Verstekzaag

Een verstekzaag, ook wel bekendVerstekzaag soorten als handzaag, is te gebruiken in combinatie met een houder of verstekbak. De functie van een verstekzaag is om materiaal onder een bepaalde hoek te kunnen zagen. Verstekzagen zijn door de jaren heen sterk veranderd qua techniek. De oudere varianten verstekzagen werken nog met een (hand)zaag. De nieuwe varianten daarentegen bestaan uit een cirkelzaagmachine die onder een bepaalde hoek kan zagen. De benaming van deze elektronische verstekzaag wordt daarom nog weleens verward met de ‘afkortcirkelzaag’. Een andere cirkelzaag uit de verstekzaag familie is de ‘radiaalzaag’.

Op deze pagina kom je alles te weten over de soorten verstekzagen, accessoires en welke functie iedere soort nou eigenlijk heeft.

Vergelijk de 30 beste verstekzagen
Meer informatie

Verstekzaag functie

De functie van een verstekzaag is eigenlijk ‘een schuine naad creëren tussen twee planken die loodrecht op elkaar staan’. Denk hierbij aan het maken van plintjes die in de hoek van de kamer de bocht om moeten. Ook is het mogelijk om handig en snel kleinere stukken hout, profielen, balken en schilderijlijstjes af te korten. De verstek cirkelzaag of beter gezegd de afkortzaag kan dan een handig hulpmiddel zijn om snel en haaks hout te zagen.

Soorten verstekzagen

De benaming ‘verstekzaag’ is ook wel een verzamelnaam voor zagen, die onder een bepaalde hoek, materiaal kunnen afkorten. In het begin kwam al naar voren dat er ook een verstekcirkelzaag bestaat. Deze verstekcirkelzagen zijn ook wel bekend onder de naam ‘radiaalzaag’ of ‘afkortzaag’. Hieronder wordt meer verteld over deze verstek- en afkortzaag.

RadiaalzaagRadiaalzaag

De radiaalzaag is eigenlijk de koploper op het gebied van verstekzagen. Het is namelijk een afkortzaag, maar dan uitgerust met wat extra functies. Deze heeft namelijk een belangrijke functie die de andere verstekzagen niet hebben. Hierdoor is het mogelijk om veel bredere planken te zagen, dan bijvoorbeeld met een afkortzaag.

De radiaalzaag heeft namelijk een lange arm die heen en weer te bewegen is. In deze arm zit een compacte cirkelzaag met motor bevestigd. Daarnaast kan de zaag niet alleen de plank afkorten, maar heeft deze ook de mogelijkheid om een plank in lengterichting te versmallen. Dit is makkelijk en snel te regelen door het gehele zaagblad, welke in de arm is bevestigd, 90 graden van bovenaf gezien te verdraaien.

Wat betaal je voor een radiaalzaagmachine?

De hoge prijs van een radiaalzaag is dan wel weer een minpuntje. De hoge prijs is vastgesteld omdat het om een productiemachine gaat, gericht op de grote houtverwerkers. De prijzen kunnen oplopen van vierduizend tot wel zesduizend euro. Zeker een mooie aanwinst, maar de prijs is wel even de overweging waard bij de aankoop van zo’n verstekzaag.

AfkortzaagAfkortzaag met trekfunctie

De afkortzaag is de opvolger van de ouderwetse verstekzagen. De verstekzagen die nog werkten met een (hand)zaag. Toch is tussen deze twee niet zo gek veel veranderd. De zaag is vervangen voor een cirkelzaag en het gaat allemaal net wat eenvoudiger.

Ook is de afkortzaag op te delen in twee varianten. Er bestaat namelijk afkortzaagmachines met trek- en verstekfunctie. De zaagmachine met verstekfunctie is een standaard afkortzaag zoals wij hem kennen. De machine met trekfunctie daarentegen heeft de mogelijkheid om bredere planken te zagen. Eigenlijk hetzelfde idee als bij een radiaalzaag, maar dan met een minder groot bereik.

Accessoires

Natuurlijk zijn er een paar handige accessoires verkrijgbaar bij een verstekzaag. Dit verschilt per verstekzaag, bij de één is het al bijgeleverd en bij de ander kan het optioneel worden bijgekocht. Een aantal accessoires bij een verstekzaag kunnen zijn: de laser, onderstel en de mogelijkheid tot stofafzuiging.

Laser

Soms is het nog wel lastig om te zien of het cirkelzaagblad zich precies bevindt onder de zaagsnede die jij wilt maken. Een laser kan dan uitkomst bieden. Door het weergeven van een rode lijn is precies te zien waar het cirkelzaagblad een zaagsnede gaat maken.

Onderstel

De afkortzaag is misschien niet zo zwaar als een zaagtafel, toch kan het handig zijn om een onderstel te hebben. Het onderstel geeft meer ondersteuning bij het zagen van de wat grotere materialen. Ook is het mogelijk om met een onderstel de juiste werkhouding aan te nemen. Het onderstel is makkelijk los te koppelen van de verstekzaag en op te bergen.

Stofafzuiging

Als je al met regelmaat gezaagd hebt met een cirkelzaag (of andere zaag), dan merk je al snel dat na een paar keer zagen er veel stof vrijkomt. Dat de werkplaats vies wordt vinden sommigen al hinderlijk, maar ooit weleens gedacht aan de stofdeeltjes die vrijkomen? Het is namelijk zo dat veel stof in de lucht terecht komt. Dit vrijgekomen stof is eenvoudig in te ademen.

Voor één of twee keer is dit nog niet zo’n groot probleem, maar als je veertig uur per week in de werkplaats werkt dan wordt het al een ander verhaal. Een stofafzuiging biedt dan uitkomst. Deze is makkelijk op de verstekzaag aan te sluiten en zal al het vrijgekomen stof opzuigen in een stofzak. Het verschilt per type en uitvoering of deze in combinatie met een stofafzuiging te gebruiken is.

  1. C.H.A. Brantjes 16 oktober 2018 op 21:23

    Leuke uitleg, erg beknopt voor wat betreft de gebruiksmogelijkheden voor de verstekzagen met trekfunctie, maar vooral kan ik nergens (tot nu toe) veel informatie vinden over de cirkelzaagbladen met
    betrekking tot de verschillende tandvormig en hun plaatsing op het blad evenals de uitleg over de zaagbladen anders dan: hoeveel tanden een blad heeft en wat daarvan het effect is, dat een met hardmetaal getand blad langer mee gaat, maar over de tanden standen en de soort slijping en de voor en nadelen daarvan is het steeds weer : meer tanden is langzamer zagen, maar mooiere zaagsnede en omgekeer voor minder tanden. Ook is er nauwelijks sprake meer van stalen zaagbladen met geharde tanden, alles wat de klok slaat is koop zaagbladen met hardmetalen gelaste tanden. Dat deze hardmetalen opgelaste tanden, altijd breder zijn dan de bladdikte en dus meer materiaal wegvreten daar hoor je niets over. Graag zou ik willen weten waar ik over bovengenoemde ontbrekende info meer te weten kan komen.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo