De verstekzaag ook wel bekendVerschillende soorten verstekzagen als de (hand)zaag, is te gebruiken in combinatie met een houder of verstekbak. De functie van een verstekzaag is om materiaal onder een bepaalde hoek te kunnen zagen. De verstekzaag is door de jaren heen sterk veranderd qua techniek. De oudere verstekzagen werken nog met een (hand)zaag. De nieuwe verstekzagen daarentegen bestaan uit een cirkelzaagmachine die onder een bepaalde hoek kan zagen. De benaming van deze elektronische verstekzaag wordt daarom nog wel vaak vervangen met ‘afkortcirkelzaag’. Een andere cirkelzaag uit de familie van verstekzagen is de ‘radiaalzaag’. In dit artikel vertellen we u alles over de soorten verstekzagen, accessoires en wat hun functies nou precies zijn.

Vergelijk de 30 beste verstekzagen
Meer informatie

Functie:

De functie van een verstekzaag is eigenlijk ‘een schuine naad creëren tussen twee planken die loodrecht op elkaar staan’. Denk hierbij aan het maken van plintjes die in de hoek van de kamer de bocht om moeten. Ook is het mogelijk om handig en snel kleinere stukken hout, profielen, balken en schilderij lijstjes af te korten. De verstek cirkelzaag of beter gezegd de afkortzaag kan dan een handig hulpmiddel zijn om snel en haaks hout te zagen.

Soorten verstekzagen

De benaming ‘verstekzaag’ is ook wel een verzamelnaam voor zagen die onder een bepaalde hoek hout kunnen afkorten. In het begin kwam al naar voren dat er ook een verstekcirkelzaag bestaat. Deze verstekcirkelzagen zijn ook wel bekend onder de naam ‘radiaalzaag’ en ‘afkortzaag’. Hieronder wordt meer verteld over deze verstek en afkortzaag.

Radiaalzaag:radiaalzaag

De radiaalzaag is eigenlijk de koploper op het gebied van verstekzagen. Het is namelijk een afkortzaag, maar dan net uitgerust met wat extra functies. Het heeft namelijk een belangrijke functie die de andere verstekzagen niet hebben. Dit is de mogelijkheid om veel bredere planken te zagen dan een afkortzaag. De radiaalzaag heeft namelijk een lange arm die heen en weer te bewegen is. In deze arm zit een compacte cirkelzaag met motor bevestigd. Daarnaast kan de zaag niet alleen de plank afkorten, maar heeft het ook de mogelijkheid om een plank in lengterichting te versmallen. Dit is makkelijk en snel te regelen door het gehele zaagblad in de arm 90 graden van bovenaf gezien te verdraaien. De prijs van een radiaalzaag is dan wel weer een minpuntje. Dit heeft te maken omdat het een productiemachine is, gericht op de grote houtverwerkers. De prijzen kunnen oplopen van vierduizend tot wel zesduizend euro. Zeker een mooie aanwinst, maar de prijs is wel even de overweging waard bij de aankoop van z’n verstekzaag.

Afkortzaagafkortzaag met trekfunctie

De afkortzaag is de opvolger van de ouderwetse verstekzagen. De verstekzagen die nog werkten met een (hand)zaag. Toch is tussen deze twee niet zo gek veel veranderd. De zaag is vervangen voor een cirkelzaag en het gaat allemaal net wat makkelijker. Ook is de afkortzaag nog weer op te delen in twee varianten. Er bestaat namelijk een afkortzaag met trekfunctie en verstekfunctie. De afkortzaag met verstekfunctie is de standaard afkortzaag zoals wij hem kennen. De afkortzaag met trekfunctie daarentegen heeft de mogelijkheid om bredere planken te zagen. Eigenlijk hetzelfde idee als bij een radiaalzaag, maar dan een minder groot bereik.

Accessoires

Natuurlijk zijn er een paar handige accessoires verkrijgbaar bij een verstekzaag. Dit verschilt per verstekzaag, bij de één is het al bijgeleverd en bij de ander kan het optioneel worden bijgekocht. Een aantal accessoires bij een verstekzaag kunnen zijn: de laser, onderstel en de mogelijkheid voor een stofafzuiging.

Laser:

Soms is het nog wel lastig om te zien of het cirkelzaagblad zich precies bevindt onder de zaagsnede die jij wilt maken. Een laser kan dan uitkomst bieden. Door het weergeven van een rode lijn is precies te zien waar het cirkelzaagblad een zaagsnede gaat maken.

Onderstel:

De afkortzaag is misschien niet zo zwaar als een zaagtafel, toch kan het handig zijn om een onderstel te hebben. Het onderstel geeft meer ondersteuning bij het zagen van grotere materialen. Ook is het mogelijk om met een onderstel de juiste werkhouding aan te nemen. Het onderstel is makkelijk los te koppelen van de verstekzaag en op te bergen.

Stofafzuiging:

Als u al vaker gezaagd heeft met een cirkelzaag (of andere zaag) merkt u al snel dat na een paar keer zagen dat er veel stof vrijkomt. Dat de werkplaats vies wordt vinden sommigen al hinderlijk, maar ooit eens gedacht aan de stofdeeltjes die vrijkomen? Het is namelijk zo dat veel stof in de lucht terecht komt. Al deze vrijgekomen stof is makkelijk in te ademen. Voor één of twee keer is dit nog niet z’n probleem, maar als je veertig uur per week in de werkplaats werkt dan wordt het een ander verhaal. Een stofafzuiging kan hier uitkomst bieden. Deze is makkelijk op de verstekzaag aan te sluiten en zal al het vrijgekomen stof opzuigen in een stof zak. Het verschilt per type en uitvoering of deze in combinatie met een stofafzuiging te gebruiken is.

Verstekzaag
4.7 (93.33%) 9 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *