Scheppach HM100LXU Review

Heb je interesse om een nieuwe afkortzaag aan te schaffen? Ons advies is dan om eerst je wensen goed op een rijtje te zetten. Wat voor afkortzaag wil je aanschaffen? En hoeveel geld wil je uitgeven? Kom je er al snel achter dat je graag een afkortzaag met trekfunctie wilt hebben? Dan sluit mogelijk de Scheppach HM100LXU op je wensen aan.

Dat je in deze Scheppach HM100LXU review uitgekomen bent, geeft aan dat je mogelijke interesse in deze afkortzaag hebt. Voordat je de knoop definitief door kunt hakken, is het zaak om een goede vergelijking te maken. Daar helpen wij je graag een handje bij.

In deze Scheppach HM100LXU review doen we dat door alle plus- en minpunten op een rijtje te zetten. Ook kijken we naar de ervaringen van andere kopers en naar het prijskaartje. Aan de hand daarvan kun je snel de juiste keuze voor jezelf maken.

Heb je nu al interesse in deze Scheppach afkortzaag met trekfunctie? Dan raden wij je aan om de prijzen bij onze partners te checken. Mogelijk biedt één van onze partners deze afkortzaag in de aanbieding aan:

De voordelen van de Scheppach HM100LXU

Als je voor een goede afkortzaag kiest, geniet je van veel gemak. Zo kun je met een goede afkortzaag veel zaagklussen uitvoeren. En ook ben je met een goede afkortzaag van de nodige handige functies verzekerd. Maar, verdient de Scheppach HM100LXU het predicaat ‘goed’? Ja, dat is wat ons betreft zeker het geval.

Met deze prima afkortzaag geniet je namelijk van talloze voordelen:

 • Dit is een bijzonder krachtige afkortzaag
 • Deze afkortzaag is veelzijdig inzetbaar
 • Prima specificaties
 • De Scheppach HM100LXU is slim en handig vormgegeven
 • Deze afkortzaag beschikt over handige extra’s
 • Deze afkortzaag is veilig te gebruiken
 • De prijs-kwaliteitsverhouding is erg interessant

Krachtige afkortzaag

Ben je op zoek naar een geschikte afkortzaag? Eén van de zaken waar je goed naar moet kijken, is naar het vermogen. Het vermogen geeft namelijk aan wat voor kracht de zaagmachine te bieden heeft. Des te hoger het vermogen is, des te sneller/krachtiger je de gewenste zaagsneden kunt maken.

Bij de Scheppach HM100LXU hebben wij opgemerkt dat het vermogen bijzonder hoog is. Deze zaagmachine is namelijk van een 2000 Watt krachtige motor voorzien. Doordat deze motor zo krachtig is, is de motor in staat om een toerental van wel 5000 toeren per minuut te leveren.

Dit hoge vermogen brengt meerdere voordelen met zich mee:

 • Deze afkortzaag is ook voor zwaardere zaagklussen geschikt. De motor is simpelweg in staat om meerdere materiaalsoorten op de gewenste manier af te korten.
 • Met deze afkortzaag zaag je snel. Heb je bijvoorbeeld meerdere planken of platen die je op maat wilt zagen? Met de Scheppach HM100LXU doe je dat op een snelle manier. Met alle dank aan de krachtige motor.

Valt alleen het vermogen bij de Scheppach HM100LXU op? Nee, allerminst. Wat wij zelf ook een sterk punt vinden, is het zaagblad. Scheppach heeft bij deze zaagmachine namelijk voor een 254 mm zaagblad gekozen. Met dank aan dit zaagblad voer je veel klussen uit, waarover hieronder meer informatie.

Veelzijdig inzetbaar

Kies je voor de Scheppach HM100LXU? Dan kies je voor een veelzijdige afkortzaag. Zoals hierboven al in het kort gesteld, komt dit onder meer door het 254 mm zaagblad. Dankzij dit zaagblad zet je deze zaagmachine in voor grotere klussen, maar ook voor de iets gedetailleerde zaagklussen.

Verder is het ideaal dat deze machine over een trekfunctie beschikt. Dankzij deze functie kun je het werkblad verder uitbreiden, waaronder je ook brede en lange objecten af kunt korten.

Bijkomend voordeel is dus de krachtige motor. Met dank aan de krachtige motor ben je in staat om ook de zwaardere zaagklussen uit te voeren. Wat hierbij de maximale zaagdiepte is? Dat vertellen we je graag bij het volgende voordeel.

Graag willen we ook nog benoemen dat Scheppach een geweldig zaagblad toegevoegd heeft. Bij aanschaf krijg je een 60 TPI carbide zaagblad geleverd. Dit zaagblad beschikt over de nodige tandjes én is van het juiste materiaal vervaardigd. Met name door het materiaal ben je in staat om langdurig van dit zaagblad te genieten. De slijtage is echt tot een minimum beperkt.

Prima specificaties

Heb je deze Scheppach HM100LXU review tot zover doorgenomen? Dan heb je al op kunnen merken dat wij erg te spreken zijn over deze zaagmachine. Dat is ook aan de indrukwekkende specificaties van deze zaagmachine te danken:

 • Maximale zaagdiepte in een rechte hoek: 78 mm
 • Maximale zaagdiepte in een hoek van 45 graden: 42 mm
 • Maximale zaagbreedte in een rechte hoek: 340 mm
 • Maximale zaagbreedte in een hoek van 45 graden: 240 mm

Wat hierbij opvalt? Dat met name de maximale zaagbreedte indrukwekkend is. Wel moet je hierbij rekening met één nadeel houden; verderop in deze Scheppach HM100LXU review vertellen we je hier meer over.

Ben je van plan om met je nieuwe afkortzaag in verstek te zagen? Dan sluit deze Scheppach afkortzaag al helemaal op je wensen aan. Je bent namelijk in staat om de zaagkop beide kanten op te kantelen. Dat houdt in dat je ‘m zowel naar links als rechts toe kunt kantelen met een maximale hoek van 45 graden. Je bent hierdoor nog beter in staat om alle zaagklussen in verstek naar wens uit te voeren.

Handig vormgegeven

Over de specificaties, kracht en veelzijdigheid zijn wij erg te spreken. Daar blijft het echter niet bij. Toen wij deze afkortzaag analyseerden, viel de slimme vormgeving ons ook direct op. Deze slimme vormgeving is aan meerdere aspecten te danken:

 • Stevige voetjes. Aan de onderzijde heeft Scheppach meerdere voetjes aangebracht Deze voetjes staan stevig en zijn ook nog van een anti slip laag voorzien. Dankzij die laag kan deze afkortzaag gewoonweg geen kant op.
 • Beperkte afmetingen. Bij deze afkortzaag vallen ook de beperkte afmetingen ons op. Het is geen al te grote afkortzaag, waardoor je ‘m makkelijk mee naar een andere locatie kunt nemen.
 • Licht van gewicht. Scheppach heeft het voor elkaar gekregen om deze afkortzaag licht uit te voeren. Met een gewicht van nog geen 16 kilogram is dit een geweldige afkortzaag. Dit gewicht is wat ons betreft dubbel opvallend, aangezien de machine wel dusdanig krachtig is.
Scheppach HM100LXU

Handige extra’s

Wil je meerdere afkortzagen met elkaar vergelijken? Dan is het belangrijk om goed naar handige extra’s te kijken. Met dank aan de handige extra’s geniet je namelijk van veel gemak. En tussen de verschillende afkortzagen bestaan op het gebied van handige extra’s de nodige verschillen.

Bij de Scheppach HM100LXU ben je in ieder geval van enkele handige extra’s verzekerd. Zo vinden wij de stofafzuiging subliem. Je kunt een stofzak/bak op deze afkortzaag aansluiten, waarmee je het zaagsel direct op weet te vangen. Je houdt je werkruimte hier lekker schoon mee.

Een ander voorbeeld van een handige extra is de laserfunctie. Met deze functie kun je een laserlijn op het object projecteren. Het enige dat je vervolgens hoeft te doen, is deze laserlijn netjes te volgen. Als je dát voor elkaar krijgt, zorg je voor een 100% nauwkeurige zaagsnede. Met deze afkortzaag ben je dus in staat om érg nauwkeurig te zagen.

Dat komt niet alleen door de laserfunctie, maar ook door de geleider. Moet je een relatief lange zaagsnede maken? Ook dan is het belangrijk dat deze 100% recht is, maar dat is vrij lastig. Met de geleider maak je dit gelukkig een heel stuk makkelijker voor jezelf.

Veilig te gebruiken

Ga je met een afkortzaag of andere zaagmachine aan de slag? Houd dan altijd je eigen veiligheid in de gaten. Dit begint eigenlijk al bij het uitkiezen van je nieuwe zaagmachine. Deze zaagmachine moet bij voorkeur over meerdere veiligheidsfeatures beschikken.

Bij de Scheppach HM100LXU is daar absoluut sprake van. Zo beschikt deze krachtige machine over een veiligheidskoppeling. Met dank aan deze koppeling is het niet zomaar mogelijk om de machine aan- en uit te zetten.

Ook is het fijn dat deze machine van een beschermkap voorzien is. Met dank aan deze kap ben je nog beter in staat om altijd je eigen veiligheid te waarborgen. En ben je van plan om veelvuldig gebruik van deze afkortzaag te maken? Dan komt de overbelastingsbeveiliging maar al te goed van pas.

Prima prijs-kwaliteitsverhouding

Wil je als doe-het-zelver een nieuwe afkortzaag aanschaffen? Dan zijn er talloze punten waar je goed op moet letten. Je moet goed naar bovengenoemde specificaties kijken, maar ook naar de kwaliteit.

Kies je voor de Scheppach HM100LXU? Dan ga je voor een afkortzaag van een prima kwaliteit. Dit is onder meer te danken aan de onderdelen en materialen waar dit merk voor gekozen heeft. Deze afkortzaag is hierdoor tegen een stootje bestand. En heeft hierdoor ook een lange(re) levensduur.

Verder spreekt het prijskaartje van deze Scheppach afkortzaag ons absoluut aan. Deze afkortzaag heeft namelijk een adviesprijs van ongeveer 230 euro. Wij hebben bovendien opgemerkt dat meerdere van onze partners regelmatig met interessante aanbiedingen stunten. Check daarom goed de prijzen bij onze partners.

De nadelen van de Scheppach HM100LXU

Om deze Scheppach HM100LXU review te kunnen schrijven, hebben wij kritisch naar deze machine gekeken. Daarbij zijn wij op alle hierboven besproken voordelen uitgekomen.

Tegelijkertijd moeten we constateren dat we meerdere nadelen opgemerkt hebben. Om welke nadelen dit precies gaat, zetten we graag hieronder uiteen:

 • Deze afkortzaag heeft een korte stroomkabel
 • De Scheppach HM100LXU heeft geen tafelverbreding
 • Deze afkortzaag beschikt niet over een soft start functie
 • Deze afkortzaag wordt zonder onderstel geleverd
 • Je moet rekening met een fors geluidsniveau houden

Korte stroomkabel

Zoals je ongetwijfeld al door had, is dit een afkortzaag op netstroom. Dat is wat ons betreft prima, aangezien deze afkortzaag hierdoor zo krachtig is. Maar, je moet ook met een belangrijk nadeel rekening houden: de stroomkabel is slechts 1 meter lang.

Om van deze afkortzaag gebruik te kunnen maken, heb je dus een stopcontact in de buurt nodig. Heb je geen stopcontact in de buurt? Dan heb je hoe dan ook een verlengsnoer nodig. Al met al kunnen we stellen dat de bewegingsvrijheid nogal beperkt is.

Geen tafelverbreding

Eerder in deze Scheppach HM100LXU review gaven we aan dat de specificaties in orde zijn. Daar staan we nog steeds achter, maar we willen hier wel iets aan toevoegen.

Als je een breed werkstuk wilt bewerken, is dat met deze afkortzaag niet ideaal. Dit komt doordat bij deze machine geen tafelverbreding mogelijk is. Als je bijvoorbeeld een brede of lange houten plank wilt bewerken, ligt deze plank niet al te stevig op de afkortzaag.

Uiteraard is dit geen super groot probleem. En het is ook een probleem dat je relatief makkelijk zelf op kunt lossen. Je kunt bijvoorbeeld naast de zaagtafel zelf een constructie maken. Op die constructie rust de houten plank dan, waardoor je ‘m alsnog volledig naar wens af kunt korten.

Geen soft start functie

Bij een zaagmachine hechten wij veel waarde aan het zaagcomfort. Om het gewenste comfort te verkrijgen, moet een zaagmachine volgens ons over een soft start functie beschikken. Jammer genoeg beschikt de Scheppach HM100LXU daar niet over.

Deze zaagmachine is wat ons betreft prima te gebruiken, maar toch is dit een groot gemis. Als deze machine wél een soft start functie zou hebben, zou je elke zaagklus kunnen aanvangen. Daar is door het ontbreken van deze functie jammer genoeg geen sprake van.

Zonder onderstel

Ben je op zoek naar een afkortzaag met onderstel? Dan sluit deze afkortzaag van Scheppach niet op je wensen aan. Deze afkortzaag wordt zonder onderstel geleverd, waardoor je overigens ook van een voordeel verzekerd bent. Doordat dit onderstel ontbreekt, kun je deze afkortzaag bijzonder makkelijk verplaatsen.

Maakt relatief veel lawaai

Ben je van plan om met deze Scheppach afkortzaag een zaagklus uit te voeren? Doe dan allereerst gehoorbescherming op. Dat is bij elke zaagmachine aan te raden, maar bij deze zaagmachine al helemaal.

Bij volledige belasting produceert deze machine zo’n 93 dB aan geluid. Dat is echt te luid, waardoor je je oren te allen tijde goed moet beschermen. Onderschat dit nadeel niet; je wilt absoluut geen gehoorschade oplopen.

Wat zeggen andere kopers over de Scheppach HM100LXU?

Bij meerdere van onze partners zijn beoordelingen over deze zaagmachine achtergelaten. Onder meer op deze beoordelingen hebben wij de plus- en minpunten uit deze review gebaseerd.

De meeste beoordelingen zijn in ieder geval erg positief. Zo scoort deze zaagmachine bij onze partner Coolblue een gemiddelde score van een 8,8.

De kopers geven aan dat deze machine praktisch en super handig is. Veel mensen roemen hierbij de handige extra’s, maar ook de kracht van de machine. Wel geven sommige kopers aan dat de zaagmachine iets minder nauwkeurig zaagt.

Veel positieve opmerkingen gaan ook over de prijs-kwaliteitsverhouding. Zo zijn er kopers die aangegeven dat ze al geruime tijd van deze zaagmachine gebruik maken. En er zijn ook kopers die aangeven dat het prijskaartje van de Scheppach HM100LXU simpelweg erg interessant is.

Wat zit er in de doos?

Schaf je deze Scheppach afkortzaag bij één van onze partners aan? Dan krijg je weinig accessoires meegeleverd. Je krijgt eigenlijk alleen het bijbehorende zaagblad meegeleverd.

Ons advies: bestel bij aanschaf direct nóg zo’n zaagblad mee. Indien je dat doet, kun je de komende periode met veel plezier blijvend gebruik maken van deze afkortzaag. Overigens slijt dit zaagblad opvallend traag!

Conclusie

Over de Scheppach HM100LXU zijn wij uitermate te spreken. Voor elke doe-het-zelver vinden wij dit simpelweg één van de beste afkortzagen van dit moment. Deze afkortzaag is fijn te bedienen, is slim vormgegeven en is van handige extra’s voorzien.

Door deze voordelen kun je deze zaagmachine voor veel klussen inzetten. Je geniet bovendien van brute kracht, dankzij de 2000 Watt krachtige motor. De zaagmogelijkheden zijn bovendien divers, onder meer doordat je de zaagkop beide kanten op kunt kantelen.

Ook over het prijskaartje van deze afkortzaag van Scheppach zijn wij uitermate te spreken. Met een adviesprijs van zo’n 230 euro is dit zelfs één van de goedkopere afkortzagen. En zoals je in deze Scheppach HM100LXU review hebt kunnen lezen, zijn wij over onder meer de kwaliteit erg te spreken.

Wij raden je aan om deze afkortzaag zo snel mogelijk aan te schaffen. Check hiervoor direct de prijzen bij onze partners:

Alternatieven

Sluit de Scheppach HM100LXU niet helemaal op je wensen aan? Dan raden wij je graag aan om eens naar onderstaande twee alternatieven te kijken. Mogelijk sluit één van deze alternatieven beter op je wensen aan.

Metabo KGSV 216 M

Vind je het niet erg om iets meer geld aan je nieuwe afkortzaag uit te geven? Kijk dan eens naar de Metabo KGSV 216 M. Deze afkortzaag is bijzonder krachtig, is makkelijk in gebruik en is van veel handige extra’s voorzien. Ook hebben wij opgemerkt dat je met deze zaag beter in staat bent om 100% nauwkeurig te zagen. Deze zaagmachine is bovendien van nóg meer handige extra’s voorzien.

Bosch GCM 800 SJ

Ook over de Bosch GCM 800 SJ zijn wij te spreken. Deze afkortzaag is ongeveer net zo duur als de Scheppach afkortzaag, maar biedt wel de nodige mogelijkheden. Zo is deze afkortzaag nog compacter vormgegeven, waardoor ‘ie slechts 13,5 kilogram weegt Ook zijn de zaagspecificaties prima, ondanks dat de motor slechts 1400 Watt aan vermogen levert. Met deze zaagmachine ben je in ieder geval van een prima kwaliteit verzekerd.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo