TafelcirkelzaagBeter bekend als tafelcirkelzaag of cirkelzaagtafel. Deze bestaat uit een tafel waarin een zaagblad is bevestigd. Het zaagblad wordt door een motor aangedreven. De zaagtafel is vooral bedoeld voor het zagen van grove en massieve stukken planken. In een zaagtafel is het mogelijk om meerdere zaagbladen te monteren. Dit om bijvoorbeeld een andere zaagdikte te krijgen. Bekende merken met innovatieve zaagtafels zijn: Makita, Bosch en DeWalt. DeWalt heeft bijvoorbeeld robuuste en krachtige tafelzagen ontwikkeld voor de bouw. Ideaal wanneer je toch flexibel wilt werken met je zaagtafel.

Vergelijk de 10 beste tafelcirkelzagen
Meer informatie

Tafelcirkelzaag kopen?

Uw eigen tafelcirkelzaag kopen? Bekijk hieronder de tafelcirkelzagen top 3 met prijsvergelijkingen. Voor de professionals raden wij Bosch aan. Wil je toch meer een betaalbare cirkelzaag? Dan kan Powerplus en Einhell uitkomst bieden. Vergelijk onderstaande prijzen en koop vandaag nog een tafelzaag.

bosch-pts-10-tBosch PTS 10 t

Al vanaf: € 365,00


De Bosch PTS 10 is uitgerust met een 1400 watt motor om zelfs hout met een dikte van 75 mm te zagen (90 graden) en 63 mm (45 graden). Het pakket bestaat uit zaagblad 40 tanden, tafelverlenging, duwstok en onderstel.

Meer informatie

dewalt-dw745DeWalt DW745

Al vanaf: € 650,00


DeWalt DW745 is een krachtige tafelzaag voor de experts met een vermogen van 1850 watt en een zaagcapaciteit van 250 mm. Perfecte zaagsnedes maken gaat snel en simpel dankzij de verstek- en parallelgeleiders.

Meer informatie

Einhell TC-TS 2025 UEinhell TC-TS 2025 U

Al vanaf: € 135,00


De Einhell TC-TS 2025 U is een 2000 watt tafelcirkelzaag met krachtige stofafzuiging. Maximale diameter zaagblad is 254 en kan daarmee een zaagdiepte van 85 mm (90 graden) en 65 mm (45 graden) bereiken.

Meer informatie

Functie tafelcirkelzaagmachine

Een handcirkelzaag is te gebruiken om handig en overal lange stukken platen te zagen. Maar om precies en snel platen te zagen kan een tafelcirkelzaagmachine uitkomst bieden. Dit doordat een tafelzaag veel instellingen heeft om het werkstuk nog preciezer te maken. Een tafelcirkelzaag is handig bij het snel en productie matig zagen van veel werkstukken.

In onderstaand filmpje worden de verschillende onderdelen van de tafelcirkelzaag nader toegelicht. Ook worden in de opsomming een vijftal functies weergegeven:

 • Schulpen: het in lengterichting smaller maken van lange planken of platen.
 • Afkorten: het in dwarsdoorsnede smaller maken van planken of smalle balken.
 • Enkel verstek: het maken van een niet haakse hoek, meestal 45 graden.
 • Dubbel verstek: het maken van een niet haakse hoek met een gekanteld zaagblad.
 • Frezen: het zagen van gleuven in een plank of balk (mits diepte instelling zaagblad).

Soorten zaagtafels

Hoewel alle zaagtafels veel overeenkomsten hebben kan er toch een indeling worden gemaakt. Waar de ene zaagtafel geschikt is voor een vaste locatie kan een andere zaagmachine worden ingezet op de bouw of verschillende terreinen. Ook zijn er zaagtafels die de functie hebben van tafel-, afkort- en verstekzaag in één. Meer over deze soorten lees je hieronder:
Let op de vergelijking is gebaseerd op de professional categorie van de merken Makita, DeWalt en Bosch.

Stationaire zaag

Stationaire zagen kun je onderverdelen in zagen zonder onderstel of met ingebouwd onderstel. Deze zagen zijn vanwege hun hogere gewicht geschikt voor een vaste positie op (of naast) een werkbank.

Zaag voor werkbank

Stationaire tafelzaagDe tafelzaag voor op de werkbank beschikt niet over een onderstel zoals in het plaatje te zien is. Wat hem geschikt maakt om hem in of op een bestaande werkbank te plaatsen. Wel zijn er optioneel onderstellen verkrijgbaar met een inklapbaar wielgestel. Dit geeft de mogelijkheid om de zaagmachine mobiel te maken voor werkzaamheden buiten of op de bouw.

 • Gewicht: 30 tot 40 kg
 • Zaagdiepte: 80 tot 90 mm
 • Prijs: 800 tot 900 euro
 • Functies: verstek, schulp, afkort- en tafelverbreding

Ingebouwd onderstel

Zaag met ingebouwd onderstelEr zijn ook zagen die beschikken over een ingebouwd onderstel. Een groot nadeel is dat dit onderstel niet inklapbaar is en daardoor alleen te gebruiken is op een vaste positie. In sommige gevallen zie je dat er wielen aan de zijkant van de poten zijn geplaats om deze korte afstanden te verplaatsen. Ook is de werkhoogte niet altijd ideaal.

Mobiele zaag

De mobiele tafelzagen zijn vaak een stuk compacter en lichter. Merken zoals Bosch en DeWalt hebben hier bijvoorbeeld een paar van op de markt gebracht. Deze zagen zijn verkrijgbaar zonder onderstel of met een inklapbaar wielgestel.

Compact

Mobiele tafelzaagDe compacte zaagtafels zijn te herkennen aan de zichtbare elektrische componenten die worden beschermd door een aantal buizen die dienen als staanders en bescherming. Ook bieden veel fabrikanten de mogelijkheid om deze te plaatsen op verrijdbare onderstellen.

 • Gewicht: 20 tot 30 kg
 • Zaagdiepte: 70 tot 80 mm
 • Prijs: 600 tot 900 euro
 • Functies: verstek-, schulp en afkortzagen

Inklapbaar

Inklapbaar onderstelEen ander type mobiele zaagmachines heeft al een ingebouwd inklapbaar onderstel met wielen. Bij het inklappen ontstaat er direct een handvat en kan de machine net zoals bij een trolley verplaatst worden. Ideaal om snel met het complete pakket aan de slag te gaan.

Combinatiezaag

Een derde variant die je de afgelopen tijd steeds vaker tegenkomt is een combinatiezaag. Deze zaag heeft de voordelen van een afkort- , tafel- en verstekzaag in één. Hier kun je twee varianten onderscheiden. Namelijk één met een boventafel of flipper.

Boventafel

BoventafelDe zaagmachine met boventafel gebruikt de bovenkant van het zaagblad voor het schulpen van planken of balken. De onderkant daarentegen wordt net als bij een afkortzaag gebruikt voor het afkorten van plaatmateriaal. Wel mist deze combinatiezaag veel functionaliteiten die een tafelzaagmachine wel heeft.

Flipper

Combinatiezaag met flipperDe flipoverzaag daarentegen draait de gehele tafel om zoals de naam al aangeeft. Deze zagen zijn vaak een stuk prijziger en zien er net wat professioneler uit. Hierbij wordt wel één kant van het zaagblad gebruikt voor zowel afkorten als schulpen.

 • Gewicht: 20 tot 42 kg
 • Zaagdiepte: 95 tot 155 mm
 • Prijs: 600 tot 1400 euro
 • Functies: verstek-, schulp en afkortzagen

Accessoires bij een tafelzaag?

Tafelcirkelzagen zijn uitgerust met meerdere accessoires als gadgets. Denk hierbij aan een onderstel, motorrem, stofafzuiging, hertstartbeveiliging of geleiders. Door deze gadgets wordt het werken met een tafelcirkelzaag niet alleen erg eenvoudig, maar ook nog eens extra veilig.

Onderstel

mobiele tafelcirkelzaagDe meeste tafelcirkelzagen beschikken over een vast onderstel en zijn daardoor niet mobiel. Veel merken brengen daarom tafelcirkelzagen op de markt voorzien van een inklapbaar onderstel met wielen. Door de hoge mate van compactheid wordt de tafelcirkelzaag erg mobiel, waardoor het klussen op elke locatie mogelijk is. Het onderstel is in de meeste gevallen te verstellen naar werkhoogte.

Motorrem

Als het om machines gaat is veiligheid geboden. Daarom zijn de meeste tafelcirkelzagen uitgerust met een snelle motorrem om in geval van nood het zaagblad meteen stil te zetten. In bijna alle gevallen zal de zaagmachine binnen een aantal seconden al stilstaan.

Herstartbeveiliging

Het kan soms voorkomen dat de stroomtoevoer plots onderbroken wordt. Wanneer de spanning weer terug komt kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. De machine kan namelijk weer automatisch aangaan. Gelukkig is dit door de herstartbeveiliging verleden tijd geworden. Je zult dus na stroomuitval de machine opnieuw aan moeten doen.

Stofafzuiging

Productief werken begint bij een schone werkplek. Een krachtige stofafzuiging zorgt voor een snelle afvoer van zaagsel en houdt je werkplaats mooi schoon. Je kunt hiervoor gebruik maken van een externe stofzuiger. In sommige gevallen is hiervoor een stofadapter nodig.

Geleiders

Om een perfecte zaagsnede te maken heb je vaak wat hulp nodig. Zo kan een geleiderail uitkomst bieden. In de meeste gevallen krijg je standaard een parallel- en verstekgeleider meegeleverd. Dit geeft de mogelijkheid om met de verstekgeleider 45 graden versteksneden te maken of in lengterichting te schulpen met een parallelgeleider.

Welke merken tafelcirkelzagen zijn er?

Net zoals afkortzagen zijn er ook verschillende merken tafelzagen. Over het algemeen zijn er een aantal uitblinkers. Neem bijvoorbeeld Bosch of Festool. Ben je op zoek naar een zaagtafel voor de bouw? Dan kan DeWalt uitkomst bieden. Andere merken zijn in de opsomming weergegeven.
 • Bosch
 • Makita
 • Festool
 • Einhell
 • DeWalt
[/tx_row

Tafelcirkelzaag
3.3 (66.92%) 26 votes

4 gedachten over “Tafelcirkelzaag

 1. Ik wil graag een tafelzaag voor mezelf gaan kopen en die gebruiken voor kleine klussen in en rondom het huis, maar welke machine adviseren jullie mij? Hij moet wel wat zaagcapaciteit hebben en genoeg functionaliteiten als het gaat om verstek- of gradenzagen. Welke denken jullie dat het beste is?
  Groet,
  Roelof

  1. Hallo Roelof,

   Wij adviseren je de Bosch PTS 10 T. Dit is een zaagtafel die door mening klusser wordt gebruikt bij het zagen van verschillende houtsoorten. Het is je misschien ook al wel opgevallen dat deze zaagmachine erg populair is onder de hobbyisten. Mocht je voor jaren veilig willen zitten met professioneel gereedschap en daar zo’n vierhonderd euro voor over hebben. Dan zal deze machine je niet teleurstellen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Momenteel ben ik een schuur aan het renoveren en heb een aantal balken/planken nodig, welke precies op maat zijn. Nou vind ik het zonde om deze te kopen, dit i.v.m. de kosten. Nu wil ik een aantal oude balken/planken, welke afkomstig zijn uit de schuur, op maat gaan zagen. Is dan het huren van een tafelzaagmachine verstandig? Het is behoorlijke hoeveelheid hout, welke in de lengte gemiddeld meer dan 2 meter zijn. Zo ja, welke zaagmachine raden jullie mij aan?

  1. Hallo Frits,

   Als ik het goed begrijp wil je balken en planken op maat gaan zagen. Hiervoor heb je geen tafelzaag nodig, maar volstaat een afkortzaagmachine. Deze machine is namelijk speciaal ontworpen om planken en balken te kunnen afkorten. De tafelzaag daarentegen kan over de gehele lengte planken of balken schulpen (oftewel smaller maken). Inprincipe volstaat een afkortzaag met een trekfunctie en een zaagdiepte van jouw dikste plank of balk. Ook kan het handig zijn om een rolsteun bij te huren waar het andere uiteinde van de plank op kan rusten zodat de plank horizontaal ligt tijdens het zagen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *