Glas snijden of zagen?

Glas staat bekend als product dat erg breekbaar is. Hierdoor is het niet mogelijk om glas te zagen. Een cirkelzaag gebruiken om glas in gewenste stukken te krijgen is dus geen goed idee. Hoe is dit dan wel mogelijk vraagt u zich wellicht af? Glas is breekbaar en hierdoor is het alleen mogelijk om het glas te snijden of om randjes zorgvuldig af te slijpen. Om glas te snijden zijn er specifieke glassnijders die goed te gebruiken zijn. Hiernaast hebben de meeste glashandels de beschikking over een slijpmachine, zodat ze de scherpe randen eraf kunnen halen of om enkele minimeters van de glasplaat af te ‘snoepen’.

Glas op maat bestellen

Wilt u het liefst geen gedoe en heeft u geen zin in het risico op breuk dat het snijden van glas met zich meebrengt? Er zijn verschillende glashandels die het glas voor u op maat kunnen aanleveren. Als u zelf handig bent met meten dan kunt u zelf de maten doorgeven aan de desbetreffende leverancier en zij zorgen dat het glas op de mm nauwkeurig gesneden wordt.

Welke soorten glas kunnen worden gesneden?

Iedere soort glas is in een bepaalde maat te verkrijgen, maar niet iedere glassoort is na bewerkingen nog te veranderen van maat. Een standaard enkele glasplaat is zeker nog te bewerken. Dit geldt hetzelfde voor gelaagd glas, figuurglas en draadglas. Hiervoor geldt echter natuurlijk wel dat hoe dikker het glas hoe lastiger het is om dit goed uit te voeren. Maar vakkundige glassnijders weten hier wel raadt mee. De glassoorten die niet meer kleiner te maken zijn onder andere gehard glas en dubbel (HR++) glas. Gehard glas is in principe enkel glas, maar dit glas is sterker gemaakt door het glas een extra verhittingsproces te laten ondergaan. Na het ‘harden’ is het geharde glas tot wel 7 keer sterker dan enkel glas. Hiernaast is de samenstelling veranderd, waardoor als er getracht wordt om gehard glas te snijden het glas breekt in duizenden kleine stukjes. Dubbel glas daarentegen zijn in principe twee simpele enkel glas ruiten die aan elkaar zijn verbonden door middel van een afstandshouder die lucht tussen het glas houdt. Doordat deze afstandshouders aan de buitenkant van het glas zitten is het niet mogelijk om de glasplaten in te korten. Voor meer informatie over dit proces kunt u altijd kijken op één van de links in dit artikel.

  1. Bijzonder dat glas verhard kan worden door een verhittingsproces. Een versteviging van 7 keer is wel een enorm resultaat. Dat betekent dat het glas, dat voor dubbelglas wordt gebruikt nog eens extra verstevigd kan worden.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo