Zaagtanden 18

Cirkelzaagblad kopen? Er zijn tegenwoordig ook zoveel cirkelzaagbladen te koop. En welke eigenschappen heeft een cirkelzaagblad eigenlijk allemaal? Alle antwoorden op deze vragen vind je op de pagina: “eigenschappen cirkelzaagblad”. Denk hierbij aan vragen als: wat is het stamblad, wat zijn sleuven en hoeveel zaagtanden heb ik daadwerkelijk nodig?

Juiste zaagblad bestellen?
Vergelijk nu!

Uitleg eigenschappen cirkelzaagblad

Hieronder worden stapsgewijs de belangrijkste eigenschappen van cirkelzaagbladen kort beschreven. Daarbij wordt het een en ander duidelijk gemaakt, door middel van afbeeldingen.

Diameter (D)

Eigenschappen cirkelzaagblad: asgat, stamblad, diameterDe diameter geeft aan wat de breedte is van een cirkelzaagblad. Door het weten van de diameter kun je kijken of deze geschikt is voor een zaagmachine. Er is geen vaste diameter die je hiervoor kunt aanhouden, een zaagmachine heeft alleen een maximum diameter. Daarnaast kun je altijd gebruik maken van een kleinere diameter, mocht dit nodig zijn.

Asgat (d)

Specificaties cirkelzaagblad: verloopringDeze waarde geeft de diameter van het asgat weer. De diameter van het asgat moet overeenkomen met die van de zaagmachine. Het kan ook zijn dat het asgat van het cirkelzaagblad te groot is. Om dit te verhelpen is een verloopring de juiste oplossing. Met behulp van een verloopring kun je de resterende ruimte opvullen, deze is verkrijgbaar in verschillende formaten en frames.

Verloopringen vergelijken?
Vergelijk hier!

Stamblad

Het stamblad is het middelste ronde gedeelte van het cirkelzaagblad. Aan het stamblad zitten de zaagtandsigmenten bevestigd. Ook zijn in het stamblad de gleuven opgenomen die voor koeling zorgen. Daarnaast is het stamblad eigenlijk de basis van een cirkelzaagblad. Aan het stamblad wordt namelijk de machine gekoppeld.

Sleuven

Specificaties cirkelzaagblad: sleuvenIn ieder cirkelzaagblad zitten gleuven, maar waar dienen deze gleuven nu voor? De gleuven in een cirkelzaagblad hebben meer dan één functie:

 • Verminderen trillingen tijdens het zagen;
 • Dempen het geluid;
 • Vangen de uitzetting van het metaal op;
 • Verplaatsen warmte en verminderen hitteontwikkeling.

Snijbreedte (B)

De snijbreedte geeft aan hoe breed de zaagsnede is. De snijbreedte is altijd breder dan de breedte van het stamblad. Hoe breder de zaagsnede is, hoe meer vermogen er nodig is om te zagen.

Aantal zaagtanden (Z)

Het aantal zaagtanden van een cirkelzaag spelen een grote rol in het resultaat van je zaagsnede.

Cirkelzaagblad keuze

Wanneer je een cirkelzaagblad gaat kopen is het natuurlijk handig om te weten over hoeveel zaagtanden, het zaagblad moet beschikken. Hieronder worden de voor- en nadelen van veel en weinig zaagtanden beschreven.

Specificaties cirkelzaagblad: zaagtanden 48Veel zaagtanden:

 • + Mooi afgewerkte zaagsnede;
 • – Deze zaagbladen hebben een hogere prijs;
 • – Zaagsnelheid door het materiaal is lager.

Specificaties cirkelzaagblad: zaagtanden 18Weinig zaagtanden:

 • + Deze cirkelzaagbladen zijn voordeliger;
 • + Zaagsnelheid door het hout is hoger;
 • – Grovere afgewerkte zaagsnede.

Toerental

Het toerental geeft aan hoe vaak een cirkelzaagblad kan ronddraaien binnen een minuut. Bij elk cirkelzaagblad wordt vermeld welk toerental het meest geschikt is. Het toerental van een cirkelzaagblad wordt bepaald door het te zagen materiaal. Zo vragen gipsplaten en warmtegevoelige kunststoffen om een lager toerental. Daarentegen hebben materialen als tropisch hardhout en aluminium weer een hoger toerental.

Er bestaan zaagmachines met een zachte aanloop, deze laten het zaagblad langzaam op snelheid komen. Hierdoor is bij het aanzetten van de machine, voldoende controle te houden tijdens het zagen.

Heb je vragen of aanvullingen met betrekking tot deze pagina? Laat dan hieronder gerust een reactie achter.

Eigenschappen cirkelzaagblad
3.9 (77.14%) 21 votes

6 gedachten over “Eigenschappen cirkelzaagblad

 1. Hallo.
  Ik zoek een zaagblad om hardhout te zagen. Het zijn houten planken die eerder als zijwand van het kanaal werden gebruikt. Mijn zaagmachine heeft zaagblad diameter van 180 mm

  Gr bernard

  1. Hallo B. van Erp,

   Om een zaagblad te kiezen voor jouw zaagmachine is de dikte van het zaagblad en de asgatdiameter ook belangrijk (kun je uitmeten bij je al gebruikte zaagblad). Daarbij is een diameter van 180 mm een uitzonderlijke maat die je niet veel zult tegenkomen. Wil je deze gegevens (met type zaagmachine) even doorsturen dan zal ik het even uitzoeken.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Machtig interessante info. Wat de zaagtanden zelf betreft kom ik ook heel veel verschillen tegen. Wisseltand, vlaktand, negatieve snijhoek en zo nog meer tandsoorten.
  Wat brengt dit allemaal voor voordelen?

  1. Dag Jan,

   Bedankt voor je reactie. De volgende voordelen: harder materiaal, langere levensduur en minder slijtage zaagblad. Daarnaast is het ene zaagblad beter voor de afvoer van materiaal (o.a. zaagsel), en de ander weer voor een betere afwerking van de zaagsnede.

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 3. L.S.

  Ik wil een eiken houten werkblad van 18mm in de lengte doorzagen. Hiervoor gebruik in een invulzaag, maar welk zaagblad dien ik daar voor te gebruiken en met welk toerental?

  Hoor graag uw reactie.

  Met vr. gr.
  Tom

  1. Hallo Tom,

   Dat betekent dus dat je het blad wilt gaan schulpen. Voor het schulpen van eiken wordt het aangeraden om een grof zaagblad te nemen. Dit houdt in dat het cirkelzaagblad weinig tanden heeft, bijvoorbeeld 20 of 24 tanden. Weinig tanden geeft meer ruimte tussen de tanden waardoor het materiaal snel kan worden afgevoerd en wrijving en brandplekken wordt voorkomen. Ook kun je vaak een iets hoger toerental hanteren. Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *