Formaatzaag

FormaatzaagJe hebt het juiste gereedschap nodig als je gaat klussen aan je huis, maar ook als je een kunststuk wil maken. Een formaatzaag kan eigenlijk niet ontbreken in het assortiment van een ervaren klusser. In dit bericht zullen we je vertellen wat je allemaal kunt doen met een formaatzaag. Tevens zullen we wat voorbeelden geven van mogelijke goede aankopen. Formaatzagen vind je namelijk in allerlei soorten en maten. Ook kun je kiezen voor een tafelzaagmachine die geschikt is voor het zagen van kleine platen.

Wat is een formaatzaag?

Een formaatzaag wordt ook wel een paneelzaag genoemd. Dit type zaag valt onder de cirkelzaagmachine familie. Je kunt heel precies zagen met een formaatzaag. Een formaatzaagmachine bestaat uit een aantal onderdelen. Het is een hele complete zaagmachine, en niet slechts de zaag zelf. De basis van elke paneelzaag beschikt tenminste over:
• Een (aantal) zaag/zagen
• Een frame
• Aandrijving
• Geleiding
Spouwmes en kap

Zonder een van deze onderdelen wordt het erg lastig om goed te kunnen werken met een formaatzaag. Het frame van een formaatzaagmachine bestaat uit een zaagtafel en een roltafel. Je hoeft dus geen andere platen te kopen, je kunt je stuk hout, aluminium of pvc gewoon op het frame van de zaag leggen. De aandrijving van een paneelzaagmachine is elektrisch, en beschikt vaak over veel vermogen De geleiding van een machine heeft de taak het zagen zo precies mogelijk te laten gebeuren. Meestal kun je door middel van een knop instellen wat voor vorm je wil zagen. De spouwmes en de kap zorgen ervoor dat het zagen veilig gebeurt. De achterkant van de zaag is beschermd, en door het spouwmes kan de zaag niet in een keer terugschieten.

Werking formaatzaag

Waar kun je een formaatzaag voor gebruiken?

Bedieningspaneel voor automatische verstellingDe meeste formaatzaagmachines vind je in de meubel- en interieurbouw. Doordat deze zaagmachine beschikt over een tafelcirkelzaag en een schuiftafel in één, voorkom je dat het materiaal scheeftrekt. De laatste jaren is er veel innovatie geweest op het gebied van cirkelzagen. Ook deze formaatzaag is sterk verbeterd. Tegenwoordig beschikken de nieuwste generaties over automatische verstellingen voor zowel de hoogte- als de schuinverstelling. Dit heeft ervoor gezorgd dat er met nog meer nauwkeurigheid gezaagd kan worden.

Deze functies maken de formaatzaagmachines dus uitermate geschikt voor het maken van meubelstukken. Als je naar een werkplaats of een fabriek voor meubels gaat, zie je meestal meerdere formaatzagen staan. De hobbyklusser kan zo’n zaagmachine natuurlijk ook gebruiken voor huis-, tuin- en keukenwerk. Er moet dan wel veel gebruik worden gemaakt van de formaatzaag, want goedkoop zijn de machines niet. De goedkoopste varianten kosten al snel meer dan 2000 euro, maar deze prijs kan nog sterk oplopen.

Hier krijg je wel veel voor terug. Het bedieningsgemak van de nieuwste generatie formaatzagen is groot. Met de knoppen pas je gemakkelijk je zaaginstellingen aan, en als je van het juiste (zaag)materiaal gebruik maakt, is er weinig geluidsproductie. De grootte van een formaatzaag kan erg verschillen. Vaak geldt; hoe groter, hoe meer opties en hoe hoger de prijs. Als je een paneelzaag gaat aanschaffen kun je bij de meeste speciaalzaken uitgebreid advies krijgen. Als jij hen vertelt waar je de zaagmachine voor wil gebruiken, vind je samen het juiste type.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo