De levensduur van houten kozijnen

Cirkelzagen heb je in tal van soorten, geleverd door merken als Bosch, Festool en Metabo. Hoeveel soorten en merken er ook zijn, het doel van het gebruik van een cirkelzaag blijft hetzelfde, namelijk het bewerken van hout. In dit blogartikel op www.cirkelzaagkopen.nl gaan we het hebben over één van de vele houten producten die de wereld rijk is, en wel, te weten houten kozijnen.

We gaan niet uitleggen hoe deze kozijnen gemaakt worden, wel gaan we het hebben over de levensduur van houten kozijnen. De vraag die centraal staat is: “Hoe zorg ik ervoor dat de levensduur van kozijnen wordt verlengt?”

De houtsoort

Het begint allemaal met het kiezen van de goede houtsoort. In feite kan van ieder type hout een kozijn gemaakt worden, alleen zullen de meeste types niet al te lang buiten overleven. Daarom moet gekozen worden voor een hardhoutsoort, hout dat minimaal vijftien jaar mee gaat. Hardhout met duurzaamheidklasse 1 kan vijfentwintig jaar overleven.

Ieder hout behoort tot een zogenaamde duurzaamheidsklasse. De klasse vertelt iets over de duurzaamheid van het hout, ofwel hoe goed is het hout opgewassen tegen vocht en welke kans bestaat er op houtrot. Je kunt beter geen buitenkozijnen maken die klasse 3 tot en met 5 hebben, want deze zachthoutsoorten zouden nog geen tien jaar buiten overleven. Gedacht kan worden aan onbehandeld vuren- en grenenhout. Er moet dus gekozen worden voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse 1 of 2. Dan kom je in het geval van houten kozijnen als snel uit bij merbau- of merantihout.

Professioneel onderhoud

Niet alleen de houtsoort is van belang, maar zeker ook het onderhoud. Het hout kan namelijk nog zo duurzaam zijn, als het slecht wordt onderhouden, dan kan het binnen de kortste keren ook bij het grofvuil worden gezet.

Zoals bekend bestaat het onderhoud bij houten kozijnen uit schilderen, een bezigheid die iedere drie tot vijf jaar moet worden herhaald. Het is niet alleen een tijdrovende klus, maar ook een dure klus, want in de meeste gevallen wordt het gedaan door een professional. Kozijnen van hardhout, die goed worden onderhouden kunnen dertig tot soms wel veertig jaar mee. Toch kiezen steeds minder mensen voor dit authentieke product.

Geen hout, maar kunststof

Kunststof kozijn met houtlook

Kunststof kozijn met houtlook

Kunststof kozijnen genieten tegenwoordig de voorkeur, dat komt door de lagere aanschafprijs, het onderhoud dat honderden euro’s minder kost en omdat kunststof kozijnen gekocht kunnen worden met houtnerfstructuur en houtlookverbinding. Hierdoor heb je de voordelen van kunststof, de uitstraling van hout, maar niet de nadelen van hout.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo