Kies stap voor stap het juiste zaagblad!

Juiste zaagblad kiezenHet kopen van een cirkelzaagblad is niet eenvoudig. Het zaagblad is een belangrijk onderdeel van de zaagmachine en graag maak je de juiste keuze! In deze blog doorlopen we een aantal stappen, waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om het juiste cirkelzaagblad te kiezen.

Vergelijk de 70 beste zaagbladen!
Bekijk in winkel

Stap 1: welke zaagmachine gebruik je?

Gebruik je een afkortzaag, accu cirkelzaagzaagmachine, handcirkelzaag, mini cirkelzaag, invalcirkelzaag of een tafelcirkelzaag? Het soort cirkelzaag dat je gebruikt hangt samen met het zaagblad dat je voor deze zaagmachine nodig hebt.

Stap 2: welke materialen wil je zagen?

Met de meeste zaagmachines kun je hout en metaal zagen. Zaagmachines worden mechanisch aangedreven en het zijn machines die stabiel op de grond staan. In de volksmond wordt een losse cirkelzaag echter ook wel is een zaagmachine genoemd. Denk goed na over het soort materiaal dat je wilt zagen en koop hier het juiste blad voor. De verkeerde combinatie tussen cirkelzaag en zaagblad kan grote problemen met zich meebrengen, zoals een snelle slijtage van de zaagtanden.

Stap 3: wil je snel of precies zagen?

Wil je heel snel hout zagen of ga je liever voor precisie werk? Een blad met relatief veel tanden zal met grotere precisie kunnen zagen dan een zaagblad dat nauwelijks tanden heeft. Een zaagblad met minder tanden is echter wel instaat om sneller iets doormidden te zagen. Afhankelijk van het gebruik van een cirkelzaag moet je hier de juiste keuze in maken.

Stap 4: hoe groot moet het zaagblad zijn?

De grootte van het zaagblad hangt af van het type cirkelzaag dat je gebruikt. Kies een zaagblad dat bij de cirkelzaag past. Controleer de verpakking van een zaagmachine of neem hem desnoods mee naar de bouwmarkt om je het juiste zaagblad aan te laten meten. Uiteraard is online kopen veel eenvoudiger!

Stap 5: wat moet de grootte van het asgat zijn?

Het asgat in een zaagblad is belangrijk om mee te nemen bij de aankoop van een cirkelzaag. De juiste aanhechting aan de cirkelzaag is noodzakelijk om veilig te kunnen zagen. Controleer de handleiding of verpakking van een cirkelzaag om een zaagblad te kopen met het juiste asgat. Blijkt een asgat te klein te zijn? Sommige speciaalzaken kunnen een cirkelzaagblad op dat moment opboren om het blad toch te laten passen. Neem contact op met een webwinkel zoals Bogeba.com die je hierbij kunnen helpen.

Meer weten over het kiezen van de juiste zaagbladen en voor welke machine deze geschikt zijn, bekijk dan eens het volgende filmpje:

Soorten cirkelzaagbladen vergelijken

In sommige gevallen zal het nog steeds lastig zijn om cirkelzaagbladen op een eerlijke manier te vergelijken. Veel mensen kiezen er echter voor om de cirkelzaag van hetzelfde merk te kopen als het zaagblad. Je weet op deze manier zeker dat het zaagblad bij de cirkelzaag past en de kans op problemen is dan ook veel kleiner.

Fabrikanten als Powerplus, Black & Decker, Bosch, en Makita zijn de populairste merken waar je een cirkelzaag van kunt kopen. Online is het heel gemakkelijk om het juiste cirkelzaagblad bij een cirkelzaag te vinden! Zoek op het type cirkelzaag dat je gebruikt en zoek hier vervolgens het passende cirkelzaagblad bij.

Vergelijk de 70 beste zaagbladen!
Bekijk in winkel

Prijzen vergelijken van cirkelzaagbladen

Uiteraard zijn we er dan nog niet! Een bepaald type cirkelzaagblad kan bij de ene webwinkel op een andere manier geprijsd zijn dan bij de andere webwinkel. Vergeet niet de verzendkosten te vergelijken en maak vervolgens een passende keuze. Cirkelzaagkopen.nl is de expert op het gebied van cirkelzagen en voorziet je graag van advies! Kijk rustig rond in de top 10 of vergelijk verschillende merken om de juiste beslissing te maken.

Alle belangrijke zaken samengevat

Ben je er klaar voor om een cirkelzaagblad te kopen? Gebruik dan de volgende vragen om zo snel mogelijk de juiste keuze te maken:

 • Over welke soort cirkelzaag beschik ik?
 • Welk materiaal wil ik gaan zagen?
 • Kies ik voor een grove of precieze zaagsnede?
 • Welke diameter van het asgat is benodigd?
 • Hoe groot moet het zaagblad zijn?
 • Sluit het cirkelzaagblad merk aan op mijn cirkelzaag?
 • Waar betaal ik de beste prijs voor het juiste zaagblad?

Heb je nog andere vragen over het kiezen van het juiste zaagblad? Laat het ons dan weten in een reactie. Wij van Cirkelzaagkopen.nl helpen je graag verder.

 1. Beste,
  ik een invalzaag met een universeel zaagblad Diam.165 *2,6*diam.20 24Z ; is een zaagblad met een andere dikte ( 2/2,2) hiervoor geschikt en/of is een aanpasstuk hiervoor noodzakelijk
  groeten

  Guido Campers

  • Hallo,

   Als ik het goed begrijp heeft u een invalzaag die universele zaagbladen van 2,6 mm dikte ondersteunt en u wilt een zaagblad van 2,2 mm dik gebruiken? Zolang het asgat (anders verloop- of reduceerring) en natuurlijk de diameter (165 mm) van het zaagblad worden ondersteund door de invalzaag kan dit prima. Mocht de machine beschikken over een spouwmes (verwacht het niet) dan moet u hier ook rekening mee houden. Het spouwmes mag niet dikker zijn dan het zaagblad.

   Als laatste let ook op het toerental die het blad aankan en welk max. toerental de invalzaag kan halen. Anders is de kans op vervorming van het zaagblad sterk aanwezig. Kortom asgat, diameter, dikte en de eigenschappen van het zaagblad zijn belangrijk om goed te controleren.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 2. Ik zoek een nieuwe cirkelzaag voor het zagen van brandhout, o.a. eigen, hoeveel tanden raad u mij aan?

  • Beste Wim,

   Bedankt voor je reactie. Voor het zagen van brandhout is het verstandig om een tafelzaagmachine aan te schaffen. Daarnaast kun je het beste kiezen voor een zaagblad met 56 tanden, het liefs minder (grof).

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 3. Ik zoek een blad voor op mijn handcirkelzaag om een massief bamboe meubelpaneel van 38 mm mee te verzagen. Wat kunt u mij aanbevelen?

  • Hallo Sjaak,

   Bamboe kun je gemakkelijk zagen! Wel adviseren wij een fijn zaagblad met veel zaagtanden. Dit om versplintering te voorkomen. Wat voor zaagblad qua diameter je precies nodig hebt is aan jezelf, want dat ligt volledig aan het type zaagmachine.

   Hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 4. Beste,

  Ik zoek een zaagblad om de ruggen van boeken af te zagen voor decoratieve doelen .
  Zoek een nette egale snede wat voor blad kan ik het best gebruiken ? Het liefst voor een tafelzaag.

  B.V.D.

  • Hallo TENC,

   Ik adviseer je om een dun zaagblad te kiezen met heel veel zaagtanden die dus extra fijne zaagsneden maakt. Verder is het echt een beetje experimenteren, want een zaagmachine is natuurlijk niet direct ontworpen om zulke klussen mee uit te voeren. Daarmee kun je de: aanvoersnelheid en toerental testen op wat boeken die je niet gebruikt voor je decoratieve doelen.

   TIP: misschien moet je het boek ook goed vastzetten, zodat alle blz. goed op elkaar worden gedrukt, want de kans dat elke blz. wordt meegetrokken tijdens het zagen is misschien aanwezig.

   Hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 5. Dresen Michel 29 april 2018 op 08:24

  Hallo,

  Ik ben opzoek naar een zaagtafel,niet te duur het zou zijn voor een paar kleine klusjes,
  Maar welk zaagblad moet er op, 24 of 40 tands
  Voor in de lengte te zagen azobé hardhout van +- 2cm dik en 3 meter lang,

  Met vriendelijke groetjes,

  Michel

  • Hallo Michel,

   Wanneer je hardhout wil zagen is de regel dat minder tanden effectiever is, maar wanneer het hout niet al te hard is krijg je namelijk splinters dat is een bijwerking van weinig tanden. Het nadeel van veel tanden is dat je bijna niet door hardhout heen komt, maar bij zachthout wel een stuk strakkere lijnen zonder splinters maakt. Persoonlijk zou ik kiezen voor een 24 tands-zaagblad wanneer je hardhout gaat zagen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 6. Hallo ,

  Ik wil rabat delen in de lengte kunnen zagen met mijn cirkelzaagmachine
  hoeveel tands kan ik het beste gebruiken ?

  • Hallo Jan-Willem,

   Ik heb het even opgezocht, volgens mij moet het lukken met onderstaande informatie.

   Wanneer je rabatplanken in de lengte wilt zagen of uitsparingen wilt maken in de plank dan kun je gebruik maken van standaard gereedschap. Het zagen met de decoratieve zijde naar boven wordt aangeraden. Het gebruiken van een cirkelzaag met een fijntandig Widia zaagblad (bijvoorbeeld 48 tanden en een middellijn van 300 mm).

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 7. Soeredj Chhatta 11 mei 2018 op 18:46

  Hallo daar
  Ik heb even een “rare” vraag.

  Ik wer in een bouwmarkt en ik kan mij herrinneren dat wij vroeger 48 tands cirkelzaagbladen gebruikten op onze platenzaagmachine om meubelpanelen en plaatmateriaal te zagen. Is altijd helemaal prima gegaan. Nu is er ergens iets fouts gegaan en we krijgen al een tijd 60tands bladen binnen. Resultaat lelijke randen aan meubelpanelen. Voorzover mijn kennis (heb ooit stage gelopen in een zaagfabriek namelijk) weet ik dat 60 tands gebruikt word voor kunststof en trespaplaat en dergelijke.
  Aangezien ik niet de functie heb die mag beslissen welke bladen wij bij onze leverancier bestellen, probeer ik dit aan mijn hogere duidelijk te maken. Tot op heden hebben ze er hier allemaal lak aan, maar wel klagen dat het blad “bot” is…..
  Dus ik wilde graag even weten welk soort blad wij horen te gebruiken op plaatmateriaal zoals meubelpanelen (gelamineerde/gefineerde panelen)

  Alvast bedankt en hoop graag gauw iets te horen.

  Soeredj

  • Hallo Soeredj,

   Ik kan je helaas niet helemaal met zekerheid vertellen waar het probleem hem in zit. Wel weet ik dat een 60 tands zaagblad over het algemeen een fijnere zaagsnede heeft. Toch zijn er meer factoren waar het aan kan liggen, namelijk het soort zaagblad, want er zijn veel verschillende varianten. Ook kan het liggen aan het toerental, maar hier zul je even binnen dit bedrijf wat testen mee moeten gaan doen. Uiteindelijk hebben jullie er beide profeit van!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 8. Als het hout verbrand tijdens het zagen is dan het blad bot of wat anders?

  ik gebruik een fijne vertanding.

  • Hallo Quirien,

   Dit kan liggen aan heel veel factoren, zoals:

   1. het blad is bot.
   2. zonder geleider kan de zaag niet helemaal recht gaan en dus wringen.
   3. Teveel zaagtanden en daarmee te weinig afvoering van zaagsel
   4. Zaagblad zit verkeerd om (controleer de pijlen)?

   Een grof zaagblad met widia zaagtanden zou dit probleem al oplossen. Goedkope zaagbladen slijten snel en veroorzaken inderdaad ook snel brandsporen.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 9. Hallo,

  Wij moeten keralit op maat zagen welk zaagblad hebben wij nodig?

  Mvg,

  A v Sutphen

  • Hallo,

   Keralit is een soort kunststof als ik het goed heb, voor dakbekleding. Verstandig om meerdere zaagbladen te vergelijken voor kunststof. Bekijk deze hier.

   Succes met het vinden van het juiste zaagblad!

   Mvg,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 10. M. Doornenbos 9 januari 2019 op 13:45

  Goedendag,

  Ik ben voor een BOSCH Tafelzaag PTS 10 T op zoek naar een zaagblad met een zo’n dun mogelijke zaagsnede (liefst onder 2mm). Welk merk/type moet ik dan naar kijken?

  Gr. M. Doornenbos

  • Dag,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb even onderzoek gedaan en dit zaagblad gevonden (2,2 mm). Is van het merk Kreator.

   Daarnaast hebben de meeste zaagbladen een grotere dikte. Misschien verstandig om even contact op te nemen met Coolblue.nl of Hornbach.nl? Wellicht zijn er blad met een dikte kleiner dan 2 mm.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 11. Fred van Schie 6 februari 2019 op 13:48

  Is het riskant om een tegelzaalmachine (Ferm tcm1010 tafelzaag) te gebruiken met een houtzaagblad?
  Snelheid machine 3000 toeren per min
  Blad max 7000 toeren per minuut
  Machine heeft een waterbak die ik uiteraard leeg laat

  • Hallo Fred,

   Dat is een vraag waar ik natuurlijk zelf geen goedkeuring op kan geven. Het zou vast wel mogelijk zijn in de praktijk, maar wat nou als het fout gaat? Dan kun je je nergens beklagen op garantie ook is het voor je eigen veiligheid beter om hier niet mee te experimenteren.

   Kortom! Alle verantwoording ligt bij jezelf.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

 12. Hallo,

  ik zoek een zaagblad voor mijn invalzaag om gelamelleerd rubberhout netjes te zagen zonder hout te verbranden of versplinsteren (44mm dikte)
  Zaagmachine is scheppach pl55 160mm zaagblad asgat 20

  • Goedemorgen Luc,

   Wanneer je gelamelleerd rubberhout wilt gaan zagen is het inderdaad belangrijk om het juiste zaagblad te hebben. Ik zou minimaal uitgaan van een zaagblad met 48 tanden om splinters te voorkomen bij de zaagsnede (meer tanden kan mogelijk zijn, maar zorgt voor lagere warmteafvoer en langzamer zagen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Cirkelzaagkopen.nl
Logo