Eigenschappen cirkelzaagblad

Cirkelzaagblad kopen? Er zijn tegenwoordig ook zoveel cirkelzaagbladen te koop. En welke eigenschappen heeft een cirkelzaagblad eigenlijk allemaal? Alle antwoorden op deze vragen vind je op de pagina: “eigenschappen cirkelzaagblad”. Denk hierbij aan vragen als: wat is het stamblad, wat zijn sleuven en hoeveel zaagtanden heb ik daadwerkelijk nodig?

Vergelijk de 70 beste zaagbladen!
Bekijk in winkel

Uitleg eigenschappen cirkelzaagblad

Hieronder worden stapsgewijs de belangrijkste eigenschappen van cirkelzaagbladen kort beschreven. Daarbij wordt het een en ander duidelijk gemaakt, door middel van afbeeldingen.

Diameter (D)

Eigenschappen cirkelzaagblad: asgat, stamblad, diameterDe diameter geeft aan wat de breedte is van een cirkelzaagblad. Door het weten van de diameter kun je kijken of deze geschikt is voor een zaagmachine. Er is geen vaste diameter die je hiervoor kunt aanhouden, een zaagmachine heeft alleen een maximum diameter. Daarnaast kun je altijd gebruik maken van een kleinere diameter, mocht dit nodig zijn.

Asgat (d)

Specificaties cirkelzaagblad: verloopringDeze waarde geeft de diameter van het asgat weer. De diameter van het asgat moet overeenkomen met die van de zaagmachine. Het kan ook zijn dat het asgat van het cirkelzaagblad te groot is. Om dit te verhelpen is een verloopring de juiste oplossing. Met behulp van een verloopring kun je de resterende ruimte opvullen, deze is verkrijgbaar in verschillende formaten en frames.

Vergelijk de beste verloopringen!
Bekijk in winkel

Stamblad

Het stamblad is het middelste ronde gedeelte van het cirkelzaagblad. Aan het stamblad zitten de zaagtandsigmenten bevestigd. Ook zijn in het stamblad de gleuven opgenomen die voor koeling zorgen. Daarnaast is het stamblad eigenlijk de basis van een cirkelzaagblad. Aan het stamblad wordt namelijk de machine gekoppeld.

Sleuven

Specificaties cirkelzaagblad: sleuvenIn ieder cirkelzaagblad zitten gleuven, maar waar dienen deze gleuven nu voor? De gleuven in een cirkelzaagblad hebben meer dan één functie:

 • Verminderen trillingen tijdens het zagen;
 • Dempen het geluid;
 • Vangen de uitzetting van het metaal op;
 • Verplaatsen warmte en verminderen hitteontwikkeling.

Snijbreedte (B)

De snijbreedte geeft aan hoe breed de zaagsnede is. De snijbreedte is altijd breder dan de breedte van het stamblad. Hoe breder de zaagsnede is, hoe meer vermogen er nodig is om te zagen.

Aantal zaagtanden (Z)

Het aantal zaagtanden van een cirkelzaag spelen een grote rol in het resultaat van je zaagsnede.

Cirkelzaagblad keuze

Wanneer je een cirkelzaagblad gaat kopen is het natuurlijk handig om te weten over hoeveel zaagtanden, het zaagblad moet beschikken. Hieronder worden de voor- en nadelen van veel en weinig zaagtanden beschreven.

Specificaties cirkelzaagblad: zaagtanden 48Veel zaagtanden:

 • + Mooi afgewerkte zaagsnede;
 • – Deze zaagbladen hebben een hogere prijs;
 • – Zaagsnelheid door het materiaal is lager.

Specificaties cirkelzaagblad: zaagtanden 18Weinig zaagtanden:

 • + Deze cirkelzaagbladen zijn voordeliger;
 • + Zaagsnelheid door het hout is hoger;
 • – Grovere afgewerkte zaagsnede.

Toerental

Het toerental geeft aan hoe vaak een cirkelzaagblad kan ronddraaien binnen een minuut. Bij elk cirkelzaagblad wordt vermeld welk toerental het meest geschikt is. Het toerental van een cirkelzaagblad wordt bepaald door het te zagen materiaal. Zo vragen gipsplaten en warmtegevoelige kunststoffen om een lager toerental. Daarentegen hebben materialen als tropisch hardhout en aluminium weer een hoger toerental.

Er bestaan zaagmachines met een zachte aanloop, deze laten het zaagblad langzaam op snelheid komen. Hierdoor is bij het aanzetten van de machine, voldoende controle te houden tijdens het zagen.

Heb je vragen of aanvullingen met betrekking tot deze pagina? Laat dan hieronder gerust een reactie achter.

 1. Hallo.
  Ik zoek een zaagblad om hardhout te zagen. Het zijn houten planken die eerder als zijwand van het kanaal werden gebruikt. Mijn zaagmachine heeft zaagblad diameter van 180 mm

  Gr bernard

  • Hallo B. van Erp,

   Om een zaagblad te kiezen voor jouw zaagmachine is de dikte van het zaagblad en de asgatdiameter ook belangrijk (kun je uitmeten bij je al gebruikte zaagblad). Daarbij is een diameter van 180 mm een uitzonderlijke maat die je niet veel zult tegenkomen. Wil je deze gegevens (met type zaagmachine) even doorsturen dan zal ik het even uitzoeken.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Machtig interessante info. Wat de zaagtanden zelf betreft kom ik ook heel veel verschillen tegen. Wisseltand, vlaktand, negatieve snijhoek en zo nog meer tandsoorten.
  Wat brengt dit allemaal voor voordelen?

  • Dag Jan,

   Bedankt voor je reactie. De volgende voordelen: harder materiaal, langere levensduur en minder slijtage zaagblad. Daarnaast is het ene zaagblad beter voor de afvoer van materiaal (o.a. zaagsel), en de ander weer voor een betere afwerking van de zaagsnede.

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

   • Ik ben met volle interesse aan het lezen geslagen maar ben tot dezelfde conclusie gekomen als Jan: Matig interessante info.
    Wat ik begrijp uit Jans berichtje zou hij graag uitgelegd willen zien waar de verschillende zaagtandsoorten waarvoor worden gebruikt.
    Helaas is het antwoord van de beheerder wel erg summier!

    • Hallo Dax,

     Bedankt voor je reactie! Onze excuses dat ons antwoord onvolledig is. Helaas beschikken we niet over alle kennis en ervaring als het gaat om alle type zaagbladen. Toch proberen we met de kennis en ervaring die we hebben een zo volledig mogelijk antwoord te geven. In onderstaande link wordt wat meer specifieke informatie gegeven over de verschillende zaagtandsoorten:

     http://www.tiemantrading.nl/data/uploads/zaagbladen,%20infopagina%27s.pdf

     Met vriendelijke groet,

     Team Cirkelzaagkopen.nl

 3. L.S.

  Ik wil een eiken houten werkblad van 18mm in de lengte doorzagen. Hiervoor gebruik in een invulzaag, maar welk zaagblad dien ik daar voor te gebruiken en met welk toerental?

  Hoor graag uw reactie.

  Met vr. gr.
  Tom

  • Hallo Tom,

   Dat betekent dus dat je het blad wilt gaan schulpen. Voor het schulpen van eiken wordt het aangeraden om een grof zaagblad te nemen. Dit houdt in dat het cirkelzaagblad weinig tanden heeft, bijvoorbeeld 20 of 24 tanden. Weinig tanden geeft meer ruimte tussen de tanden waardoor het materiaal snel kan worden afgevoerd en wrijving en brandplekken wordt voorkomen. Ook kun je vaak een iets hoger toerental hanteren. Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 4. J van Overbeek 3 februari 2019 op 10:22

  Mijn zaagblad is ontzet, slag, door verkeerd gebruik. Kan ik daar nog iets aan doen. Hij werkt wel, maar de zaagsnede is iets te wijd geworden… Slingert niet. is een blad met fijne vertanding.

  Mvg,

  Jan van Overbeek

  • Dag Jan,

   Dat is jammer, je zou de zaagtanden kunnen laten zetten. Op internet kun je hier meer over vinden, waaronder een zaagklem. Daarnaast kan het verstandig zijn om even bij een bouwmarkt langs te gaan voor advies.

   Succes!

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 5. Goede morgen,

  Is er toevallig een formule om te berekenen hoeveel vermogen (nm) een zaagblad vraagt of nodig heeft?

  Mvg,

  Chris

  • Dag Chris,

   Wij hebben er nog niet eerder van gehoord. Dit is in ieder geval afhankelijk van de diameter als zowel het aantal zaagtanden (hoe groter, hoe hoger het vermogen). Daarnaast blijft het gewoon verstandig om het cirkelzaagblad te gebruiken, welke wordt meegeleverd met de machine of wordt aangegeven in de handleiding.

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 6. Koos Lukkien 7 maart 2019 op 21:00

  Hallo,

  Hoe zit het met het toerental dat op een zaagblad staat.
  Mijn zaagtafel heeft een toerental van 5000rpm. Op het zaagblad van 250 mm staat max. 4600 Rpm. Betekent dit dat deze niet sneller mag draaien of is dit het meest gunstige toerental voor dit type blad?

  Gr, Koos

  • Dag Koos,

   Dit is het meest gunstige toerental, bij een hoger toerental neemt de kwaliteit van de zaagsnede af als zowel de levensduur van het zaagblad.
   Het is dus mogelijk, maar wordt niet echt aangeraden.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 7. Beste,

  Ik heb mijn ‘oude’ cirkelzaag weer eens afgestoft en ben nu op zoek naar een nieuw blad. Gelukkig voldoende keuze op de site, echter heb ik wel een vraag.
  Het valt mij op dat de draairichting naar achteren is, wat inhoudt dat het blad via de onderkant ‘zaagt’, vergelijk het met een decoupeerzaag met de tandjes naar boven. Bij een decoupeerzaag kan de bovenkant gaan splinteren is dit bij een cirkelzaag ook zo?
  Om nog een vergelijking te maken, voor een decoupeerzaag zijn ook zaagjes verkrijgbaar met de tandjes naar beneden, bestaat hier ook iets voor bij een cirkelzaagblad?
  Mag het zaagblad wellicht tegen de draairichting in gemonteerd worden om een mooie zaagsnede aan de bovenkant te krijgen.

  Mvg,

  Ed

  • Dag Ed,

   De zaagsnede van een cirkelzaagmachine is over het algemeen van een hogere kwaliteit, in verhouding tot die van een decoupeerzaag. Splinteren komt bij een cirkelzaag ook voor, maar dit heeft met name te maken met de keuze van het blad en de snelheid waarmee je zaagt. Het is daarom altijd belangrijk om op basis van de soort machine en het soort materiaal een keuze te maken. Een fijn zaagblad (meer zaagtanden) zorgt bijvoorbeeld al voor minder splinters.

   Daarnaast kun je bij een decoupeerzaag het zaagblad maar op één manier monteren, waardoor ze hiervoor wel zaagjes op de markt hebben gebracht met tanden in beide richtingen. Bij cirkelzaagbladen wordt er alleen het onderscheid gemaakt op basis van wolfstanden en driehoekstanden, wat ook enig verschil maakt. Op het blad zelf wordt de draairichting aangegeven, waarin het blad het beste presteert (ook qua duurzaamheid/levensduur). Je zou de handleiding kunnen raadplegen, maar het wordt niet aangeraden. Misschien heb je nog een oud blad liggen om het te testen?

   Succes!

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 8. Ik wil een nieuw zaagblad kopen waarmee ik bij voorkeur zowel gipsplaten als MDF kan zagen. Wat is jullie advies m.b.t. het type en het aantal tanden?

  • Hallo Rob,

   Een MDF zaagblad (bijvoorbeeld van Makita) met 60 tanden zou deze klus moeten kunnen klaren. Hoewel ik geen ervaring heb met gipsplaten zagen verwacht ik (maar dat zal jezelf moeten ondervinden) dat dit wel te doen is. Gipsplaten zijn zacht en erdoorheen kom je wel, maar of de zaaglijn niet afrafelt is even een dingetje, maar met 60 tanden zou dit wel moeten lukken.

   Groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 9. Ik zag op jullie website staan dat mensen uit kosten overwegingen wel een gebruikte handcirkelzaag willen kopen via Marktplaats. U bent daar in uw reactie wat voorzichtig over.
  Echter kun je voor relatief weinig geld ook een gloednieuwe handcirkelzaag kopen; ik heb het recent zelf gedaan en wel bi j Lidl!! Ik heb deze zaag gekocht: https://www.lidl-shop.nl/PARKSIDE-Handcirkelzaag/p100259505, prijs incl. verzendkosten € 43,98…
  Ik heb bewust voor deze gekozen omdat een motor welke op het elektriciteitsnet werkt meer kracht kan leveren dan een accumachine. Ook heb ik deze zaag gekocht omdat ik uitstekende ervaringen heb met Lidl/Parkside gereedschap (boorhamer, accuschroef/klopboormachine, reciprozaag en hogedrukreiniger)
  Wellicht is dit nuttige informatie voor mensen, die wel een cirkelzaag willen kopen maar die weinig gebruiken.

  • Cirkelzaagkopen.nl 23 oktober 2019 op 16:18

   Goede tip! Voor de doe-het-zelver zijn de Lidl cirkelzagen qua prijs/kwaliteit inderdaad erg interessant. We hebben ook een pagina hierover op onze website, hier is meer informatie te vinden over de Parkside zagen.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo