Welk gereedschap voor een traprenovatie?

Gezien het feit dat u een trap dagelijks waarschijnlijk vrij vaak op en af loopt, is het geen verrassing dat hij redelijk wat slijt. Na een aantal jaar is het daarom nodig om de trap op te knappen of zelfs geheel te renoveren. Een trap renoveren is echter een zeer tijdrovende klus. Maar wat houdt een traprenovatie dan precies in? En welk gereedschap heeft u nodig wanneer u uw trap wilt renoveren? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Trap renoveren: twee manieren

Er zijn grofweg twee manieren te onderscheiden waarop u uw trap kunt renoveren. De eerste manier is door een trap volledige te schuren of zandstralen. Op die manier wordt de oude verf- of beitslaag verwijderd, om vervolgens een geheel nieuwe laag aan te brengen. Het voordeel is dat op deze manier het oorspronkelijke karakter van uw trap behouden blijft. Er is echter ook een nadeel aan verbonden: uw trap op deze manier renoveren is namelijk erg tijdrovend.

Een trap renoveren kan echter ook op een andere manier. U kunt namelijk gebruik maken van zogenaamde overzettreden. Zoals die term waarschijnlijk al wel duidelijk maakt, komt het er in dit geval op neer dat u een soort van nieuwe trede over uw huidige trede heen zet. Zo hoeft er dus niets geschuurd te worden en bekleedt u uw trap dus min of meer met nieuwe treden. Zeker voor rechte trappen is dit erg eenvoudig. Wanneer u een draaiende trap heeft, is het net wat meer werk. Toch is het ook dan nog prima te doen.

Veelgebruikt gereedschap voor een traprenovatie

Voor de eerste manier spreekt het voor zich dat u erg veel aan een goede schuurmachine heeft. Als u alles met de hand moet doen, is het namelijk een wel heel erg zware klus. Een schuurmachine kan u dus goed helpen. Voor de tweede manier waarop u een trap kunt renoveren, heeft u weer ander gereedschap nodig. Aangezien de overzettreden vaak nog op maat gezaagd moeten worden, komt een zaagmachine u goed van pas. Wat voor type zaagmachine daarvoor het meest geschikt is, is een beetje afhankelijk van welke soort overzettreden u heeft. Soms kan een cirkelzaagmachine het handigst zijn, maar in andere gevallen volstaat een eenvoudigere zaagmachine ook prima.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo