De veilige tafelcirkelzaag

Elke klusser heeft er wel eens van gehoord, of het Zaagtafel beveiligingmisschien jammer genoeg ooit meegemaakt. Het gruwelijke verhaal, van het niet opletten of te gehaast werken. En dan gebeurt het. Je zaagt een stuk van je duim of vinger eraf met de zaagmachine. Je zult je nu wel afvragen, maar is daar dan niks tegen te doen? Ja, gelukkig die is er. De uitvinder Steve Gass kwam in 1999 met een oplossing. Het zaagblad die stopt wanneer deze in contact komt met de huid.

Hoe werkt het?

Natuurlijk is de belangrijkste vraag die mensen nu willen stellen “maar hoe werkt dit dan precies?“. Er zijn drie stappen die de machine doorloopt:

 • 1e stap: de vinger bevindt zich te dicht bij de zaag en geeft een puls af;
 • 2e stap: de beveiliging wordt geactiveerd door de puls;
 • 3e stap: de aluminium rem slaat van onderen in de zaag;
 • 4e stap: de draaikracht wordt omgezet in het wegslaan van het zaagblad;
 • 5e stap: sawstop (en soms zaagblad) moet worden vervangen.

Demonstratie sawstop en testen met een echte hand!

stap 1: Detectie huid

In de cirkelzaagtafel wordt een apparaat geplaatst. Het apparaat geeft continue een signaal af aan het cirkelzaagblad. Als de huid van de mens in contact komt met het zaagblad zal het signaal heel even veranderen. Dit komt doordat de mens in contact staat met aarde en geleid. Door de verandering in het signaal ziet het apparaat dat het tijd is om tot actie over te gaan.

Stap 2: Activeren beveiliging

De machine ziet de huid, maar hoe verdwijnt het zaagblad zo snel? Dit komt door een geplaatste aluminium rem, die zich in de zaagtafel bevindt. Bij het krijgen van een puls slaat deze aluminium rem in één keer in het draaiende zaagblad, waardoor deze wegslaat. Nu is de vraag, maar hoe kan dit allemaal zo snel? Om antwoord te geven op deze vraag is er één natuurwet van belang. Dit is energie gaat nooit verloren. Bijna alle energie van het ronddraaiende zaagblad wordt omgezet in het wegslaan van het zaagblad onder de tafel. Tijdens dit gebeuren is de voeding naar de motor ook uitgeschakeld. Indrukwekkend he? En dat allemaal in minder dan 5 milliseconden!

Stap 3: vervangen

Nu is het tijd om de zaag opnieuw in te stellen. Vervang de aluminium rem, want deze is door de grote werkende kracht beschadigd en niet meer te gebruiken. Het zaagblad daar in tegen is nog gewoon her te gebruiken, dat had je niet verwacht he? Het opnieuw resetten van het apparaat is gedaan in minder dan 5 minuten. Tja, het één en ander is kapot. Gelukkig hoef je voortaan niet door het leven met één vinger minder! Een nieuwe sawstop is al voor ongeveer 60 a 80 euro te verkrijgen, helaas is dit op de Nederlandse markt nog niet geïntroduceerd.

 1. Welke machines zijn met deze beveiliging verkrijgbaar?

  • Sinds gisteren op de bouwbeurs gezien bij gestook die hebben het patent gekocht van de uitvinder

  • Hallo Henk,

   Steve Gass heeft deze uitvinding al in 1999 gedaan. Tot op heden heeft hij een eigen webshop waar hij zaagtafels levert met ingebouwde beveiliging. Nu zijn er twee problemen:

    1. Steve Gass levert eigenlijk alleen maar in Amerika zijn zaagtafels.
    2. Steve Gass heeft een patent op zijn uitvinding, zodat deze nog niet kunnen worden ingezet bij de bekendere merken, zoals Bosch, Makita of DeWalt.

   Mocht er in de toekomst verandering komen dan zal dat zeker duidelijk worden!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Is zo’n SawStop niet te importeren?

  • Hallo Rinus,

   Dat is een goede vraag. Tegenwoordig is alles wel te importeren aan de grote zal het hem niet liggen. Het probleem is een beetje of de leverancier hier mee instemt het kost hem immers een hoop geregel buiten zijn dagelijkse routine om. Je zou eens contact kunnen opnemen via de mail met Sawstop (engels). Ook kun je te maken krijgen met invoerrechten omdat je dingen vanuit het buitenland importeert.

   Kortom niks is onmogelijk, maar het zal je wel wat kosten en even duren!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 3. ik kan er wel een leveren aan je geen probleem .

  • Bedankt voor je reactie Peter. Bedoel je hiermee dat je vanuit Nederland deze veiligheidstop kunt leveren of dat je deze importeert vanuit Amerika?

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Cirkelzaagkopen.nl
Logo