Prefab of traditionele dakkapel, het maakt niet zoveel uit

Traditionele dakkapelWaar een cirkelzaag in nauw verband staat tot hout, geldt dat ook voor een dakkapel, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. In de komende alinea’s gaan we proberen je iets bij te brengen over traditionele dakkapellen, ofwel dakkapellen die van top tot teen op het dak worden opgebouwd. De meeste mensen denken bij een dakkapel direct aan een prefab exemplaar, waar een traditioneel gebouwde kapel minstens even zo goed is en misschien wel iets beter. Eerst leggen we uit wat een traditionele dakkapel is, vervolgens komen de voordelen aan bod en als laatste worden de kosten behandeld.

Wat is het?

Voordat iemand op het idee kwam een dakkapel te prefabriceren werd iedere dakkapel van a tot z op het dak opgebouwd. Aan deze traditionele manier van bouwen dankt onze dakkapel dan ook haar naam, het is de oude traditionele bouwwijze. Bij een traditionele dakkapel wordt geen enkel onderdeel in de fabriek voorgemaakt, alles wordt op het dak uitgemeten en ter plaatste in elkaar getimmerd. De enige uitzondering is het houten of kunststof kozijn, dat al van te voren wordt gemaakt.

Naar schatting bouwt ongeveer veertig procent van de dakkapelspecialisten haar dakkapellen nog traditioneel. Je kunt dan denken aan bedrijven als BM Dakkapel (Harderwijk), Klaassen Dakkapellen (Hulshorst) en Klok Dakkapellen (Nieuwleusen).

Waarom traditioneel?

Waarom zou je een dakkapel nog traditioneel bouwen, een prefab exemplaar is toch veel sneller gezet en makkelijker? Dat is een groot misverstand, men denkt dat alleen prefab dakkapellen binnen 1 dag geplaatst kunnen worden, dit geldt echter net zo goed voor traditionele uitvoeringen. Het grote voordeel van een traditionele kapel is het precisiewerk.

Natuurlijk wordt een prefab dakkapel op maat gemaakt, alleen is er erg weinig spelingruimte. Improviseren is lastig als iets niet helemaal uitkomst als van te voren gedacht. Hier heb je bij een traditionele dakkapel geen last van, want je bepaalt de maten immers ter plaatse. Kort verwoord, dakkapellen die traditioneel gebouwd worden sluiten beter aan op de bestaande kapconstructie, dit is dan ook het voordeel.

Wat kost het?

De vraag die bij de meeste mensen speelt is, is een prefab dakkapel goedkoper dan een traditionele uitvoering of maakt de manier van plaatsen niet zo veel uit voor de kosten. Om eerlijk te zijn, hoe een dakkapel geplaatst wordt hoeft niks te betekenen voor de kosten, want soms is prefab goedkoper en soms traditioneel. Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat een kunststof dakkapel ongeveer 1.200 euro per strekkende meter kost. Voor meer prijzen of exacte prijzen kan het beste http://www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl worden bezocht.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo