveel tanden heeft, kan deze niet gemakkelijk de hitte afvoeren en zal het materiaal verbranden (sleuven zorgen ook voor een betere temperatuur regeling). Kortom een gemiddelde hoeveelheid tanden, indien mogelijk een blad met sleuven en een gemiddelde snelheid van werken (tussen de 1900 en 3800 toeren per minuut). Er wordt standaard een blad meegeleverd met 60 tanden, dit is in principe prima, maar een blad met meer tanden volstaat ook (bv. 80).

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 14. Voor onze Schneider tafelzaag type s1s zoeken wij een blad om kunststof platen van 20mm dik te zagen, welk blad kunnen wij daarvoor bestellen?

  • Hallo Fred,

   Bedankt voor je reactie! Het zagen van kunststof kan een heel naar klusje worden als inderdaad het juiste zaagblad niet aanwezig is. Een aantal dingen om rekening mee te houden is:

  • Wat voor kunststof ga je zagen?: harde thermoplasten, kunststof of snel smeltende thermoplasten.
  • Wat voor diameters aan blad ondersteunt je zaagmachine?: beschikbaar van 92 t/m 680 mm
  • Wat voor asgat diameter ondersteunt je zaagmachine?: beschikbaar 16,30,32,40 of 60 mm aan diameters
  • Wat voor tandzetting?: Trapezium-Trapezium Tand (TT), Wisseltand (W)/vlaktand (F) met positieve/negatieve spaanhoek of bijv. één met spaanbreker.
  • Kortom raden we je aan om even deze informatieve pagina te bekijken met alle type platenzaagbladen voor kunststof

   Tip: houdt er rekening mee dat door de warmte ontwikkeling vaak bij kunsttof ervoor wordt gekozen om met emulsie te koelen.

   Groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Cirkelzaagkopen.nl
Logo