Cirkelzaagblad onderhouden

Cirkelzaagblad slijpenHet goed kunnen werken met een cirkelzaag is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar om dit voor een langere tijd te kunnen doen mag je natuurlijk niet het schoonmaken en onderhouden van je machine vergeten. Een medewerker van technischeprodukten.nl heeft hieronder een aantal tips beschreven, zodat je als klusser precies weet waarop je moet letten tijdens het schoonmaken en onderhouden van je cirkelzaag. Zoals je misschien al weet moet het zaagblad in topconditie zijn voordat je kunt beginnen met zagen. Daarom is het slijpen als zowel schoonmaken van het cirkelzaagblad geen overbodige luxe.
Slijpen van het zaagblad

Wanneer je gaat zagen met een cirkelzaag is het natuurlijk vanzelfsprekend dat het zaagblad voldoende scherpte moet hebben. Na verloop van tijd zal dit echter minder worden, omdat de zaagtanden van het blad stomp zullen worden. Daarom is het verstandig om de zaagtanden met regelmaat te slijpen. Let op! Het slijpen van een cirkelzaagblad is niet eenvoudig en daarom kan het soms verstandig zijn om dit over te laten aan een professional.

Het zelf slijpen van een zaagblad kan gewoon eenvoudig met een vijl en bankschroef. In dit geval slijp je eerst de tanden met de vijl en zet vervolgens het zaagblad in een bankschroef. Door de warmte, welke vrijkomt tijdens het slijpen, kunnen namelijk de tanden kromtrekken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want anders kan nooit de gewenste scherpte behaald worden. Daarnaast is het verstandig om de frequentie van het slijpen te bepalen aan de hand van het cirkelzaag gebruik. Ook bepaalt het te zagen materiaal grotendeels het aantal slijpbeurten.
Zaagblad schoonmaken

Naast het slijpen van het cirkelzaagblad moet je deze natuurlijk ook na gebruik schoonmaken. Voor het schoonmaken kun je gebruik maken van een ovenspray. Op deze manier verwijder je namelijk nog eenvoudiger hars en zaagsel. Hang het zaagblad op met behulp van een touwtje (kabelbinder) en spuit vervolgens het gehele blad in met de ovenspray. Laat de spray voor ongeveer 20 a 30 minuten intrekken en maak het blad daarna schoon met een droge doek.

Wil je roestplekken voorkomen? Dan is het verstandig om voor het opbergen van de cirkelzaag, het cirkelzaagblad in te smeren met vaseline. Roest zorgt er namelijk voor dat het cirkelzaagblad niet meer goed zal functioneren.

 1. Voor informatie over het slijpen van uw zaagblad kunt u altijd terecht bij R. Schellekens Gereedschapslijperij.

 2. Hallo,

  Op deze pagina wordt geen informatie gegeven over de slijphoeken van de tand van het zaagblad.
  Graag meer uitleg hierover.

  Met vriendelijke groet,

  Carolus

  • Hallo Carolus,

   Bedankt voor je reactie en oplettendheid. Wanneer je de zaagtanden met een vijl gaat slijpen, moeten deze onder een lichte hoek gehouden worden. In dit geval kun je de hoek afleiden van de vorige slijpbeurt. Daarnaast gaat de bovenkant van de zaagtanden naar rechts of links aflopen, en dit wisselt steeds om de tand. Mocht je weinig tot geen ervaring hebben met het zelf slijpen van een zaagblad, dan raden wij aan om advies in te winnen bij een professional. Tevens wordt het slijpen over het algemeen uitbesteed en gedaan met behulp van een slijpmachine (minder risico).

   Met vriendelijke groet,

   Team Cirkelzaagkopen.nl

Cirkelzaagkopen.nl
Logo