Beste radiaalzaag van 2023

RadiaalzaagEen radiaal afkortzaag kopen? De radiaalzaag, ook wel beter bekend als afkortzaag (of verstekzaag). Toch is het
vergelijken van deze twee met elkaar niet helemaal terecht. De radiaal- en afkortzaag maken dan misschien wel (deels) gebruik van dezelfde techniek. Er zijn namelijk een aantal verschillen tussen de radiaal- en afkortzaag. In deze blog komen niet alleen de eigenschappen van een radiaalzaag aan bod, maar ook de verschillen met een afkortzaagmachine. Kort gezegd, alle antwoorden zijn hier te vinden om de juiste keuze te maken tussen een afkortzaag of radiaalzaag.

Wil je meteen een radiaal afkortzaag bestellen? Dan is het verstandig om eerst diverse machines met elkaar te gaan vergelijken. Zo weet je zeker dat jij straks over de beste radiaalzaag beschikt.

De 20 beste radiaalzagen vergelijken?
Vergelijk hier

Radiaalzaag kopen?

Een radiaalzaag kopen? De meeste radiaalzagen zijn bedoeld voor professionele houtbewerkingsbedrijven. Toch kan het voorkomen dat jij als consument ook wil beschikken over een radiaalzaag. Een aantal consumentenproducten (als het gaat om radiaalzagen) zijn hieronder in een top 3 weergegeven. Deze radiaalzagen zijn ook wel bekend als afkortzaag, maar dan met trekfunctie. Wat hem de eigenschappen geeft van een radiaalzaag.

METABO KGS 216 M
METABO KGS 216 M

Al vanaf: € 180,00


De Metabo KGS 216 M is een 1500 watt radiaalzaagmachine die inzetbaar is voor een breed scala aan klussen. Daarnaast is deze verstekzaag door zijn stofafzuiging, lasergeleider, trekfunctie en zaagdiepte van 65 mm te omschrijven als zeer professioneel.

Meer informatie

Metabo KGS 254 M
Metabo KGS 254 M

Al vanaf: € 276,00


De Metabo KGS 254 M is een krachtige 1800 watt radiaal-, afkort- en verstekzaag die inzetbaar is voor het zagen van veel verschillende materialen. Met een gewicht van 17,5 kg en een zaagblad diameter van 254 mm voor een grote zaagdiepte.

Meer informatie

Makita LS1018L
Makita LS1018L

Al vanaf: € 390,00


Als je een zaagmachine zoekt met dubbele verstek dan is de LS1018L een machine voor jou. Ook kun je met een zaagdiepte van 91 mm zeer dikke balken zagen wat de machine niet alleen krachtig, maar ook professioneel maakt in veel verschillende situaties.

Meer informatie

Wat is een radiaalzaag?

Een radiaalzaag is in te delen onder de zaagmachines (zaagtafels) en is ontwikkeld om het afkorten van hout (en platen) mogelijk te maken. De radiaalzaag heeft zijn naam hoogstwaarschijnlijk te danken aan zijn functie. Radiaal is namelijk de SI-eenheid voor hoek. Laat dit nou net één van de functies zijn die een radiaalzaag in huis heeft. Namelijk balken (en platen) zagen onder een bepaalde hoek. In het filmpje wordt een duidelijke instructie als zowel werking van de radiaalzaagmachine weergegeven:

Omschrijving

De radiaalzaag is geplaatst op een staander (kan per type verschillen). En heeft een zwenkbare arm over de zaagtafel heen lopen. In deze zwenkbare arm loopt een rails waar het cirkelzaagblad en de aandrijving van het cirkelzaagblad (motor) bevestigd is. Dit gedeelte is vanaf boven gezien 90 graden te draaien. Dit geeft niet alleen de mogelijkheid om planken af te korten in lengte, maar ook in breedte.

Functie

De functie van radiaalzagen is het afkorten en verstekzagen van balken (en platen). De radiaalzaag heeft niet alleen de mogelijkheid om verticaal te zagen (van boven naar beneden), maar ook om horizontaal te zagen (van achter naar voor). Handig, zeker wanneer er niet alleen balken, maar ook platen worden gezaagd in de werkplaats.

Afkortzaag of radiaalzaag?Radiaalzaag 90 graden gedraait

Waar de mogelijkheden van de afkortzagen eindigen, beginnen die van de radiaalzagen

Is een afkortzaag geschikt of moet ik gaan voor een radiaalzaag? Het is begrijpelijk dat die vraag bij u speelt, toch is het antwoord hierop simpel. Een radiaalzaag is vooral bedoeld voor de professionele klussers. Onder de professionele klussers kun je denken; mensen die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt en daar hun geld mee verdienen.

Misschien bent u nog niet overtuigd, maar de prijzen liegen er niet om. Een afkortzaag is al te verkrijgen voor een paar honderd euro (afhankelijk van de kwaliteit) en die van radiaalzagen ligt al snel in een prijsklasse van tweeduizend tot zesduizend euro. Dit is ook één van de redenen dat er niet veel te vinden is over een radiaalzaag. Het is namelijk een zaagmachine bedoeld voor bedrijven die grote volumes aan hout moeten verzagen. Hieronder zijn de voor- en nadelen van de afkort- en radiaalzagen tegenover elkaar gezet.

Afkortzagen

Functie: Het afkorten van balken door een verticale neerwaartse zaagsneden, als zowel het onder een hoek zagen van planken of balken.

Voordelen

 • Goede kwaliteit voor een betaalbare prijs, gericht op de thuisklusser (en professional).
 • Toepasbaar in kleine ruimtes vanwege een kleiner oppervlakte.
 • Snel en gericht zagen onder verschillende hoeken (instelbaar).
 • Verkrijgbaar met of zonder onderstel (montage voor op werkbank of op klus)

Nadelen

 • Beperkte horizontale zaagsnede (verschilt per afkortzaag)
 • Niet alle varianten zijn in combinatie met een roltafel of verlengtafel te gebruiken.

Radiaalzaagmachines

Het afkorten van balken, platen en planken met de mogelijkheid om verticaal en horizontaal te zagen. Zagen van platen, balken en planken is ook mogelijk onder een zelf in te stellen hoek. Sommige radiaalzagen bieden de mogelijkheid om te ‘schuren’ en te ‘frezen’.

Voordelen

 • Het afkorten van balken door een verticale zaagsnede en horizontale zaagsnede.
 • Hoge kwaliteit met veel aanvullende functies (frezen en schuren bij nieuwe types).
 • Meerdere instel- en kantelmogelijkheden aanwezig.
 • Makkelijk te combineren met roltafel of verlengtafel.

Nadelen

 • Hoog prijskaartje, vooral gericht op bedrijven en de professionele klusser.
 • Niet geschikt voor kleine ruimtes, radiaalzagen verbruiken een groot oppervlakte (verschilt per type).

Conclusie radiaal- afkortzaag

Radiaal afkortzaag DeWaltKort nog even samengevat wat nu eigenlijk de uitkomst is van deze review. Het is namelijk zo dat een radiaalzaag een kwalitatief sterk product is. De prijsklasse waarin een radiaalzaag valt is dan ook rond de vijfduizend euro. Een afkortzaag daar in tegen is een stuk goedkoper. Al verkrijgbaar voor een paar honderd euro. Een afkortzaag heeft dan wel het nadeel dat deze alleen planken en balken kan zagen.

Platen zagen is niet mogelijk, dit vanwege een beperkte horizontale verschuifbaarheid van het zaagblad. De radiaalzaag is daarom vooral aan te bevelen bij de professionele klussers. Toch verschuift de doelgroep van de radiaalzaag zich langzaam. Waar deze eerst interessant waren voor de doe-het-zelf-zaken, zijn ze nu ook veel terug te zien bij de doe-het-zelvers.

Mocht je nog vragen hebben over een radiaal afkortzaag, laat dan gerust hieronder een reactie achter. Wij van Cirkelzaagkopen.nl helpen je graag verder.

4 Opmerkingen
 1. Wat betaal je voor een radiaalzaag en zit er ook verschil tussen radiaalzagen?

  • Hallo Robert,

   Er zit inderdaad verschil tussen radiaalzagen. De ene radiaalzaag zal een grotere zaagbreedte hebben dan de ander. Ook kun je onderscheidt maken in vermogen en de zaagdiepte die de machine kan realiseren. Naast deze verschillen kun je kijken naar consumenten- en bedrijfsgereedschap. De radiaalzagen die geschikt zijn voor bedrijven kosten al snel meer dan duizend euro. Deze zaagmachines hebben vaak een extreem grote zaagcapaciteit die voor een huis- en tuinklusser niet interessant is. Een mooi alternatief hiervoor zijn de consumenten radiaalzagen ook wel beter bekend als afkortzagen. De zaagbreedte is inderdaad een stuk kleiner, maar daar is de prijs dan ook meteen na. Voor zo’n tweehonderd euro heb je al een mooie radiaalzaag in je bezit.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Met welke andere zaagmachine kun je een radiaalzaag eigenlijk vergelijken? Als particulier zijnde vind ik deze machine, qua prijs, namelijk niet heel interessant. Is er ook een soort welke voordeliger is in de aanschaf, maar toch ongeveer dezelfde prestaties kan leveren?

  • Hallo Walter,

   De fabricage radiaalzagen zijn inderdaad wat aan de dure kant voor een particulier. Een alternatief voor de gemiddelde consument is toch wel een afkortzaag met trekfunctie. Ook kun je kiezen voor een tafelzaag, omdat deze ook een schulpfunctie heeft. De beste, maar ook direct weer een wat duurdere zaagmachine is de combinatiezaag met de afkortfunctie van een afkortzaag en de schulpfunctie van een tafelzaag.

   Mocht je meer willen weten laat het weten!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Cirkelzaagkopen.nl
Logo