Stihl MS 180 review

Heb je interesse om een nieuwe kettingzaag aan te schaffen? En gaat je voorkeur uit naar een relatief compacte kettingzaag? Grote kans dat je dan bij de Stihl MS 180 uitkomt. Deze compacte kettingzaag staat goed aangeschreven en is opvallend krachtig.

Maar, is de aanschaf van de Stihl MS 180 daadwerkelijk aan te raden? Dat is de vraag die in deze Stihl MS 180 review centraal staat. In deze review bespreken wij deze kettingzaag van A tot Z, waarbij wij je ook kennis laten maken met ervaringen van andere kopers.

Of dit een geschikte kettingzaag is, ga je in deze Stihl MS 180 review lezen. We bespreken onder meer de voordelen, terwijl we ook naar de nadelen kijken. Aan het einde van deze review laten we je ook nog met alternatieven rekening houden. Dát stelt je in staat om de beste vergelijking te maken.

Weet je nu al dat de Stihl MS 180 voor jou geschikt is? Je kunt hieronder bij onze partners direct de beste prijs checken:

De voordelen van de Stihl MS 180

Toen wij deze kettingzaag analyseerden, werden we direct blij. Dat was alleen al aan de naam op de kettingzaag te danken: Stihl. We weten als geen ander dat dit merk altijd een prima kwaliteit weet te leveren. Die vlieger gaat ook zeker op voor de MS 180.

Uiteindelijk zijn we aan de hand van onze analyse bij de volgende voordelen uitgekomen:

 • Voor veel klussen geschikt
 • Uitmuntende kwaliteit
 • Duurzame en krachtige motor
 • Zuinig qua verbruik
 • Fijn te gebruiken
 • Interessant geprijsd

Voor veel klussen geschikt

Kies je voor de Stihl MS 180? Dan kies je voor een aangename veelzijdigheid. Deze veelzijdigheid is wat ons betreft aan meerdere facetten te danken:

 • Het zwaardblad van 35 centimeter. Doordat dit zwaardblad niet overdreven lang is, is ‘ie uiterst geschikt voor de kleinere klussen. Ook als je een grotere klus uit wilt voeren, geniet je van dit zwaardblad. Je doet hier mogelijk iets langer over, maar je bent desalniettemin in staat om veel soorten klussen uit te voeren.
 • Krachtige motor. We komen er verderop in deze Stihl MS 180 review nog even op terug, maar de motor is bijzonder krachtig. Mede dankzij deze motor ben je in staat om veel klussen (snel) uit te voeren.
 • Onbeperkte bewegingsvrijheid. De Stihl MS 180 is een kettingzaag op benzine. Dit betekent dat je de benzinetank regelmatig bij moet vullen, maar dit betekent ook dat je van onbeperkte bewegingsvrijheid verzekerd bent. Je kunt hierdoor altijd en overal van deze benzine kettingzaag gebruik maken.

Dankzij deze voordelen geniet je van nog meer voordelen. Zo ben je in staat om de meeste zaagklussen in je tuin uit te voeren. Doordat je ook niet met een verlengsnoer of stopcontact te maken hebt, voer je bovendien overal de klussen uit. Je kunt met deze benzine kettingzaag dus ook vrienden, familie of collega’s een handje helpen.

Verder is het ideaal dat je ook dikkere takken door kunt zagen. Wat de maximale takdikte is, is jammer genoeg niet met 100% zekerheid te stellen. Je kunt er in ieder geval wel van uitgaan dat je met deze kettingzaag echt veel klussen uit kunt voeren.

Uitmuntende kwaliteit

Als je voor deze kettingzaag kiest, ben je van een jarenlange levensduur verzekerd. Dit is ten eerste te danken aan het merk Stihl. Dit merk maakt er een soort van sport van om de kettingzagen zo goed mogelijk uit te voeren. Hier slaagt het merk ook bijzonder goed in, waardoor je met de kettingzagen van dit merk jarenlang geniet.

Ten tweede heeft Stihl bij deze kettingzaag voor de juiste onderdelen gekozen. Dit blijkt duidelijk uit de motor, maar ook uit bijvoorbeeld het Stihl Ematic systeem. Dit systeem omvat het zaagblad, de zaagketting en de oliepomp. De speciale constructie zorgt ervoor dat elke druppel olie automatisch op de juiste plek terechtkomt. Dit komt de smering ten goede, waardoor je veel langer van de ketting en het zaagblad gebruik maakt.

Ten derde zijn wij over de afwerking van deze kettingzaag te spreken. Aan alles merk je simpelweg dat Stihl een A-merk is. En dat dit merk veel tijd en aandacht besteed heeft aan het ontwikkelen/ontwerpen van deze kettingzaag op benzine.

Duurzame en krachtige motor

Zoals eerder in deze Stihl MS 180 review al gesteld, is de motor bijzonder krachtig. Deze motor levert een vermogen van maar liefst 1,9 pk. Voor de begrippen van zo’n compacte kettingzaag is dit een opvallend hoog vermogen. Je bent hierdoor in staat om veel klussen uit te voeren én om dit op een hoge snelheid te doen.

Dat is ook te danken aan het soort motor waar Stihl voor gekozen heeft. De Stihl MS 180 beschikt namelijk over een Stihl 2-Mix motor. Dit betreft een motor met een 1-in-4 kanaaltechnologie, waardoor je van talloze voordelen verzekerd bent. Het belangrijkste voordeel is toch wel het koppel. Over een breed toerentalbereik geniet je van een hoog koppel.

Deze motor is ook uiterst duurzaam gebleken. Hoe we dat zo zeker kunnen stellen? Omdat Stihl deze motor ook in andere tuingereedschappen gebruikt heeft. Daarnaast zijn veel kopers te spreken over deze motor. Daar komen we verderop in deze Stihl MS 180 review graag nog even op terug.

Zuinig qua verbruik

De keuze voor een benzine kettingzaag is een bewuste keuze. Je bent hierdoor bijvoorbeeld in staat om overal en altijd te zagen. Bovendien is deze benzine kettingzaag hierdoor behoorlijk krachtig.

Daar blijft het echter niet bij. Met de Stihl MS 180 ben je namelijk ook van een zuinige kettingzaag verzekerd. Dit uit zich in de volgende gevolgen:

 • Lager brandstofverbruik. Deze motor zorgt voor een 20% lager brandstofverbruik ten opzichte van andere motoren. Je geniet hierdoor van een relatief laag brandstofverbruik, waardoor je hier minder geld aan hoeft te besteden. Uiteraard is dit ook een stuk duurzamer.
 • Lagere uitstoot van uitlaatgassen. Niet alleen het brandstofverbruik wordt flink beperkt, maar ook de hoeveelheid uitlaatgassen. De Stihl MS 180 produceert tot 50% minder uitlaatgassen, waardoor dit een duurzame benzine kettingzaag is.
 • Hoog rendement. Bij de Stihl MS 180 heeft Stihl voor vier overstroomkanalen gekozen. Deze vier kanalen tezamen laten het mengsel van brandstof en lucht op de perfecte manier ontsteken. Dit zorgt voor een optimale verbranding van de brandstof, waardoor het rendement van de motor dusdanig hoog ligt. Ook dit draagt bij aan de twee hierboven besproken voordelen.
 • Lager olieverbruik. Met de Stihl MS 180 bespaar je ook nog eens op het gebied van olie. Door het eerder genoemde Stihl Ematic systeem bespaar je tot wel 50% aan olie. Dit is vooral te danken aan de perfecte smering van het zaagblad.

Al met al doe je met de Stihl MS 180 dus een duurzame aankoop. Het feit dat deze kettingzaag zo weinig brandstof verbruikt, is in de huidige duurzame tijd een belangrijk voordeel. Dat geldt ook voor de verminderde uitstoot van uitlaatgassen en het lagere olieverbruik.

Fijn te gebruiken

Met de Stihl MS 180 ben je van veel gebruiksgemak verzekerd. Dit is ten eerste te danken aan de vrij compacte afmetingen. Doordat deze kettingzaag een zwaardblad van 35 centimeter heeft, is ‘ie zijn totaliteit vrij compact. Dit blijkt ook uit het gewicht van 4,1 kilogram. Dankzij dit gewicht is het een fluitje van een cent om deze kettingzaag langere tijd achtereen gesloten te gebruiken.

Daarnaast zijn wij te spreken over de combischakelaar. Met deze ene schakelaar bedien je de kettingzaag volledig. Het gaat hierbij onder meer om een koude start, een warme start en het start-stop systeem. Dankzij deze ene schakelaar geniet je hoe dan ook van veel gebruiksgemak.

Een ander voordeel is terug te vinden in het antivibratiesysteem. Dit systeem gaat trillingen tegen, waardoor je minder last van je armen en handen krijgt. Het AV-systeem brengt alle trillingen tot een minimum niveau. Dit geldt voor de trillingen die de motor afgeeft, maar ook voor de trillingen van andere bewegende onderdelen.

Verder vinden wij de vormgeving van deze machine ideaal. Dit is aan het minieme gewicht te danken, maar ook aan de dubbele handgreep. Je bent hierdoor te allen tijde in staat om deze kettingzaag op een fijne manier vast te houden. En om deze machine daarmee op een ideale manier te bedienen.

Tot slot willen we de zijdelingse kettingspanning aanstippen. Doordat je de ketting aan de zijkant moet spannen, hoef je de scherpe punt van de zaagketting niet aan te raken.

Interessant geprijsd

Zoals je in deze Stihl MS 180 review kunt lezen, zijn wij enthousiast. De gehele samenstelling van de benzine kettingzaag spreekt ons aan, evenals de veelzijdigheid. Ook over zowel de kwaliteit als over de prijs zijn we uiterst te spreken.

Wij zijn ervan overtuigd dat je jarenlang gebruik kunt maken van de Stihl MS 180. Daarbovenop komt dat deze kettingzaag behoorlijk voordelig geprijsd is. Je kunt uitgaan van een adviesprijs van pakweg 269 euro. Dit vinden wij een interessant prijskaartje, met name als je het afzet tegen de vele mogelijkheden en algehele kwaliteit.

Besef wel even goed dat het niet alleen bij de aanschafprijs blijft. Aangezien deze kettingzaag op benzine werkt, heb je ook kosten voor de benzine zelf.

Stihl MS 180

De nadelen van de Stihl MS 180

Is de Stihl MS 180 dan een perfecte kettingzaag? Nee, dat is wat ons betreft niet het geval. Ook bij deze kettingzaag moet je met bepaalde nadelen rekening houden, zoals overigens bij alle kettingzagen het geval is. Je moet bij déze variant in ieder geval met onderstaande nadelen rekening houden:

 • Deze kettingzaag maakt veel lawaai
 • Algemene nadelen van benzine
 • Kleine benzinetank
 • Grotere klussen nemen iets meer tijd in beslag

Maakt veel lawaai

Maak je gebruik van de Stihl MS 180? Dan is het onwijs belangrijk om gehoorbescherming te dragen. Deze kettingzaag op benzine maakt maar liefst 100 dB geluid. Indien je de kettingzaag op relatief korte afstand gebruikt, kan dit zelfs voor gehoorschade zorgen.

Het is daarom belangrijk om altijd gehoorbescherming te dragen. Heb je op dit moment nog geen gehoorbeschermers? Dan is het zaak om deze zo snel mogelijk te kopen. Om met de Stihl MS 180 te kunnen werken, heb je simpelweg goede gehoorbeschermers nodig.

Algemene nadelen van benzine

Kies je voor een benzine kettingzaag, zoals de Stihl MS 180? Dan moet je met enkele algemene nadelen rekening houden:

 • De geur van benzine is niet altijd even fijn. Op het moment dat je met de Stihl MS 180 werkt, komen uitlaatgassen vrij. Deze uitlaatgassen ruiken naar benzine en worden niet door iedereen even goed gewaardeerd.
 • Je moet de tank regelmatig bijvullen. Het is uiteraard ook zaak om de tank van de Stihl MS 180 regelmatig bij te vullen. Dit betekent dat je naar een tankstation moet gaan en daar een jerrycan moet vullen. De jerrycan moet je vervolgens in de tank van deze kettingzaag gieten. Doe dit uiterst voorzichtig; je wilt echt niet morsen met benzine.
 • Je moet met bijkomende kosten rekening houden. Doordat dit een benzine kettingzaag betreft, moet je met bijkomende kosten rekening houden. We hebben het hierbij puur over de kosten voor de benzine. Je kunt deze benzine bij een tankstation bij je in de buurt tanken, maar dit is uiteraard niet gratis. Voordeel is dan wel weer dat het niet om wereldschokkende hoeveelheden gaat.

Deze nadelen gelden dus niet specifiek voor de Stihl MS 180, maar voor elke benzine kettingzaag in zijn algemeenheid.

Kleine benzinetank

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, brengt benzine een paar algemene nadelen met zich mee. Eén van de nadelen waar je bij Stihl MS 180 specifiek rekening mee moet houden, is de inhoud van de benzinetank.

Doordat deze kettingzaag compact vormgegeven is, is de benzinetank vrij klein. Met een inhoud van 0,25 liter is dit een tank die je met enige regelmaat bij moet vullen. Dit kost tijd, dit kost moeite en je moet dit bijvullen uiterst nauwkeurig doen.

Grote klussen nemen meer tijd in beslag

De Stihl MS 180 is één van de compactere benzine kettingzagen van dit moment. Hij leent zich hierdoor prima voor kleinere klussen. Ook grotere klussen zijn mogelijk, maar je moet dan wel met een iets forsere tijdsinvestering rekening houden.

Wat zeggen andere kopers over de Stihl MS 180?

Heb je oren naar de aanschaf van de Stihl MS 180? Gezien alle voordelen kunnen we ons dit goed voorstellen. Maar, raden huidige gebruikers van de Stihl MS 180 deze kettingzaag ook aan? Wij zijn op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag.

Tot onze verrassing kwamen wij niet al te veel reviews tegen. De reviews die wij tegenkwamen, waren matig positief tot heel positief. Om je hier een indruk van te geven, zetten we de verschillende beoordelingen voor je op een rijtje:

 • Ik gebruik deze zaag al enkele jaren en ben zeer tevreden over de prestaties. Verbruikt wel behoorlijk wat benzine en olie vind ik maar dat zal bij andere kettingzagen waarschijnlijk niet anders zijn. Niet geschikt om dikke bomen te vellen, maar dikke takken en kleinere bomen gaat prima.
 • Ik gebruik de zaag nu enkele jaren en ben zeer tevreden. Sterk, betrouwbaar en een belangrijk slimmigheidje; de brandstoftank is eerder leeg dan de olietank. Dus nooit zonder smering zagen. Tip; draai de doppen van olie en benzine strak aan. Deze kunnen lostrillen.
 • Goede machine om bomen te knotten.

Wat zit er in de doos?

Besluit je om deze prima kettingzaag op benzine te kopen? Dan vind je in de doos een paar onderdelen terug:

 • De kettingzaag zelf
 • De ketting van 35 centimeter lang

Verder worden er geen accessoires meegeleverd. Mocht je kinderen hebben, is het belangrijk om deze kettingzaag veilig op te bergen. Mogelijk kun je hiervoor het beste een mesbeschermer aanschaffen. Daarmee voorkom je dat je kinderen de scherpe messen in hun handen kunnen nemen.

Conclusie

In onze ogen is de Stihl MS 180 een geweldige kettingzaag. Deze zaag is lekker compact, is behoorlijk krachtig en is op een fijne manier te gebruiken. Dat is onder meer aan het minieme gewicht en het antivibratiesysteem te danken.

Een ander pluspunt vinden wij de veelzijdigheid. Doordat deze kettingzaag zo krachtig is, kun je ‘m ook voor de iets grotere klussen gebruiken. Wel moet je hierbij met een iets langere tijdsinvestering rekening houden, aangezien het zwaardblad slechts 35 centimeter lang is.

Over de prijs-kwaliteitsverhouding hoef je absoluut niet in te zitten. Deze kettingzaag is voordelig geprijsd en is van een uitmuntende kwaliteit. Ons advies is dan ook om deze kettingzaag zo snel mogelijk aan te schaffen. Check de prijzen bij onze partner(s) en sla direct je slag:

Alternatieven

Sluit de Stihl MS 180 grotendeels op je wensen aan? Ben je alleen niet helemaal overtuigd, bijvoorbeeld van de nadelen die we hierboven benoemd hebben? Dan kan het geen kwaad om ook naar onderstaande alternatieven te kijken.

Stihl MS170

Spreekt de kwaliteit van Stihl je wel aan? Heb je alleen het idee dat het zwaardblad van 35 centimeter voor jouw werkzaamheden iets te lang is? Kies dan voor de Stihl MS170. Deze kettingzaag op benzine heeft een zwaardblad van 30 centimeter. Dit zwaardblad wordt door een 1.6 pk krachtige motor aangedreven. De samenstelling van de MS170 lijkt verder behoorlijk veel op de samenstelling van de MS180!

Stihl MS181

De Stihl MS181 kun je zien als een broer van de Stihl MS180. Deze kettingzaag is nog krachtiger, weegt net iets meer en is van nog meer mogelijkheden voorzien. Hierbij valt ook op dat deze kettingzaag een kleiner zwaardblad heeft; 30 centimeter om precies te zijn. Deze variant is overigens wel een stuk duurder dan de Stihl MS180.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo