Cirkelzaag of Invalzaag, wat is de beste keuze?

Cirkelzaag of invalzaag

Door het grote aanbod van cirkel- en invalzagen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Twijfel je tussen deze twee soorten zagen en heb je geen idee welke het beste is voor jouw klus? In dit artikel gaan we uitgebreid in op de verschillen! Ook geven we aan welke zaag je het beste kunt kiezen.

 

Wat is een cirkelzaag?

Een cirkelzaag is een zaag met een rond zaagblad, die aan gedreven wordt door een motor. Met deze zaag kun je planken, balken en platen doorzagen. Een cirkelzaag kun je voor uiteenlopende klussen gebruiken, bijvoorbeeld voor het zagen van laminaat, kozijnen en plinten. Er zijn verschillende soorten cirkelzagen, de bekende handcirkelzaag (op netstroom of met accu), mini cirkelzagen (met een kleiner zaagblad) en tafelcirkelzagen. Bij een tafelcirkelzaag is de cirkelzaag in de tafel gemonteerd, hierdoor werk je veiliger en heb je over het algemeen meer power tot je beschikking.

Wat is een invalzaag?

Een invalzaag is een speciaal soort cirkelzaag. Met deze zaag kun je bijvoorbeeld midden in een plaat een zaagsnede maken. De invalzaag heeft namelijk een zaagblad dat naar beneden beweegt. Vaak wordt er bij deze zaag ook een geleiderail meegeleverd, zodat je eenvoudig recht kunt zagen.

Wat zijn de verschillen?

Bij een cirkelzaag heb je meer zicht op de zaaglijn, waardoor je gemakkelijker werkt. Bij een invalzaag zit er een soort kast omheen. Het grootste verschil tussen deze 2 zagen is dat je met een invalzaag midden in het oppervlak kunt beginnen met zagen. Het zaagblad beweegt namelijk naar beneden. De meeste klussen die je met een cirkelzaag kunt doen, kun je ook met een invalzaag. Een cirkelzaag werkt echter makkelijker bij het zagen van kepen, houten regels en bij het afkorten van houten balken. Bedenk van tevoren dus goed voor welke klussen je de zaag wil inzetten!

Welke moet ik kiezen?

Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De keuze tussen een cirkelzaag en een invalzaag is namelijk afhankelijk van de klussen waarvoor je de zaag wil gebruiken en je budget. We hebben daarom 2 scenario’s voor je uitgewerkt:

Ik heb budget voor 1 zaag

Als je maar 1 zaag wil kopen kun je het beste voor een invalzaag gaan. Een invalzaag kan namelijk eigenlijk alles wat een gewone cirkelzaag ook kan!  Door de omkasting heb je minder zicht op de zaaglijn, maar wel een betere stofafzuiging.

Ik heb budget voor 2 zagen

Als je budget voor 2 zagen hebt kun je het beste zowel een cirkelzaag als een invalzaag kopen. Beide zagen hebben namelijk voor- en nadelen. Door ze allebei te kopen heb je altijd de meest geschikte zaag voor je klus, wat je ook gaat zagen!

Cirkelzaagkopen.nl
Logo