Om alles uit uw cirkelzaag te halen, raden wij u aan om deze op de juiste manier te gebruiken en fatsoenlijk te onderhouden. Met enkele (eenvoudige) tips voorziet Rick, product specialist van Gereedschapcentrum.nl, u van de beste omgangsvormen, zodat een optimale levensduur van uw cirkelzaagmachine kan worden gegarandeerd.
Kies het juiste cirkelzaagblad
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten cirkelzaagbladen, waardoor de keuze erg groot is. Weet u niet precies welk zaagblad u dient te gebruiken? Dan kan het volgende stappenplan helpen:
- Bekijk eerst over welk type cirkelzaag u beschikt.
- Bepaal vervolgens het te zagen materiaal.
- Bepaal hoe u de zaagklus gaat verrichten, zorgvuldig of juist snel?
- Noteer als laatste nog de diameter van het cirkelzaagblad en asgat.
Nu heeft u waarschijnlijk al een aardig beeld van het gewenste cirkelzaagblad, waardoor de aankoop straks eenvoudiger zal worden. Voor meer informatie leest u ons artikel: Kies stap voor stap het juiste zaagblad!
Vergeet de flens niet
Bij het vervangen van uw cirkelzaagblad is het belangrijk om rekening te houden met de flens. Deze dient u tegen het cirkelzaagblad aan te plaatsen voordat u het cirkelzaagblad gaat vastzetten. De flens zorgt er namelijk voor dat het cirkelzaagblad geen ruimte meer heeft op de as om te kunnen verschuiven.
Kies de juiste zaagdiepte
Voordat u begint met zagen dient u de cirkelzaag op de juiste zaagdiepte in te stellen. Hierbij is het belangrijk dat het cirkelzaagblad niet te ver onder het materiaal uitkomt. Als uitgangspunt kunt u iets minder dan een volledige tandhoogte aanhouden.
Zet het materiaal vast
Om terugslag en schade aan uw cirkelzaagmachine te voorkomen is het verstandig om het te zagen materiaal goed vast te zetten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van klemmen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het zagen het materiaal ter hoogte van de zaagsnede te ondersteunen. Let hierbij wel op dat uw handen niet te dicht in de buurt van het zaagpunt komen, want uw veiligheid staat natuurlijk altijd op de eerste plaats.
Gebruik twee handen
Wanneer u met een cirkelzaagmachine gaat werken is het belangrijk om deze altijd met twee handen te bedienen. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan heeft u de cirkelzaag in ieder geval stevig vast om onnodig letsel of schade aan uw machine te voorkomen.
Maak gebruik van een geleider
Maak bij het langszagen altijd gebruik van een geleider. In de meeste gevallen krijgt u bij de aankoop van een cirkelzaag al een breedtegeleider. Met een geleider kunt u het cirkelzaagblad fatsoenlijk op zijn plek houden, waardoor deze niet onverwachts een geforceerde bocht kan maken.
Lees de handleiding
Het is raadzaam om eens de handleiding van uw product te bekijken. Wij begrijpen goed dat u geen zin en tijd heeft om de gehele handleiding door te nemen, maar het is wel goed om te weten welke opties uw cirkelzaagmachine allemaal heeft, zodat u niet tijdens het zagen kan worden verrast.
Cirkelzaagmachine onderhouden
Probeer uw cirkelzaagmachine na gebruik goed te onderhouden, zodat deze bij een volgende keer weer even goed werkt. Weten hoe u een cirkelzaagmachine kunt onderhouden? Bekijk dan eens de volgende tips:
- Na gebruik kunt u uw cirkelzaagmachine het beste schoonmaken met een schone doek, welke eenvoudig stof opneemt.
- Check ook of de pendelbeschermkap nog steeds op dezelfde manier beweegt en op eigen kracht sluit.
- Bescherm uw cirkelzaagblad vóór het opbergen met een laagje olie (voordat u deze laag aanbrengt, is het van belang dat u het cirkelzaagblad eerst goed ontvet).
- Voor het opbergen van de cirkelzaag is het verstandig om een koffer te gebruiken. Hiermee kun je stof in de machine tegengaan en stootschade zoveel mogelijk beperken.
Ik wil oude spijker/metaaldelen vrij gemaakte vaak met gips-stuc al dan niet vergulde ornamenten
schilderij lijsten hergebruiken/verzagen. Dit betekent vlgs. mij dat ik een machine met in stelbare snelheid een softstart nodig heb.
Daarnaast wil ik fijn getande zaagbladen zo dun mogelijk? zonder widia en links- rechts-afwisselend geslepen voor een zéér zuivere versteksnede en zo min mogelijk ornamentbeschadiging. Oude ornamentale lijsten zijn niet met een moderne knipbank te bewerken.
het motorvermogen en toerental moeten minimaal 1500 watt en liefst maximaal 4.500 RPM zijn
Laser zaagsnede en schaduwlijn zijn liefst op de machine aanwezig.
Uittrekbare werkstuk ondersteuning en klemmen zijn nodig.
Aansluiting voor externe stofafzuiging .
En als laatste wens de mogelijkheid om een verstelbare werkstuk geleider te kunnen monteren voor speciale gevallen.
Welke machine kan dit ?
Hallo Claes,
Dat is nog eens een vraag, dus kortgezegt stel je deze eisen:
Verzagen van ornamenten of schilderlijsten
Regelbaar toerental
Softstart
Fijn getande zaagbladen
Vermogen minimaal 1500 watt
maximaal toerental 4500 RPM
Laserfunctie (schaduwlijn)
Werkstuk ondersteuning, klemmen (uitschuifbaar)
Aansluiting externe stofzuiger
Verstelbare werkstuk geleider
Wanneer je alleen ornamenten of schilderijlijsten gaat verzagen moet je een machine hebben die goed haaks op het werkstuk kan zagen, hiervoor gebruik je een verstekzaagmachine (ook bekend als afkortzaag). Mocht je meer willen weten over de zaagbladen dan verwijzen we je door naar deze pagina. De prijs van deze machine met bovenstaande gestelde eisen zal waarschijnlijk ongeveer 300 euro zijn.
Mocht je nog meer vragen hebben dan horen wij het graag!
Met vriendelijke groet,
Team Cirkelzaagkopen.nl