Bosch PKS 16 Multi review

Ben je zoekende naar een nieuwe cirkelzaag? En ga je graag voor kwaliteit zonder de hoofdprijs te hoeven betalen? Dan kom je al snel bij een ‘groene’ variant van Bosch uit. Binnen het groene aanbod van Bosch valt de PKS 16 Multi direct op.

Is de Bosch PKS 16 Multi een aanrader? Het antwoord op die vraag vind je in deze Bosch PKS 16 Multi review. In deze review zetten wij deze cirkelzaag van A tot Z voor je uiteen. We bespreken de belangrijkste pluspunten, maar zoomen ook in op eventuele minpunten.

Deze review hebben we op onze persoonlijke analyses gebaseerd. Daarbij hebben we echter ook goed naar de ervaringen van andere kopers gekeken. Bij de Bosch PKS 16 Multi leverde dat al snel een rooskleurig beeld op. De meeste kopers zijn namelijk erg te spreken over deze mini cirkelzaag. Wil je hier meer over weten? Neem deze Bosch PKS 16 Multi review dan vooral op je gemakje door.

Heb je nu al het idee dat dit de perfecte mini cirkelzaag voor je is? Dan raden wij je graag aan om de prijzen bij onze partners even goed te checken. Sommige van onze partners stunten namelijk regelmatig met aanbiedingen:

De voordelen van de Bosch PKS 16 Multi

Met een goede cirkelzaag geniet je van veel gemak. Met een goede mini cirkelzaag kun je veel klussen uitvoeren. En van een goede cirkelzaag geniet je jarenlang. Zijn dit voor jou redenen om voor een goede cirkelzaag te kiezen? Dan sluit de Bosch PKS 16 Multi mogelijk prima op je wensen aan. Met deze cirkelzaag van Bosch geniet je namelijk van de nodige voordelen:

 • Deze cirkelzaag is voor de nodige zaagklussen geschikt
 • De specificaties van de Bosch PKS 16 Multi zijn dik in orde
 • Deze cirkelzaag is op een ideale manier te bedienen
 • Je krijgt de nodige accessoires meegeleverd
 • Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Beschikt over enkele handige extra’s

Voor veel zaagklussen geschikt

Met de Bosch PKS 16 Multi haal je een veelzijdige cirkelzaag in huis. Dit zou je mogelijk op het eerste oog niet verwachten, maar dat is toch echt de waarheid.

In de basis is deze cirkelzaag ideaal voor gedetailleerde zaagklussen. Dat komt vooral door het zaagblad van slechts 65 mm. Doordat de diameter van het zaagblad zo klein is, kun je op een perfecte manier gedetailleerde zaagklussen uitvoeren.

Wil je echter net iets grotere zaagklussen uitvoeren? Dat is ook mogelijk met de Bosch PKS 16 Multi. Zoals de naam al aangeeft, kun je deze cirkelzaag voor ‘multi-zaagklussen’ inzetten. Het is wat ons betreft in ieder geval een opvallend veelzijdige cirkelzaag. Iets dat bij vergelijkbare cirkelzagen zeker niet altijd het geval is.

Prima specificaties

Wil je deze cirkelzaag voor gedetailleerde zaagklussen inzetten? Dan is de maximale zaagdiepte in veel gevallen helemaal niet van belang. De maximale zaagdiepte van de Bosch PKS 16 Multi is 16 mm, maar dat is dus niet al te belangrijk. Het is veel belangrijker dat je op een nauwkeurige manier je zaagklussen uit kunt voeren.

Overigens zijn ook de andere specificaties van deze cirkelzaag dik in orde. We hebben hierboven al even het zaagblad van 65 mm benoemd. Met dit zaagblad leent deze cirkelzaag zich dus prima voor de kleinere/gedetailleerde zaagklussen. Je geniet hierbij van extreem veel gemak, waarover we je hieronder meer vertellen.

Een andere specificatie waar we ook enthousiast over zijn, is het motorvermogen. De motor levert namelijk een vermogen van 400 Watt. Dankzij deze kracht ben je in staat om je zaagklussen op een vrij snelle manier uit te voeren. Om je daar een indruk van te geven; het zaagblad maakt maar liefst 6400 toeren per minuut. Dit komt de snelheid uiteraard ook alleen maar ten goede.

Ideale bediening

Wil je meerdere cirkelzagen goed met elkaar vergelijken? Dan zou je goed naar de bediening moeten kijken. Een mini cirkelzaag, zoals de Bosch PKS 16 Multi, zou je namelijk op een hele fijne manier moeten kunnen bedienen. Die vlieger gaat gelukkig voor déze Bosch cirkelzaag absoluut op. Met dank aan de volgende voordelen:

 • Fijne handgreep. Bosch heeft de PKS 16 Multi van een fijne handgreep voorzien. De handgreep is ergonomisch vormgegeven en is van een softgrip laag voorzien. Zelfs als je meerdere zaagsneden direct achter elkaar aan wilt maken, is dat met deze cirkelzaag op een fijne manier te doen.
 • Miniem gewicht. Deze cirkelzaag weegt slechts 1,9 kilogram. Dankzij dit minieme gewicht is deze cirkelzaag echt heerlijk te bedienen. Je houdt probleemloos de controle. En je kunt dankzij dit gewicht langdurig achtereen gesloten gebruik maken van deze cirkelzaag.
 • Met één hand te bedienen. Bovenstaande facetten zorgen ervoor dat je deze cirkelzaag met slechts één hand kunt bedienen. Je kunt het te zagen object met je andere hand vasthouden, waardoor je van nog meer zaaggemak geniet.

Nodige accessoires meegeleverd

Als je een nieuwe cirkelzaag uit gaat kiezen, moet je op meerdere punten letten. Eén van de belangrijkste aandachtspunten zijn de accessoires. Want; des te meer accessoires je meegeleverd krijgt, des te handiger. En des te voordeliger in veel gevallen.

De accessoires van de Bosch PKS 16 Multi spreken ons grotendeels aan. Het is hierbij geweldig dat je 3 zaagbladen geleverd krijgt:

 • Zaagblad voor hout. Met dit 65 mm zaagblad kun je perfecte zaagsneden in hout maken. Dit doe je op een nauwkeurige manier en doe je ook nog op een zuivere manier. Het is eigenlijk niet nodig om nadien nog de zaaglijn met een schuurpapiertje bij te werken.
 • Zaagblad voor multi-materiaal. Wil je ook andere materialen dan hout af kunnen korten? Dan biedt dit zaagblad uitkomst. Uiteraard heeft ook dit zaagblad een diameter van 65 mm, waardoor ‘ie uiterst geschikt is voor de nauwkeurige zaagklussen.
 • Diamantdoorslijpschijf. Heb je de wens om keramische tegels te zagen? Of wil je bijvoorbeeld metaal of steen bewerken? Met deze diamantdoorslijpschijf behoort ook dat tot de mogelijkheden. Dit maakt de Bosch PKS 16 Multi des te veelzijdiger!

Jammer genoeg ontbreekt het bij deze cirkelzaag ook aan enkele accessoires. Om welke accessoires dit precies gaat, bespreken we graag verderop in deze Bosch PKS 16 Multi review.

Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding

Kies je voor een cirkelzaag van het merk Bosch? Dan kies je voor kwaliteit. Dit merk levert namelijk altijd een prima kwaliteit. Ook de Bosch PKS 16 Multi bestaat uit de juiste onderdelen en is op de juiste manier afgewerkt. Je kunt dan ook jarenlang met veel plezier zagen met déze cirkelzaag.

Ook over de prijsstelling zijn wij erg te spreken. De adviesprijs van deze Bosch cirkelzaag ligt namelijk rond de 150 euro. Dat is op zich relatief veel geld, maar je krijgt dus wel heel veel waar voor je geld. Vandaar ook dat wij durven te stellen dat de prijs-kwaliteitsverhouding ‘uitmuntend’ is.

Wil je naar aanleiding van deze review deze cirkelzaag direct aanschaffen? Dan raden wij je graag wel aan om goed naar de prijzen bij al onze partners te kijken. Bij sommige partners geniet je mogelijk op dit moment van een interessante aanbieding. Met zo’n aanbieding valt de prijs-kwaliteitsverhouding nog beter uit.

Enkele handige extra’s

Zoals je kunt lezen, zijn wij uitermate enthousiast over deze cirkelzaag. Gezien de samenstelling is dit wat ons betreft goed te verklaren. Bovendien beschikt deze compacte cirkelzaag over meerdere handige extra’s:

 • Aansluiting voor stofzuiger. Bosch heeft bij deze cirkelzaag gekozen voor een aansluiting voor een stofzuiger. Door je stofzuiger op deze cirkelzaag aan te sluiten, kun je het vrijgekomen zaagsel direct opzuigen. Daarmee hou je je werkplek perfect schoon en hygiënisch.
 • CutControl. Moet je een langere zaagsnede maken? Dan komt deze extra functie van de Bosch PKS 16 Multi goed van pas. Met deze functie ben je in staat om een rechte en zuivere snede te maken.
 • Aanpasbare zaagdiepte. Bij elke zaagklus moet je goed naar de gewenste zaagdiepte kijken. Weet je met welke diepte je moet zagen? Dan stel je het zaagblad moeiteloos in op de juiste diepte.
 • Spilvergrendeling. Met deze vergrendeling ben je in staat om makkelijk van zaagblad te wisselen. Erg fijn, aangezien je dus drie zaagbladen meegeleverd krijgt.

Over deze extra’s zijn wij erg te spreken. Op veel vergelijkbare cirkelzagen zijn dergelijke extra’s namelijk niet aanwezig. En dit geldt al helemaal niet voor cirkelzagen met een vergelijkbaar prijskaartje.

De nadelen van de Bosch PKS 16 Multi

Op onze website vind je veel reviews over talloze zaagmachines. Als je deze reviews bekijkt, zie je dat wij bij elke zaagmachine wel tegen nadelen aanlopen. Dat is op zich logisch; de perfecte zaagmachine bestaat simpelweg niet.

Dit betekent ook dat de Bosch PKS 16 Multi niet perfect is. Bij deze cirkelzaag moet je goed met onderstaande nadelen rekening houden:

 • Je hebt met een relatief korte stroomkabel te maken
 • Deze cirkelzaag is niet voor grotere klussen geschikt
 • Geen geleider meegeleverd
 • Onduidelijkheid over meegeleverde koffer

Relatief korte stroomkabel

Bosch heeft de PKS 16 Multi van een 2,5 meter lange stroomkabel voorzien. Dit had van ons een stuk langer gemogen, aangezien je nu met een beperkte bewegingsvrijheid te maken hebt.

Wil je je nieuwe cirkelzaag overal en altijd kunnen gebruiken? Dan sluit deze cirkelzaag niet op je wensen aan. Deze cirkelzaag is immers alleen in de buurt van een stopcontact te vinden. Zit er geen stopcontact in de buurt? Dan heb je bij de Bosch PKS 16 Multi altijd een verlengsnoer nodig.

Wil je van onbeperkte bewegingsvrijheid willen genieten? Dan heb je niks anders dan een cirkelzaag op accu nodig. Aan het einde van deze Bosch PKS 16 Multi review vind je een prima alternatief op accu.

Niet voor grotere klussen geschikt

Wil je grotere klussen met je nieuwe cirkelzaag uitvoeren? Dan sluit deze cirkelzaag van Bosch niet op je wensen aan. Dit heeft meerdere redenen:

 • Het zaagblad is erg klein. Bosch heeft bij deze cirkelzaag dus voor een 65 mm zaagblad gekozen. Doordat het zaagblad zo klein is, is deze zaagmachine uiterst geschikt voor de gedetailleerde zaagklussen. Dit houdt echter ook in dat deze machine niet geschikt is voor de grotere klussen.
 • Beperkte maximale zaagdiepte. Bij de Bosch PKS 16 Multi heb je te maken met een maximale zaagdiepte van 16 mm. Bij de meeste klussen vormt dit geen probleem, maar jammer genoeg wel bij het doorzagen van dikkere planken. Je kunt eigenlijk alleen echt dunne planken met deze cirkelzaag afkorten.

Geen geleider meegeleverd

Bij aanschaf van deze Bosch cirkelzaag krijg je dus drie zaagbladen meegeleverd. Jammer genoeg krijg je geen geleider meegeleverd. Dit houdt in dat het iets lastiger is om langere zaagsneden heel zuiver te maken.

Gelukkig weet Bosch dit al voor een klein deel op te lossen. Dat heeft het merk met de functie ‘CutControl’ gedaan. Wat deze functie precies inhoudt, hebben we eerder in deze Bosch PKS 16 Multi review al besproken. Scroll daarvoor iets naar boven naar het kopje ‘Handige extra’s.

Onduidelijkheid over koffer

Bestel je deze cirkelzaag bij onze partner Gereedschapcentrum? Daarbij staat vermeld dat je een koffer meegeleverd krijgt. Bestel je deze cirkelzaag echter bij onze partner Coolblue? Dan staat er niet vermeld dat je een koffer meegeleverd krijgt.

Wat op dit gebied nou juist is, durven wij niet te stellen. Wij raden je echter wel aan om de cirkelzaag dan maar bij Gereedschapcentrum te bestellen. Op basis van de productomschrijving kun je bij die webshop ervan uitgaan dat je een koffer meegeleverd krijgt.

Wat zeggen andere kopers over de Bosch PKS 16 Multi?

Uit deze Bosch PKS 16 Multi review blijkt overduidelijk ons enthousiasme. Dit enthousiasme is onder meer te danken aan de ervaringen van andere kopers. Op het internet zijn namelijk veel positieve beoordelingen over deze cirkelzaag van Bosch te vinden.

Veel van deze beoordelingen hebben betrekking op het gemak. Veel kopers geven aan dat ze op een hele makkelijke manier met de Bosch PKS 16 Multi werken. Daarbij benoemen ook nog veel kopers dat ze zuivere snedes met deze cirkelzaag maken. En dat is uiteindelijk wat je wilt, niet waar?

De negatieve opmerkingen lijken vooral op enige gewenning betrekking te hebben. Zo geeft één koper aan dat het lastig is om de zaagdiepte in te stellen. Uit ervaring weten wij echter dat dit een kwestie van wennen is. Wat ons betreft is dit dan ook geen echt nadeel.

Eén negatieve beoordelingen vinden wij wel interessant. Er is namelijk één koper die aangeeft dat de zaagbladen voor deze cirkelzaag zijn. Als wij naar de geschikte zaagbladen voor de Bosch PKS 16 Multi kijken, kunnen wij dat alleen maar onderstrepen. Gelukkig krijg je bij aanschaf maar liefst 3 zaagbladen meegeleverd.

Wat zit er in de doos?

Bij aanschaf krijg je sowieso een stofzuigeradapter, handleiding en drie zaagbladen meegeleverd:

 • 1x Cirkelzaagblad Precision 2 609 256 C82
 • 1x Cirkelzaagblad Special 2 609 256 C83
 • 1x Diamantdoorslijpschijf Ceramic 2 609 256 425
 • 1x Stofzuigeradapter 1 600 A00 1LP

Waar wel onduidelijkheid over bestaat, is de opbergkoffer. Volgens Gereedschapcentrum krijg je een kunststof opbergkoffer meegeleverd. Op de website van Coolblue valt hier echter niks over te lezen.

Conclusie

Wij vinden de Bosch PKS 16 Multi een magnifieke cirkelzaag. Met name als je voornamelijk gedetailleerde zaagklussen uit wilt voeren, is deze cirkelzaag op je lijf geschreven. Dankzij het minieme zaagblad en de krachtige motor voer je met veel plezier de gedetailleerde zaagklussen uit.

Daarnaast zijn wij over de gehele samenstelling van deze machine te spreken. De machine ligt heerlijk in de hand, weegt nog geen 2 kilogram en beschikt over meerdere handige extra’s. Mede dankzij de handige extra’s geniet je van nóg meer gebruiksgemak.

Als klap op de vuurpijl is de prijs-kwaliteitsverhouding ook nog subliem. Wij raden je daarom graag aan om deze cirkelzaag zo snel mogelijk aan te schaffen. Van de aanschaf van de Bosch PKS 16 Multi ga je géén spijt krijgen. Check wel even goed de prijzen bij onze partners:

Alternatieven

Ben je onder de indruk van de Bosch PKS 16 Multi? Vind je echter één van de hierboven besproken nadelen iets te zwaar wegen? Dan is het interessant om naar geschikte alternatieven te kijken. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij alvast twee geschikte alternatieven voor je uitgezocht.

Let op: het gaat hierbij om één alternatief die op netstroom werkt en één alternatief die op accu werkt. Het is aan jou om te bepalen waar je voorkeur naar uitgaat.

Powerplus POWX1365MB

Geef je liever minder geld aan een mini cirkelzaag uit? Dan sluit de Powerplus POWX1365MB mogelijk goed op je wensen aan. Deze mini cirkelzaag kost nog geen 100 euro, maar levert wel een betere maximale zaagdiepte af dan de Bosch PKS 16 Multi. Bovendien is deze machine van een handige invalfunctie voorzien, waardoor je m veelzijdiger gebruikt. Ook deze variant werkt op netstroom, maar heeft wel een net iets langere stroomkabel (3 meter).

Makita HS301DZJ

Gaat je voorkeur uit naar een mini cirkelzaag op accu? Dan raden wij je graag de Makita HS301DZJ aan. Deze cirkelzaag werkt volledig op accu en heeft een zaagblad van 85 mm. Dankzij dit iets grotere zaagblad kun je ook iets grotere klussen uitvoeren. Deze Makita cirkelzaag op accu beschikt bovendien over een ingebouwde blaasconstructie en andere handige extra’s. Houd er wel rekening mee dat je bij deze cirkelzaag standaard geen accu meegeleverd krijgt.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo