Cirkelzaag veel gebruikt materiaal in de loodgietersbranche

Cirkelzaag wegenbouwCirkelzagen lijken hele moderne uitvindingen. Natuurlijk zijn ze dat ook vooral, en dat komt voornamelijk door de motor die er in zit. Toch zijn cirkelzagen al honderden jaren in gebruik. De eerste cirkelzaag werd zelfs al in 1777 gepatenteerd! De omschrijving van dit patent doet echter vermoeden dat de cirkelzaag al veel langer in gebruik was. In tegenstelling tot de moderne cirkelzagen, werden de cirkelzagen van die tijd niet door elektriciteit aangedreven – dat was er toen immers nog niet. De cirkelzagen werden destijds door een windmolen aangedreven.

Cirkelzaagmachines zijn multifunctioneel

Tegenwoordig is de cirkelzaag een veel gebruikt materiaal in de branche van de loodgieters, aldus het bedrijf Loodgieterszaandam.nl. Ze gebruiken dit vooral om bijvoorbeeld groeven te zagen in een vloer waar bijvoorbeeld een vloerverwarming moet worden aangelegd. Ook is het erg eenvoudig om met een cirkelzaag leidingen door te zagen.

Er zijn tegenwoordig dan ook cirkelzagen die metalen kunnen doorzagen. Je denkt dan al snel meer in de richting van een slijptol, wat in principe ook een cirkelzaag is. Vaak wordt het blad, dat vaak van een hard staal is gemaakt, gekoeld tijdens het zagen, om zo te voorkomen dat het te zagen materiaal te heet wordt en bijvoorbeeld smelt of door de warmte vervormt.

Ook buiten de wereld van de loodgieters komen cirkelzagen veelvuldig voor. Denk maar eens aan timmermannen. Voor hen is de cirkelzaag onmisbaar in de huidige praktijk van elke timmerman. Hiermee wordt dan natuurlijk vooral hout gezaagd, waarvoor weer specifieke schijven of bladen nodig zijn.

Ook in de wegenbouw worden cirkelzagen veel waargenomen. Denk maar eens aan het zagen van beton, asfalt of steen, waarvoor vaak  een diamantcirkelzaag wordt gebruikt. De cirkelzaag zelf heeft dan niets met diamant te maken, maar het zaagblad is dan voorzien van een slijpsel van diamant. Diamant is erg sterk en daardoor zeer geschikt om door harde materialen heen te slijpen. Wel is het dan van belang dat het blad en het te zagen oppervlak goed gekoeld wordt om verhitting en onnodige slijtage te voorkomen. Dit koelen geschiedt vooral met water. Dit is vaak vrijwel onbeperkt voorhanden en heeft een groot koelvermogen, waardoor het uitermate geschikt is om als koelmiddel te dienen. De zaagbladen zijn te kostbaar om te verspillen.

Uw eigen cirkelzaag kopen?

Cirkelzagen zijn al voor enkele tientjes te koop, maar de prijzen lopen op via enkele honderden euro’s voor een goed particulier model tot vele duizenden euro’s voor cirkelzagen die bestemd zijn voor professioneel gebruik. Uiteraard verschilt de kwaliteit van de cirkelzagen behoorlijk. Vooral bij harde oppervlakten is het van groot belang dat de cirkelzaag over een sterke motor beschikt die een hoog wattage aan kan. Ook de zaagdiepte kan van belang zijn. Een cirkelzaag met een zaagdiepte van bijvoorbeeld 65 millimeter, kan niet dieper zagen dan die 65 millimeter. Dit kan het gebruik erg beperken.

Er zijn losse cirkelzagen die erg mobiel zijn, en cirkelzagen die in een tafel of machine bevestigd zitten, waardoor ze veel minder mobiel zijn. De vaste cirkelzagen zijn vaak sterker.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo