Hoe kies je de beste zaag voor jouw project?

Als het op houtbewerking aankomt, is elk project anders. Dit komt door variabelen als verschillende houtsoorten, unieke afwerkingen en verschillende toepassingen van het eindproduct hebben allemaal invloed op welk gereedschap je nodig hebt en hoe dat gereedschap moet worden uitgerust. Ondanks al deze variabelen blijft er één constante in dit verhaal, namelijk: Zonder een goede zaag kom je nergens. Er zijn tientallen verschillende soorten zagen beschikbaar voor een verscheidenheid aan projecten. Verschillende types zagen zijn meer geschikt voor specifieke taken dan andere. De juiste zaag vinden vergt wat onderzoek en kennis over waar de zaag voor gebruikt gaat worden. Om je een beeld van de mogelijkheden van de verschillende zagen te geven vertellen we je in deze blog meer over drie zagen. In dit geval lichten we de bouwzaag, de accuzaag en de handmatige zaag uit! Alle drie zagen die in de meeste setten van bouwgereedschap zeker zullen voorkomen.

Bouwzagen

Bouwzagen gebruiken een parallel-link of worm-gedreven mechanisme om een grotere bladdiameter, een langer blad en een hogere zaagsnelheid te creëren dan die van een standaard tafelzaag. Het langere blad kan een voordeel zijn bij bepaalde zaagsnedes, zoals het rippen van planken of het doormidden zagen van multiplexplaten. Door de aard van het grotere blad en de hogere snelheid, zijn constructie zagen ook krachtiger dan tafelzagen en kunnen ze zwaardere taken aan. Deze zagen kunnen worden gebruikt voor tal van verschillende van snij projecten en zijn daarnaast geschikt voor veel materialen. Een nadeel van de bouwzaag is dat deze een zwaardere bouw heeft. Hierdoor is hij lastiger te gebruiken dan een lichtere zaag.

Accuzagen

Een snoerloze elektrische zaag is een elektrische zaag die geen snoer nodig heeft om te werken. In plaats daarvan gebruiken deze zagen een door een accu aangedreven motor. Accuzagen zijn het meest geschikt voor lichtere zaag projecten, zoals afwerkings- en verbouwing klussen, zoals het scheuren van plinten, sierlijsten en multiplex. Omdat accuzagen niet hetzelfde vermogen of dezelfde zaagbladlengte hebben als andere soorten zagen, zijn ze niet ideaal voor zwaardere klussen of het zagen van grotere materialen. Accu’s kunnen met verschillende zaagbladen worden gebruikt. Doordat de zaag op een accu loopt moet men bij grotere klussen een pauze inlassen of kleinere zaagbladen gebruiken om de oplaadtijd te beperken.

Handmatige zagen

Een handzaag is een handzaag met een lang blad die meestal wordt gebruikt om lange, rechte zaagsneden in hout te maken. Sommige handzagen hebben een elektromotor die nuttig kan zijn voor langere, hardere zaagsneden. Handzagen zijn het meest geschikt voor het zagen van materialen die kleiner zijn dan wat een tafelzaag aankan. Handzagen zijn ook nuttig voor het zagen van materialen die tafelzagen niet aankunnen, zoals metalen tapeinden. Door hun kleinere zaagblad zijn handzagen ook beperkter in de breedte van de zaagsneden die je kunt maken in vergelijking met een tafelzaag.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo