Lithium accu voor cirkelzaag

Lithium accuEen lithium accu halen voor je cirkelzaagmachine, dan helpen wij je graag verder. Op deze pagina kom je alles te weten over de voordelen van li-ion accu’s. Een lithium accu wordt namelijk gebruikt door accu cirkelzagen, en kunnen eenvoudig vervangen worden, door middel van een kliksysteem.

Lithium accu cirkelzagen

Accu cirkelzagen maken gebruik van een li-ion accu. Li-ion staat voor lithium-ion accu. De 14,4 volt, 18 volt en 36 volt accu’s maken gebruik van een chip die met de oplader communiceert. Hierdoor is de accu volledig op te laden, wat de levensduur van de accu verhoogd. Een ander voordeel is dat een li-ion accu niet beschadigd bij het ongeladen verwijderen van de accu uit de lader.

Welke voordelen heeft een lithium accu?

Zoals al duidelijk werd heeft een li-ion accu diverse voordelen. Hieronder worden deze voordelen stuk voor stuk beschreven, waardoor duidelijk wordt waarom deze accu zo populair is bij gereedschappen.

Lithium-ion accu’s zijn zeer sterk

De behuizing van een li-ion accu is sterk, dit komt omdat deze van polycarbonaat is gemaakt. Polycarbonaat is een hard, stevig en sterk materiaal wat bestand is tegen hoge temperaturen. In de behuizing zitten cellen die zijn bevestigd in een celhouder. Tussen de cellen en de celhouder is rubber geplaatst, wat de schokken absorbeert.

Licht van gewicht

De accu’s zijn door de jaren heen sterk verbeterd. Dit komt omdat de cellen per stuk steeds meer vermogen kunnen opslaan. Een bepaald voltage en ampère is dus te bereiken met minder cellen. Omdat er minder cellen nodig zijn is het gewicht van een accu tot 40% verlaagd. Dit is te zien bij de Ni-MH (Nikkel Metaal hydride accu’s) van 14,4 volt en 3,0 Ah. De accu heeft 12 cellen die ieder 1,2 volt en 3,0 Ah leveren. Bij een li-ion (lithium accu’s) van 14,4 volt en 3,0 Ah zijn 8 cellen nodig, die 3,6 volt en 1,5 Ah leveren.

Beschikken over koeling

De temperatuur bij een lithium-ion accu speelt een grote rol. Daarom worden deze accu’s gekoeld. Om de cellen te koelen wordt er koellucht van de oplader via de tunnel naar de cellen gestuurd.

Hebben geen last van geheugeneffect

Geheugeneffect, de naam zegt het eigenlijk al: het effect van een geheugen. Natuurlijk moet je dit niet al te letterlijk nemen. Bij sommige accu’s speelt dit een rol als de accu niet volledig leeg is en wordt opgeladen. Dan is het effect van het geheugen dat een deel van de capaciteit is verloren. Dit omdat de accu eenvoudig gezegd denkt dat hij altijd zoveel capaciteit leverde. Bij een lithium-ion accu is dit niet het geval. Deze accu’s zijn altijd op te laden, zonder dat deze capaciteit verliezen.

In het volgende filmpje zie je hoe een accu cirkelzaag precies werkt. In dit geval van het merk Worx.

Conclusie: wat is een lithium accu?

Een lithium accu wordt gebruikt voor diverse elektrische gereedschappen, waaronder de cirkelzaagmachines. Wanneer je kiest voor zo’n machine, dan weet je dat je zonder bekabeling en stopcontact, de werkzaamheden kunt verrichten. Echter is het wel zo dat de li-ion accu’s nog steeds in ontwikkeling zijn, en dus nog steeds worden aangepast. Dit betekent onder andere dat de komende jaren de capaciteit alleen maar zal gaan toenemen. Kortom, straks kun je met een accu cirkelzaagmachine nog betere zaagprestaties leveren.

Heb je vragen of op- en aanmerkingen na het lezen van deze pagina? Dan mag je gerust contact met ons opnemen, dit door een reactie achter te laten.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo