Cirkelzaag populair bij houtwerkers

Een medewerker van Schilders-concurrent.nl is vroeger houtbewerker geweest voor hij schilder is geworden. In zijn tijd heeft hij veel te maken gehad met zagen. In deze blog licht hij de geschiedenis, uitleg over de zaag en de varianten van ervan toe.Houtbewerken met cirkelzaag

Geschiedenis van de cirkelzaag

Het is niet exact bekend wie de uitvinder is van de cirkelzaag. In 1777 is de cirkelzaag voor het eerst gepatenteerd door Samuell Miller, een Engelsman. In de omschrijving van het patent kon redelijkerwijs vermoed worden dat de zaag eerder bestond. De cirkelzaagmachine werd alleen niet door een motor aangedreven, maar door een windmolen. De zaag werd vooral gebruikt voor de scheepsbouw. In de jaren daarop is de cirkelzaag een hulpmiddel geworden in kleinere timmerfabrieken en houtzagerijen.

Wat is een cirkelzaag?

Een cirkelzaag is een zaag met een groot rond stalen blad die door middel van een motor aangedreven wordt. Het is mogelijk om de cirkelzaag te bevestigen aan een tafel. Een handcirkelzaag kun je draaien in tegenstelling tot een cirkelzaag die is bevestigd aan een tafel. Er zijn verschillende soorten cirkelzagen om op een andere manier te zagen of ander materiaal ingezet kan worden.

Soorten cirkelzagen

Er zijn veel verschillende soorten materialen die doorgezaagd moeten worden. Bijvoorbeeld steen en metaal. Dit zijn harde materialen. Voor elk van deze materialen is een zaag beschikbaar.

Hout cirkelzaag: misschien de meest bekende cirkelzaag. Deze zaag wordt gebruikt door veel particulieren die zelf aan het klussen zijn voor het bewerken van het hout.

Metaal cirkelzaag: een metaal cirkelzaag is bedoeld om door stug metaal heen te zagen. Vaak gebeurd dit met een laag toerental. Tijdens het zagen wordt het blad gekoeld met koelvloeistof om slijtage tegen te gaan. Vaak wordt de zaag door middel van hefboombediening gebruikt vanwege het gewicht.

Steen cirkelzaag: deze zaag kan gebruikt worden bij het zagen van steen en beton. Het blad is versterkt dankzij haar diamantslijpsel. Ook bij deze zaag wordt gebruik gemaakt van verkoeling om slijtage te voorkomen.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo