Cirkelzaag veilig gebruiken in de bouw

cirkelzaag in de bouwEen cirkelzaag is een erg gevaarlijk apparaat als het niet op de juiste wijze wordt bediend. Wanneer je een cirkelzaag gebruikt, doe je er daarom verstandig aan om een aantal tips in acht te nemen.

1. Lees de gebruiksaanwijzing

Het belangrijkste, maar toch doet bijna niemand het: lees de gebruiksaanwijzing! Waarschijnlijk spreekt het meeste wel voor zich, maar je zult maar net in de situatie komen dat je niet meer weet hoe het apparaat het veiligste bediend kan worden. Al dat soort zaken staan in de gebruiksaanwijzing duidelijk beschreven. Je weet dan dus zeker dat je de cirkelzaag op de juiste en meest veilige manier gebruikt.

2. Zorg voor een goed onderhouden cirkelzaag

Een oude cirkelzaag kan onveilig zijn, hetzelfde geldt voor cirkelzagen die niet of nauwelijks worden onderhouden. Zorg er daarom voor dat je de cirkelzaag goed onderhoudt of er èèn huurt (bijvoorbeeld bij de bouwmarkt) die goed onderhouden is. Op die manier is de kans op problemen het kleinst, zo blijkt uit onderzoek. Bron: Bouwbedrijf Amsterdam

3. Gebruik een beschermbril

Zorg dat er geen stukjes hout of ander materiaal in je ogen kunnen komen, en gebruik daarom een bril. Op die manier spaar je je ogen en voorkom je dat je door een domme blunder blind of slechtziend wordt.

4. Gebruik je handen enkel om het apparaat te bedienen

Als het apparaat is ingeschakeld moet je ervoor zorgen dat je handen altijd aan het apparaat zijn. Duw dus niet het materiaal richting de cirkelzaag en probeer ook niet een stuk materiaal nog even recht te leggen. Een cirkelzaag zaagt zonder enige moeite je handen door; reden genoeg om erg voorzichtig te zijn als het om dergelijke sterke machines gaat!

Maar het belangrijkste is misschien nog wel: als je het niet aandurft, aarzel dan niet en schakel een expert in!

Cirkelzaagkopen.nl
Logo