Werken met gevaarlijke apparaten

Het verkeerd gebruiken van grote apparaten kan levensgevaarlijk zijn. Zodra u gaat klussen met een groot apparaat, leest u dan van te voren altijd de gebruiksaanwijzing door. Zeker als u een apparaat huurt of voor het eerst gebruikt is het verstandig om te checken hoe alle onderdelen werken.Weet bijvoorbeeld altijd de uit-knop te vinden.

De meeste ongelukken  met grote apparaten gebeuren omdat men de risico’s veel minder groot inschat dan dat ze in werkelijkheid zijn. Zo hebben de meeste grote gereedschappen een veiligheidspal. Pas als je deze handmatig indrukt werkt het apparaat. Laat je de pal schieten, dan wordt de machine meteen geblokkeerd. Heel veilig.

Helaas vinden de meeste gebruikers die pal juist onhandig: je moet hem namelijk wel zelf de hele tijd ingedrukt houden. Dus manipuleren ze het systeem met een stukje tape of een houtje, zodat het de machine gewoon doorgaat. Als je dan uitschiet, zijn de gevolgen niet te overzien…

Risico’s van machines

Daarnaast is het zo dat grote machines vaak een hoop kracht zetten achter dat wat ze doen. Zodra een cirkelzaag door een houten plaat heen snijdt, schieten er duizenden stukjes hout met een enorme snelheid alle kanten op. Daarom is het verstandig om een veiligheidsbril te dragen zodra je met de cirkelzaag gaat zagen.

Daarnaast maken grote apparaten een hoop lawaai. Schadelijk geluidsniveau wordt niet snel gezien als een gevaar, maar toch is dit wel degelijk een gevaar. Staan je oren gedurende langere tijd bloot aan een geluidsniveau boven de schadelijke geluidsniveau van 80 dB, dan is de kans op lawaaidoofheid erg groot. Een apparaat produceert ongeveer tussen de 90 en 115 dB. Sta je langer dan een uur bloot aan 90 dB geluid, dan wordt je gehoor al behoorlijk beschadigt. Vanaf 120 dB wordt het gehoor meteen beschadigd.

Wees daarom slim en draag bescherming zodra je gaat werken met gevaarlijke machines. Zorg minimaal voor handschoenen, een veiligheidsbril, gehoorbescherming en een mondkapje tegen enig stof of zaagsel.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo