Uw dak opknappen?

Dak opknappen met cirkelzaagDaken hebben veel te verduren. Ten eerste moet de dakconstructie de dakbedekking langdurig kunnen dragen en ten tweede wordt een dak blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Door die wisselende weersomstandigheden kan er na verloop van tijd een lekkage ontstaan. Indien u hier niet tijdig op inspeelt, moet er mogelijk veel vervangen worden. Wanneer de gordingen van uw dak door beginnen te zakken, moet de complete gording vervangen worden. Maar hoe gaat u eigenlijk te werk wanneer u uw gordingen en spanten wilt vernieuwen?

Doorhangende gordingen

Hangen de gordingen van uw dakconstructie door? Dan is dit in veel gevallen de oorzaak van een te zware dakbedekking of een te oude dakconstructie. Indien dit bij u het geval is, is het niet verstandig om delen van de gordingen te gaan vervangen of verstevigen. Als u dit wel doet, bestaat de kans dat de constructie een stuk minder stevig wordt en het dak na verloop van tijd in gaat storten. Om dit probleem te voorkomen, doet u er goed aan om de complete gording te vervangen. Dit kan een dakdekker voor u doen, maar u kunt ook zelf een gording of spant vernieuwen.

Gording verwijderen

Voordat u een gording gaat vervangen, moet u eerst de dakbedekking op de betreffende plek verwijderen. Dit om te voorkomen dat het dak tijdens de werkzaamheden instort. Heeft u dit gedaan? Dan kunt u beginnen met zagen. Voor het doorzagen van de gording kunt u het beste een cirkelzaag gebruiken. Deze zaag is snel door het hout heen, waardoor het vervangen van een gording niet heel veel tijd in beslag zal nemen.

Nieuwe gording plaatsen

Voor het plaatsen van een nieuwe gording moet u de balk eerst op de juiste maat zagen. Ook hiervoor kunt u weer gebruik maken van een cirkelzaag. Zaag de gording op maat en bevestig deze vervolgens met behulp van een balkschoen aan de muur. Daarnaast kunt u de gording ook bevestigen aan een ander onderdeel van de dakconstructie, zoals bijvoorbeeld de verticaal lopende spanten.

Spanten vernieuwen

Bij het vernieuwen van een dakspant gaat u in grote lijnen hetzelfde te werk als bij het vervangen van gordingen. Het enige wat hier anders is, is dat de spanten in tegenstelling tot de gordingen, in verticale richting lopen. Ook hier geldt dat u voorafgaand aan de werkzaamheden de dakbedekking moet verwijderen om de instortingskans te beperken. Gordingen en spanten zijn hoofdzakelijk gemaakt van hetzelfde soort hout, waardoor een cirkelzaag een goed hulpmiddel is om de oude spant door te zagen en de nieuwe op maat te maken. Ook dakspanten zijn met behulp van balkschoenen aan een muur of gording te bevestigen.

Cirkelzaagkopen.nl
Logo