Cirkelzaagblad slijpen

Cirkelzaagblad slijpen met slijpmachineCirkelzaagblad slijpen? Ja jammer genoeg, maar er komt een moment dat een cirkelzaagblad zichtbaar achteruit gaat. De zaagsnelheid en de kwaliteit van de zaagsnede is niet meer wat het geweest is. Dan is het tijd om een zaagblad te laten slijpen, maar hoe? Er zijn hiervoor twee manieren; het zelf slijpen van een cirkelzaagblad of dit laten doen voor een kleine vergoeding. In deze blog leggen we beide mogelijkheden uit, zodat jij het verwachte resultaat behaald. Ook kun je via onderstaande button direct meer lezen over een zaagbladslijpmachine en deze kopen, als deze machine je bevalt.

Zaagbladslijpmachines vergelijken?
Vergelijk hier

Zelf een zaagblad slijpen?

Bij het zelf slijpen van een cirkelzaagblad zijn er de volgende twee opties:

 1. Cirkelzaagblad slijpen met een slijpmachine.
 2. Zaagblad slijpen met een vijl.

Zaagblad slijpen met een slijpmachine

Het laten slijpen door een slijpmachine is prijzig. De prijzen van een slijpmachine variëren tussen de 70 en 400 euro. Gelukkig is er ook goed nieuws, slijpmachines slijpen een stuk nauwkeuriger dan een vijl. Bij het goed toepassen van de slijpmachine is een hoge kwaliteit te behalen. Nu nog even over de prijs, die is wat aan de hoge kant.

Toch is een slijpmachine een slimme investering die is terug te verdienen, maar wanneer is het rendabel om er één te hebben? Dit heeft te maken met hoe frequent en hoeveel cirkelzaagbladen je gaat slijpen. Als het antwoord hierop is: “Ja, meerdere keren en diverse zaagbladen”, dan zeker aanschaffen. Dit omdat het uitbesteden van het laten slijpen van een cirkelzaagblad ook prijzig is.

Cirkelzaagblad slijpen met een vijl

Er is een voordelige manier om een cirkelzaagblad te slijpen. Hiervoor is nodig een vijl, kennis en ervaring. Bij het handmatig vijlen is het belangrijk om te kijken naar de tandvorm van het cirkelzaagblad. Laten we eerst maar eens beginnen met een afbeelding, waar alle onderdelen van een zaagtand worden benoemd.cirkelzaagblad slijpen

 

 

 

 

Type zaagtand

De volgende twee varianten zaagtanden worden onderscheiden: driehoektand en wolfstand. Per variant is de manier van slijpen verschillend.

Driehoekstand

Als er handmatig wordt gevijld, dan zowel de tandborst als de tandrug vijlen. Bij een driehoekige tandvorm vijlt een driekantige vijl direct de tandborst als zowel de tandrug. Een driehoekige tandvorm komt nog zelden voor. Bij het vijlen van een cirkelzaagblad, telkens één zaagtand overslaan. Als dit is gebeurd het cirkelzaagblad omdraaien en de overige zaagtanden vijlen.

Zorg er bij het vijlen voor dat je de veil onder een kleine hoek houdt. De hoek van de vorige slijpbeurt kun je dan aanhouden voor houvast. Bij de meeste cirkelzaagbladen lopen de zaagtanden oplopend naar links of naar rechts. Dit oplopen wisselt steeds om de tand.

Wolfstand

Het zaagblad vijlen met zaagtanden, zoals een wolfstand, gaat anders. Hier wordt alleen de tandrug gevijld met een platte vijl. Als de tand al een aantal vijlbeurten heeft gehad, is het tijd om ook de toppen van de tanden eens te vijlen. Gebruik hiervoor amarilsteen wat je iets tegen het draaiende zaagblad aanhoudt. Let op, doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent!

Meer weten over het slijpen van zaagbladen? Dan raden wij aan om het volgende filmpje eens te bekijken voor meer uitleg.

Het zetten van de zaagtanden

Als een cirkelzaagblad al enige tijd gebruik wordt gaan de zaagtanden meer naar binnen staan. Dit komt omdat er warmte vrijkomt tijdens het zagen. De vrijgekomen warmte zorgt ervoor dat het metaal zachter wordt. De zaagtanden gaan hierdoor, geleidelijk na elke zaagbeurt, iets meer naar binnen staan. Het zaagblad wordt hierdoor even breed als het stamblad en krijgt meer wrijving te verduren. De wrijving veroorzaakt meer warmte die het zaagblad langzaam laat vervormen.

Als dit gebeurd ontstaan er langzaam brandblaren op het zaagblad. De brandblaren zien eruit als een verdikking, die blauwzwart gekleurd is. Als dit gebeurd begint het zaagblad ook langzaam te vervormen. De zaagsnede golft hierdoor aan alle kanten. En als dit nog niet genoeg is, kan door teveel wrijving het zaagblad uit elkaar springen. Om dit te voorkomen is het zetten van de tanden in hun oude positie de oplossing. Maar wat is zetten? Zetten is het iets naar buiten buigen van de zaagtanden. De zaagtanden buig je dan om en om van links naar rechts. Houd hierbij wel de positie van de vorige zetbeurt aan, zodat de zaagtand naar de juiste kant wordt gezet.

Cirkelzaagblad slijpen laten uitbesteden

Heb jezelf geen zin, tijd of kennis om een zaagblad te gaan slijpen? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om je cirkelzaagblad voor een kleine vergoeding te laten slijpen. Wat zijn de kosten? Bij het laten slijpen van een cirkelzaagblad heeft de diameter van een zaagblad geen invloed op de prijs. Er wordt gekeken naar het aantal tanden van een cirkelzaagblad. Meestal kun je het volgende aanhouden: “Aantal geslepen tanden x 20 a 30 cent = totale kostprijs zaagblad slijpen“.

Heb je vragen over het zaagblad slijpen? Dan mag je gerust hieronder een reactie achterlaten, wij van Cirkelzaagkopen.nl helpen je graag verder.

 1. Het lijkt me een goed machine. Op een andere site zag ik verschillende tandvormen. graag zou ik daar uitleg over willen.

  • Beste Hendrik,

   Bedankt voor uw feedback. Er zal over een paar weken een artikel geschreven worden over de verschillende tandvormen van het cirkelzaagblad.
   Reviews over cirkelzagen en zaagbladen zijn ook altijd welkom.

   Met vriendelijke groet,

   Jos Eiland

Cirkelzaagkopen.nl
Logo