Cirkelzaagbladen laten slijpen of vervangen?

Zaagblad slijpen met slijpmachineAls hobby klusser wil je natuurlijk graag zelf alle werkzaamheden verrichten. Hetzelfde geldt ook voor een vakman, welke over de nodige kennis en inzichten beschikt om menig schrijn- en houtwerk uit te voeren. In beide gevallen is een cirkelzaagmachine een onmisbaar gereedschap. Vooral als je zeker wil zijn van een goede kwaliteit, is het belangrijk om over degelijk materiaal te beschikken.

Zoals je misschien al weet is een cirkelzaag een apparaat waarmee diverse materialen gezaagd worden, op een nauwkeurige en tevens veilige manier. Echter bestaan er diverse cirkelzaagmachines, welke allemaal weer geschikt zijn voor een bepaalde zaagklus. Gelukkig bieden al deze machines dezelfde betrouwbaarheid, veiligheid en kwaliteit bij het zagen van hout of andere materialen.

Het belang van goede cirkelzaagbladen

Net zoals bij alle andere soorten gereedschap bepaalt de kwaliteit van de onderdelen ook de kwaliteit van het gehele apparaat. Hiervan is ook sprake bij een cirkelzaag. Het belangrijkste onderdeel van een dergelijke zaagmachine zijn de bladen, juist omdat deze door het materiaal heen zagen.

In tegenstelling tot een gewone handzaag werkt men met een dergelijke zaagmachine veel sneller, efficiënter en veiliger. Dit heeft grotendeels te maken met de scherpte van de bladen en de snelheid waarmee deze ronddraaien.

Kwalitatief goed gereedschap draagt ongetwijfeld bij aan de kwaliteit van het werk en dus ook aan het resultaat. Natuurlijk komt het voor dat deze bladen slijten of verouderen, waardoor vervangen of opnieuw slijpen van de zaagtanden noodzakelijk is.

Laten slijpen of vervangen?

Zodra de zaagsnelheid en duurzaamheid van het zaagblad achteruit gaat, is het belangrijk om de staat van de zaagtanden eens goed te bekijken. Op basis daarvan is het mogelijk om een keuze te maken voor het slijpen of vervangen van de bladen. Hieronder worden beide manieren van een uitleg voorzien.

1. De bladen laten slijpen

De meest voor de hand liggende oplossing is om de bladen te laten slijpen. In dit geval zijn er twee mogelijkheden; handmatig of met een slijpmachine. Het spreekt voor zich dat de resultaten van een slijpmachine veel efficiënter, duurzamer en beter zijn. Echter betekent dit wel dat de kosten een stuk hoger liggen.

Hoe dan ook is het aangeraden om dit door een specialist te laten doen, zeker omdat het onderhoud van een dergelijke machine ingewikkeld én gevaarlijk is. Om ongelukken te vermijden is het daarom belangrijk dat je vertrouwt op de kennis en ervaring van een ervaren slijper.

Een tweede optie is om de bladen handmatig te slijpen met een vijl. Deze methode wordt tegenwoordig vrijwel niet meer toegepast, omdat het een tijdsintensieve bezigheid is. Daarbij blijven de bladen minder lang scherp, waardoor het aantal onderhoudsbeurten alleen maar toeneemt.

2. De bladen vervangen

Als er echt niets meer aan de bladen te doen is, en de lage kwaliteit ook de veiligheid en efficiëntie van de machine bedreigt, dan is het beter om de bladen gewoon te vervangen. Nieuw bladen kopen bij een erkende en gespecialiseerde winkel is dan het meest verstandig. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de productiviteit van het werk toeneemt, en de levensduur van je machine wordt verlengd.

  1. Bedankt voor het bericht heb ik zeker wat aan!

Cirkelzaagkopen.nl
Logo