Platenzaag

Een platenzaag is een vrij grote zaagmachine, die bijna uitsluitend gebruikt wordt in fabrieken of grote werkplaatsen. Voor particulieren is een platenzaagmachine nou eenmaal te groot en tevens ook te prijzig. Daarnaast wordt deze zaagmachine bijna altijd verticaal geplaatst, bijvoorbeeld tegen een muur. In deze blog vind je alles wat je moet weten over platenzaagmachines. Zo kom je veel te weten over de gebruikersstappen en veiligheidsinstructies.

Platenzagen vergelijken?
Meer informatie

Wat is een platenzaag?

Waar wordt een platenzaag voor gebruikt?

De platenzaag wordt gebruikt voor, zoals je misschien al verwacht, het zagen van platen. Meestal gebruik je dit type zaag vooral voor de relatief dunne platen, maar bepaalde machines hebben ook de mogelijkheid om tafelbladen, deuren of andere houten objecten te zagen. Platenzagen kunnen alleen rechte zaagsneden maken, zowel horizontaal als verticaal. Er worden dus alleen rechthoekige platen gezaagd. De materialen die het meest gebruikt worden zijn:

  • Triplex
  • MFD
  • Underlayment

Plaatsing van de platenzaagmachine

Platenzaagmachines worden altijd tegen een muur geplaatst. Dit type zaagmachine wordt in de volksmond dan ook weleens een wandzaag genoemd. De zaagmachine is in de meeste gevallen erg groot, de kleinste modellen zijn al snel 8 meter breed en 4 meter hoog. Omdat het zaagblad van deze machine zowel verticaal als horizontaal wordt gebruikt, is het een erg multifunctioneel apparaat.

Welke gebruikersstappen verrichten?

Het is belangrijk dat het te zagen materiaal op een correcte manier wordt bevestigd op de platenzaagmachine. Het materiaal mag namelijk na bevestiging niet meer bewegen, zodat tijdens het zagen alleen het blad beweegt. Aan de onderkant van de platenzaagmachine is een soort reling geplaatst. Hierop kan het materiaal rusten.

Vervolgens is het zaak om het stuk materiaal daadwerkelijk vast te zetten. Dit doe je met verticale en horizontale houders. Wanneer dit is gebeurt kun je de zaagunit gaan bedienen. Vanwege de manier waarop de zaag is samengesteld, kan deze alleen horizontaal of verticaal bewegen. Voordat je begint met zagen is het daarom essentieel dat je de zaag op de juiste hoogte hebt ingesteld.

Het verplaatsen van de zaagunit is bij elke platenzaag weer anders. Soms gaat het digitaal, en soms moet het met de hand. Gelukkig zijn er altijd al maatregelingen genomen die ervoor zorgen dat het eenvoudig is om de zaag op een accurate manier te plaatsen. Als dit is gebeurd, kun je de zaag aanzetten en beginnen met zagen. Je hoeft slechts een beetje kracht te gebruiken om de zaag te verplaatsen. De motor van de platenzaagmachine is immers krachtig genoeg, waardoor je alleen de richting hoeft te bepalen.

In onderstaand filmpje wordt het zagen met de platenzaag duidelijk weergegeven:

Waarop letten tijdens het zagen?

Platenzagen zijn erg krachtige machines. Zonder enkele moeite zaagt deze machine de hardste materialen door. Dit betekent dat ook lichaamsdelen, bij aanraking van het zaagblad, eenvoudig worden doorgezagen. Het gebruik van veiligheidsmiddelen is daarom van groot belang. Het cirkelzaagblad is eigenlijk nooit zichtbaar, deze is altijd goed afgeschermd. Hierdoor is de kans op verwondingen ook klein. Om onnodige risico’s uit de weg te gaan wordt het volgende aangeraden:

  • Kleding mag niet uitsteken, zodat dit niet in de machine kan komen;
  • Lang haar moet vastzitten en/of afgedekt;
  • Tijdens het zagen is het dragen van sieraden verboden;
  • Er moeten altijd veiligheidsschoenen gedragen worden;
  • Een veiligheidsbril is van groot belang, omdat houtstof in de ogen kan komen;
  • Tenslotte moeten de oren beschermd worden tegen het harde geluid.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo