RadiaalzaagDe radiaalzaag, ook wel beter bekend als afkortzaag (of verstekzaag). Toch is het
vergelijken van deze twee met elkaar niet helemaal terecht. De radiaal- en afkortzaag maken dan misschien wel (deels) gebruik van dezelfde techniek. Er zijn namelijk een aantal verschillen tussen de radiaal- en afkortzaag. In dit artikel komen niet alleen de eigenschappen van een radiaalzaag aan bod, maar ook de verschillen met een afkortzaagmachine. Kort gezegd, alle antwoorden zijn hier te vinden om de juiste keuze te maken tussen een afkortzaag of radiaalzaag.

Vergelijk de 20 beste radiaalzagen
Meer informatie

Radiaalzaag kopen

De meeste radiaalzagen zijn bedoeld voor professionele houtbewerkingsbedrijven. Toch kan het voorkomen dat jij als consument ook wil beschikken over een radiaalzaag. Een aantal consumentenproducten (als het gaat om radiaalzagen) zijn hieronder in een top 3 weergegeven. Deze radiaalzagen zijn ook wel bekend als afkortzaag, maar dan met trekfunctie. Wat hem de eigenschappen geeft van een radiaalzaag.

METABO KGS 216 M
METABO KGS 216 M

Al vanaf: € 189,-


Met een 1500 watt motor zaagt de Metabo KGS 216 M S verschillende materialen zonder probleem. Ook beschikt deze radiaalmachine over een trekfunctie, lasergeleider en stofafzuiging. De machine heeft een zaagdiepte van 65 mm.

Aanbieder Prijs
Coolblue € 189,00

Metabo KGS 254 M
Metabo KGS 254 M

Al vanaf: € 275,-


De Metabo KGS 254 M is een 1800 watt radiaal- en verstekzaag en geschikt voor het afkorten van verschillende materialen. Bijzonderheden: lasergeleider, gewicht 17,5 kg en haalt 4500 toeren per minuut.

Aanbieder Prijs
Coolblue € 275,00
Bol.com € 302,11

Einhell TC SM 2131
Einhell TC SM 2131

Al vanaf: € 125,-


De Einhell TC SM 2131 is een 1800 watt afkort- en radiaalzaag die zonder moeite verschillende materialen zaagt. De verstelbare kop en laserfunctie bieden jou de mogelijkheid om hoogwaardige zaagsneden te maken.

Aanbieder Prijs
Coolblue € 125,00
Bol.com € 125,00

Wat is een radiaalzaag?

Een radiaalzaag is in te delen onder de zaagmachines (zaagtafels) en is ontwikkeld om het afkorten van hout (en platen) mogelijk te maken. De radiaalzaag heeft zijn naam hoogstwaarschijnlijk te danken aan zijn functie. Radiaal is namelijk de SI-eenheid voor hoek. Laat dit nou net één van de functies zijn die een radiaalzaag in huis heeft. Namelijk balken (en platen) zagen onder een bepaalde hoek.

Omschrijving:

De radiaalzaag is geplaatst op een staander (kan per type verschillen). En heeft een zwenkbare arm over de zaagtafel heen lopen. In deze zwenkbare arm loopt een rails waar het cirkelzaagblad en de aandrijving van het cirkelzaagblad (motor) bevestigd is. Dit gedeelte is vanaf boven gezien 90 graden te draaien. Dit geeft niet alleen de mogelijkheid om planken af te korten in lengte, maar ook in breedte.

De functie:

De functie van radiaalzagen is het afkorten en verstekzagen van balken (en platen). De radiaalzaag heeft niet alleen de mogelijkheid om verticaal te zagen (van boven naar beneden), maar ook om horizontaal te zagen (van achter naar voor). Handig, zeker wanneer er niet alleen balken, maar ook platen worden gezaagd in de werkplaats.

Afkortzaag of radiaalzaag?Radiaalzaag 90 graden gedraait

Waar de mogelijkheden van de afkortzagen eindigen, beginnen die van de radiaalzagen

Is een afkortzaag geschikt of moet ik gaan voor een radiaalzaag? Het is begrijpelijk dat die vraag bij u speelt, toch is het antwoord hierop simpel. Een radiaalzaag is vooral bedoeld voor de professionele klussers. Onder de professionele klussers kun je denken; mensen die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt en daar hun geld mee verdienen. Misschien bent u nog niet overtuigd, maar de prijzen liegen er niet om. Een afkortzaag is al te verkrijgen voor een paar honderd euro (afhankelijk van de kwaliteit) en die van radiaalzagen ligt al snel in een prijsklasse van tweeduizend tot zesduizend euro. Dit is ook één van de redenen dat er niet veel te vinden is over een radiaalzaag. Het is namelijk een zaagmachine bedoeld voor bedrijven die grote volumes aan hout moeten verzagen. Om toch even alle feiten voor u op een rij te zetten. Hieronder de voor- en nadelen van de afkort- en radiaalzagen tegenover elkaar gezet.

Afkortzagen

Functie: Het afkorten van balken door een verticale neerwaartse zaagsneden, als zowel het onder een hoek zagen van planken of balken.

Voordelen:

 • Goede kwaliteit voor een betaalbare prijs, gericht op de thuisklusser (en professional).
 • Toepasbaar in kleine ruimtes vanwege een kleiner oppervlakte.
 • Snel en gericht zagen onder verschillende hoeken (instelbaar).
 • Verkrijgbaar met of zonder onderstel (montage voor op werkbank of op klus)

Nadelen:

 • Beperkte horizontale zaagsnede (verschilt per afkortzaag)
 • Niet alle varianten zijn in combinatie met een roltafel of verlengtafel te gebruiken.

Radiaalzagen

Het afkorten van balken, platen en planken met de mogelijkheid om verticaal en horizontaal te zagen. Zagen van platen, balken en planken is ook mogelijk onder een zelf in te stellen hoek. Sommige radiaalzagen bieden de mogelijkheid om te ‘schuren’ en te ‘frezen’.

Voordelen:

 • Het afkorten van balken door een verticale zaagsnede en horizontale zaagsnede.
 • Hoge kwaliteit met veel aanvullende functies (frezen en schuren bij nieuwe types).
 • Meerdere instel- en kantelmogelijkheden aanwezig.
 • Makkelijk te combineren met roltafel of verlengtafel.

Nadelen:

 • Hoog prijskaartje, vooral gericht op bedrijven en de professionele klusser.
 • Niet geschikt voor kleine ruimtes, radiaalzagen verbruiken een groot oppervlakte (verschilt per type).

Conclusie:

Kort nog even samengevat wat nu eigenlijk de uitkomst is van dit artikel. Het is namelijk zo dat een radiaalzaag een kwalitatief sterk product is. De prijsklasse waarin een radiaalzaag valt is dan ook rond de vijfduizend euro. Een afkortzaag daar in tegen is een stuk goedkoper. Al verkrijgbaar voor een paar honderd euro. Een afkortzaag heeft dan wel het nadeel dat deze alleen planken en balken kan zagen. Platen zagen is niet mogelijk, dit vanwege een beperkte horizontale verschuifbaarheid van het zaagblad. De radiaalzaag is daarom vooral aan te bevelen bij de professionele klussers. Toch verschuift de doelgroep van de radiaalzaag zich langzaam. Waar deze eerst interessant waren voor de doe-het-zelf-zaken, zijn ze nu ook veel terug te zien bij de doe-het-zelvers.

Radiaalzaag
3.4 (68.24%) 17 votes

2 gedachten over “Radiaalzaag

  1. Hallo Robert,

   Er zit inderdaad verschil tussen radiaalzagen. De ene radiaalzaag zal een grotere zaagbreedte hebben dan de ander. Ook kun je onderscheidt maken in vermogen en de zaagdiepte die de machine kan realiseren. Naast deze verschillen kun je kijken naar consumenten- en bedrijfsgereedschap. De radiaalzagen die geschikt zijn voor bedrijven kosten al snel meer dan duizend euro. Deze zaagmachines hebben vaak een extreem grote zaagcapaciteit die voor een huis- en tuinklusser niet interessant is. Een mooi alternatief hiervoor zijn de consumenten radiaalzagen ook wel beter bekend als afkortzagen. De zaagbreedte is inderdaad een stuk kleiner, maar daar is de prijs dan ook meteen na. Voor zo’n tweehonderd euro heb je al een mooie radiaalzaag in je bezit.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *