Wat is een tegelzaagmachine?

Tegelzaagmachine gebruikenEr zijn tal van verschillende soorten cirkelzagen. Deze cirkelzaagmachines beschikken over voldoende vermogen om diverse materialen te zagen. De tegelzaagmachine is een voorbeeld van zo’n zaag. Een tegelzaag wordt soms ook wel een steenzaag genoemd. Praktisch gezien hetzelfde, maar een tegelzaagmachine beschikt in de meeste gevallen over een speciale tafel. Hiermee wordt het eenvoudiger om de perfecte vierkante tegel te zagen.

Tegelzaagmachines vergelijken?
Bekijk nu

In deze blog wordt er eerst wat algemenere informatie gegeven over deze zaagmachine. Vervolgens wordt uitgelegd welke veiligheidsmaatregelen er genomen dienen te worden met daaropvolgend de beschrijving van een aantal specifieke tegelzaagmachines.

Tegelzaagmachine in het algemeen

De meeste tegelzagen die je tegenkomt zijn met een tafel uitgerust. De grootte van de tafel verschilt uiteraard per model, maar je kunt ervan uit gaan dat er genoeg ruimte is om een aantal tegels tegelijk te kunnen zagen. De zaag van deze zaagmachine is gemonteerd, waardoor deze vast zit. De enige beweging die je bij het tegelzagen kunt maken is van boven naar beneden, of langs de reling van links naar rechts. Dit verschilt per tegelzaag.

Het ontwerp van de tegelzagen is zo bedacht, omdat de zagen erg scherp en krachtig zijn. Het zou te gevaarlijk zijn als deze zagen eenvoudig te bewegen zijn. Gelukkig zijn de meeste tegels rechthoekig of vierkant, waardoor er alleen rechte zaagsneden gemaakt dienen te worden.

Veiligheidsmaatregelen tegelzaag

Omdat het nodige stof vrijkomt bij het tegels zagen, is het belangrijk om goede veiligheidsmaatregelen te nemen. Eigenlijk moet je altijd een veiligheidsbril dragen tijdens het zagen met een tegelzaagmachine. Je wilt namelijk voorkomen dat er een stukje steen in je ogen terecht komt. Het gebruik van een mondkapje is meestal ook verstandig, maar is niet per se nodig. Gehoorbescherming is geen overbodige luxe, vooral als de zaagmachine over een krachtige motor beschikt. Daarnaast is het dragen van veiligheidsschoenen en handschoenen ook verstandig, want waarom zou je eigenlijk risico’s willen nemen?

Voorbeelden van tegelzaagmachines

Als we deze zaagmachines met elkaar vergelijken, dan kun je eigenlijk twee kanten op; luchtgekoeld en watergekoeld. Een tegelzaag is bijna altijd watergekoeld. Dat komt omdat er veel actiever gekoeld moet worden. Materialen waar tegels van worden gemaakt, zoals: aardewerk, keramiek, graniet en natuursteen zijn erg hard. De zaag wordt daardoor dan ook erg heet tijdens het zagen. Het water zorgt ervoor dat de zaag niet zo heet wordt dat deze breekt of kromtrekt. Een ander voordeel van de waterkoeling is dat het water een deel van het stof opneemt.

In onderstaand filmpje wordt meer informatie gegeven over een tegelzaagmachine met watergekoeld zaagblad:

Hieronder worden twee voorbeelden van tegelzaagmachines beschreven, welke beide ook watergekoeld zijn.

  • De Rubi DC 250 850 is de eerste tegelzaagmachine die we behandelen. Deze tegelzaag is voornamelijk geschikt voor professioneel gebruik. Deze machine beschikt over een grote tafel van anderhalve meter lang en een halve meter diep. De machine komt met een diamantzaagblad. Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur te vinden is. Je kunt er dus vanuit gaan dat je relatief eenvoudig door de meeste materialen heen kunt zagen. De maximale tegeldikte die gehanteerd wordt is 90 mm. Deze tegelzaagmachine is watergekoeld en schakelt zichzelf automatisch uit bij oververhitting. De aanschafprijs is ongeveer 800 euro.
  • De Dedra DED7701 is een tegelzaagmachine die je thuis kunt gebruiken. Dit vanwege het kleine formaat, in vergelijking met de vorige machine, en gewicht van slechts 13 kg. Dit zie je ook terug in de prijs; deze kost maar 75 euro. De tegels die je kunt zagen met deze zaagmachine kunnen maximaal 35 mm dik zijn. In dit geval is ook het zaagblad weer van diamant gemaakt, waardoor ontzettend krachtig. De watertank die gebruikt wordt om te koelen heeft een inhoud van anderhalve liter. Echter beschikt deze tafelzaag niet over een hele tafelconstructie, waardoor het plaatsen op een stevige werkbank wordt aanbevolen. Wel beschikt de Dedra DED7701 over een ondersteuning voor het te zagen materiaal.

Huren of kopen?

We hebben nu twee populaire tegelzaagmachines behandeld. De Rubi is een van de populairste tegelzagen voor professioneel gebruik, en de Dedra is vooral geschikt voor de huis-, tuin-, en keukenklussers. Als je toch een professionele zaagmachine wilt gebruiken maar het budget beperkt is, dan is het huren van een tegelzaag een goede optie. Bij de doe-het-zelfzaak bij jou in de buurt kun je meestal wel een professionele zaagmachine huren.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo